Αρχιεπίσκοπος Κύπρου: «Η ίδρυση της Θεολογικής Σχολής εκπληρώνει μια ιερή υποχρέωση προς τους προγόνους μας και την ιστορικότητα της Εκκλησίας μας».

Αρχιεπίσκοπος Κύπρου: «Η ίδρυση της Θεολογικής Σχολής εκπληρώνει μια ιερή υποχρέωση προς τους προγόνους μας και την ιστορικότητα της Εκκλησίας μας».

Με εμφανή τη συγκίνηση στα πρόσωπα των πολλών παρευρισκομένων, αρχιερέων και άλλων κληρικών, λαϊκών επισήμων και μη, έλαβε χώρα το εσπέρας της Παρασκευής 21ης Ιουνίου, η πρώτη τελετή αποφοίτησης στη Θεολογική Σχολή της Εκκλησίας Κύπρου.

Ένα όραμα ζωής για τον Προκαθήμενο της Εκκλησίας της μαρτυρικής Κύπρου γίνεται πραγματικότητα. Ένα όραμα που συνέλαβε κι ο μέγας εθνάρχης Μακάριος ο Γ΄ λέγοντας με το αγέρωχο εκείνο ύφος του ότι έτσι «θα δυνηθή να ακτινοβολήση και να εκπέμψη το φως της Ορθοδοξίας πολύ πέραν των Κυπριακών ορίων…». Οι κόποι και τα αμέτρητα ξενύχτια όλων εκείνων που αφιερώθηκαν στην υλοποίηση αυτού του οράματος, εξαργυρώνονται με τους πρώτους 17 αποφοίτους της Σχολής, τους πρώτους εκλεκτούς επιστήμονες που παραδίδει η Εκκλησία της Κύπρου, δια των εδράνων της Σχολής της, για την υπηρεσία του λαού της νήσου μας.

Με τις προσφωνήσεις και τους χαιρετισμούς όλων να αγγίζουν τα λεπτότερα συναισθήματα και με την αισιοδοξία για ένα λαμπρό μέλλον της Σχολής να ζωγραφίζεται στα πρόσωπά μας, η όλη εκδήλωση άφησε σε όλους ένα μάθημα· ότι «τοῖς ἀγαπῶσι τὸν Θεόν, τὰ πάντα συνεργεῖ εἰς ἀγαθόν». Και όλα αυτά τα εμπόδια και οι δυσκολίες που υπήρξαν, και που ήταν πολλά, μέχρι την υλοποίηση αυτού του έργου, δεν ήταν τίποτα άλλο από την παρουσία του Θεού, που ενδυναμώνει στην ασθένεια, παρηγορεί στη θλίψη, συγχαίρει στα παθήματα.

Κι όλα αυτά, διανθισμένα με κατανυκτικούς ύμνους και ποιοτικά άσματα που βγαίνουν μέσα από την μακραίωνη ιστορία του Χριστιανισμού.

Ένα «εὖγε» σε όλους εκείνους που μάς χάρισαν αυτή την αξέχαστη βραδιά και ένα ακόμη «εὖγε» σε όλους τους αποφοίτους της Σχολής που μάς έκαναν πραγματικά υπερήφανους.  

Αρχιμ. Τριφύλλιος Ονησιφόρου
Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου

***********************************

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ Α.Μ. ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΥΠΡΟΥ

κ.κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ Β´

ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΑΠΟΦΟΙΤΗΣΗΣ

ΤΩΝ ΠΡΩΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ
ΤΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΚΥΠΡΟΥ.
ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2018 – 2019

Η σημερινή ημέρα αποτελεί για τη Θεολογική Σχολή τής Εκκλησίας τής Κύπρου, τον πρώτο μεγάλο και σημαντικό σταθμό τής  αποστολής της. Περιχαρής προσφέρει στην Εκκλησία και στην κοινωνία τους πρώτους της αποφοίτους.

Το φως τής Πεντηκοστής,  στο οποίο  ζούμε την εβδομάδα αυτή, λαμπρύνει τη σημερινή τελετή αποφοίτησης τής Θεολογικής Σχολής τής Εκκλησίας τής Κύπρου. Αυτό το φως, πού πλημμυρίζει τις καρδιές μας, και μάς παρακινεί σε αδιάλειπτη ευχαριστία προς τον Θεό για τον Παράκλητο πού έστειλε να μένει ανάμεσά μας και να «συγκροτεῖ ὅλον τόν θεσμόν τῆς Ἐκκλησίας». Τον ευχαριστούμε και διότι μάς έχει αξιώσει να εκπληρώσουμε αυτά που ο μέγιστος των προκατόχων μας, ο αοίδιμος Αρχιεπίσκοπος Μακάριος Γ΄ προανήγγειλε, προς τους μαθητές της Ιερατικής Σχολής, επί τη λήξει των μαθημάτων τους, στις 25 Ιουνίου 1972, στα οποία ετόνιζε: «Ενθαρρύνει ημάς η ιδέα ιδρύσεως Θεολογικής Σχολής προς παροχήν ανωτέρας μορφώσεως. Χαίρω, διότι η ιδέα, ή μάλλον η απόφασις, περί ιδρύσεως Θεολογικής Σχολής υλοποιείται εντός του τρέχοντος έτους. Έχουσα η Εκκλησία Κύπρου, παραλλήλως προς την Ιερατικήν αυτήν Σχολήν, Ανώτατον Θεολογικόν Ίδρυμα, θα δυνηθή να ακτινοβολήση και να εκπέμψη το φως της Ορθοδοξίας πολύ πέραν των Κυπριακών ορίων».

Είμαστε σίγουροι πως, από τα ουράνια σκηνώματα, ο αοίδιμος Εθνάρχης ευλογεί αοράτως, μαζί με τον Απόστολο Βαρνάβα, τη Σχολή από την οποία σήμερα έχουμε τους πρώτους μας αποφοίτους.

Ως γνωστόν, η Κύπρος υπήρξε η πρώτη ευρωπαϊκή και η πρώτη εκτός του Ισραήλ και της μέσης Ανατολής χώρα στην οποία, διδάχθηκε, διαδόθηκε και καρποφόρησε η χριστιανική αλήθεια. Κύπριοι δε, ήσαν και οι πρώτοι, ανάμεσα σε άλλους, που διέδωσαν το χαρμόσυνο άγγελμα τής σωτηρίας στους εθνικούς. H άφιξη των Αποστόλων Παύλου και Βαρνάβα στη νήσο μας δείχνει την εύνοια και αγάπη τού Θεού προς τον τόπο μας. Μετά από  την πρώτη σπορά του θείου λόγου από τους Αποστόλους, η χριστιανική πίστη στην Κύπρο βρήκε γόνιμο έδαφος στις ψυχές των κατοίκων της.

Έκτοτε, η Εκκλησία αναπτύχθηκε και ρίζωσε βαθιά. Μεγάλες μορφές αγίων και πατέρων της Εκκλησίας μας διέλαμψαν σε αυτή με το μαρτύριο, την αγιότητα του βίου τους, καθώς και με τα θεολογικά τους συγγράμματα. Ο Άγιος Σπυρίδων, ο Άγιος Επιφάνιος Κωνσταντίας, ο Άγιος Φίλων Καρπασίας, ο Άγιος Τριφύλλιος Επίσκοπος Λήδρας, ο Άγιος Νεόφυτος και άλλοι πολλοί, έγιναν αιτία, ώστε η Κύπρος να γίνει γνωστή ως η νήσος των Αγίων και των Μαρτύρων. Και ενώ το δένδρο τής πίστεως και τής πατρώας ευσέβειας αναπτύχθηκε στη γη μας η οποία  θάλλει ως τα σήμερα, η Εκκλησία μας, ενώ διαθέτει τόση λαμπρή πνευματική παρακαταθήκη, υστερούσε στη συνέχιση τής ανάπτυξης των θεολογικών γραμμάτων, σε σχέση με τις άλλες Εκκλησίες. Ακριβώς, για αυτό το λόγο, η ίδρυση τής Θεολογικής Σχολής τής Εκκλησίας μας εκπληρώνει μια ιερή υποχρέωση προς τους προγόνους μας και  ιδιαίτερα προς την ιστορικότητα της Εκκλησίας μας. Παράλληλα,  βέβαια, προδιαγράφεται και το καθήκον μας για παροχή σ’ αυτήν των σωστών θεολογικών εφοδίων και για  τη δημιουργία των δυνατοτήτων  προόδου και ανάπτυξης  μιας υγιούς θεολογικής παιδείας, η οποία σε τελική ανάλυση να αποβεί καρποφόρα στη σωτηριώδη αποστολή της Εκκλησίας μας.

Επίσης, μάς απασχόλησε το γεγονός ότι κατά το παρελθόν πολλοί απόφοιτοι θεολογικών σχολών δεν είχαν ουσιαστική σχέση με την Εκκλησία και κατέληγαν στις Θεολογικές Σχολές της Ελλάδας, διότι απλώς ήταν μια από τις πολλές επιλογές τους στο μηχανογραφικό. Γίνεται αντιληπτό, έτσι, ότι μια μερίδα Θεολόγων, βρέθηκε στη θέση αυτή εξ ανάγκης, με ότι  αυτό συνεπάγεται για την Εκκλησία και τη σωτηριώδη αποστολή της στον κόσμο.

Με την ίδρυση, όμως, της Θεολογικής Σχολής τής Εκκλησίας Κύπρου, και χωρίς βεβαίως να μειώνουμε καθόλου τη μεγάλη προσφορά των Θεολογικών Σχολών της Ελλάδος, θέτουμε ως στόχο να εισέρχονται σ’ αυτήν νέοι συνειδητοποιημένοι, οι οποίοι έχουν πλήρη επίγνωση της επιλογής τους. Να θέλουν να εμβαθύνουν στα νάματα της ορθοδόξου θεολογίας και κυρίως, να μην μάθουν να ομιλούν για τα Θεία, αν δεν μάθουν πρώτα να διαλέγονται μετά του Θεού.  Διότι, όντως, η πνευματική αλλαγή του κόσμου ξεκινά από τη δική μας εσωτερική αλλαγή. Όπως αξιοσημείωτα αναφέρει ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος, «Καθαρθῆναι δεῖ πρῶτον, εἶτα καθᾶραι∙ σοφισθῆναι καί οὕτω σοφίσαι∙ γενέσθαι φῶς καί φωτίσαι∙ ἐγγίσαι Θεῷ καί προσαγαγεῖν ἄλλους∙  ἁγιασθῆναι καὶ ἁγιάσαι, χειραγωγῆσαι μετὰ χειρῶν, συμβουλεῦσαι μετὰ συνέσεως» (PG 35. 480 B). Και ακριβώς, με αυτά τα ιδανικά πρέπει να εφοδιάσουμε τους αποφοίτους μας, ώστε να καθίστανται έτοιμοι να υπηρετήσουν από διάφορες θέσεις την Εκκλησία.

Στο σημείο αυτό οφείλουμε να τονίσουμε το εξής σημαντικό, στο οποίο αναφέρθηκε και ο αείμνηστος Αρχιεπίσκοπος Μακάριος κατά την ανακοίνωση της απόφασής του για ίδρυση θεολογικής Σχολής. Η Θεολογική Σχολή της Εκκλησίας της Κύπρου δεν δημιουργήθηκε  για να υποκαταστήσει ή να καταργήσει την ιστορική Ιερατική Σχολή «ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΑΡΝΑΒΑΣ», η οποία από της ιδρύσεώς της, το 1949 ως τα σήμερα, μόρφωσε και κατήρτισε δεκάδες άξιους και επιτυχημένους στην ιερή αποστολή τους κληρικούς μας. Η παράλληλη λειτουργία τους είναι αναγκαία, διότι η κάθε μία Σχολή έχει να διαδραματίσει τη δική της υψηλή εκκλησιαστική αποστολή.

 

Αγαπητοί μου,

Η Σχολή από  απόψεως εγκαταστάσεων είναι εξοπλισμένη άρτια και τα κτήριά της αποτελούν  ένα κόσμημα για τη Λευκωσία και την Κύπρο γενικότερα. Από ακαδημαϊκής απόψεως, με το νέο έτος θα λειτουργήσει ένα στοχευμένο Μεταπτυχιακό πρόγραμμα με κατεύθυνση στις «Εφαρμογές Ψυχολογίας και Συμβουλευτικής στην Κοινότητα», το οποίο στοχεύει να συνδέσει πρακτικά τη Θεολογική επιστήμη με την κοινωνία και τις ανάγκες της.

Το επόμενο βήμα, συν Θεώ, είναι η ανοικοδόμηση ενός κτηρίου που θα χρησιμοποιείται ως Αίθουσα τελετών και εκδηλώσεων με όλο τον αναγκαίο εξοπλισμό,  και η δημιουργία μιας άρτιας Θεολογικής Βιβλιοθήκης του επιπέδου που απαιτεί ένα Ακαδημαϊκό Ίδρυμα. Τέλος, η δημιουργία ενός υψηλού επιπέδου ξενώνα για επίσημους προσκεκλημένους τής Σχολής και τής Ιεράς Αρχιεπισκοπής εμπίπτει στα γενικότερα σχέδιά μας.  

Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα που ανακύπτει, είναι η επαγγελματική αποκατάσταση των αποφοίτων τής Σχολής. Στόχος μας, όπως ήδη αναφέραμε, είναι να προσφέρουμε στην Εκκλησία αποφοίτους, οι οποίοι είτε ως κληρικοί είτε ως λαϊκοί, θα προσφέρουν τον καλύτερο εαυτό τους, τη μόρφωση και τη θεολογική τους κατάρτιση, στον αμπελώνα του Κυρίου. Δεν δημιουργήσαμε τη Θεολογική Σχολή τής Εκκλησίας για να γεμίσουμε απλώς τον κατάλογο των αδιορίστων θεολόγων.  Βαδίζουμε με σχεδιασμό και προγραμματισμό. Η Εκκλησία είναι ένας ζωντανός οργανισμός ο οποίος έχει πολλαπλές ανάγκες. Τις ανάγκες αυτές θα κληθούν αύριο να καλύψουν οι μορφωμένοι απόφοιτοι της Θεολογικής μας Σχολής. Προπαντός όμως και κυρίως στοχεύουμε στη στελέχωση τής Εκκλησίας και τού ιερού Θυσιαστηρίου με  αποφοίτους τής Σχολής, οι οποίοι να είναι σε θέση να ανταποκριθούν επαρκώς στη δίνη των αλληλοσυγκρουομένων ρευμάτων της κοινωνίας μας, η οποία επιζητεί να θεμελιώσει ένα μέλλον χωρίς τον Χριστό.

Τελειώνοντας την ομιλία μας αυτή, δεν παραλείπουμε να ευχαριστήσουμε θερμά όλους, όσοι συνέβαλαν με διάφορους τρόπους και από διαφορετική θέση, στην ίδρυση και λειτουργία της Σχολής, αυτά τα τέσσερα χρόνια. Ιδιαίτερες είναι οι ευχαριστίες μας τόσο προς τον Διευθυντή και επικεφαλής της όλης προσπάθειας, αγαπητό μας Πρωτοπρεσβύτερο Κυπριανό Κουντούρη όσο και προς το λοιπό αξιόλογο Ακαδημαϊκό και Διοικητικό Προσωπικό της Σχολής. Οι κόποι  και οι μόχθοι σας, αγαπητοί μας, είναι σήμερα ορατοί και λαμβάνουν υπόσταση στα πρόσωπα των πρώτων αποφοίτων μας. Η σημερινή ημέρα αποτελεί και δική σας επιβράβευση και ταυτόχρονα έμπνευση για μια ένθερμη συνέχιση του έργου σας.

Τέλος, αλλά όχι τελευταίους, άφησα εσάς, αγαπητοί μας απόφοιτοι. Προ τετραετίας, κατά την τελετή έναρξης των εργασιών της Σχολής, σάς ανέφερα πως με τις ευλογίες της Εκκλησίας και προπάντων με την ενίσχυση τής πανσθενουργού δεξιάς του Υψίστου, θα έχετε το προνόμιο, μετά από τέσσερα χρόνια να είστε οι πρώτοι απόφοιτοι. Η ευλογημένη αυτή ώρα έφθασε. Κρατήστε τα εφόδια που πήρατε από τη Θεολογική Σχολή. Εφαρμόστε τις γνώσεις σας στην καθημερινότητά σας∙ οι Κληρικοί στην ενορία σας,  οι λαϊκοί στην οικογένειά σας και όλοι μαζί  στο  κοινωνικό σας περιβάλλον. Η Θεολογία δεν είναι ένας άγονος ακαδημαϊσμός, αλλά μια ουσιαστική και βιωματική  επιστήμη, που δύναται να καλλιεργήσει ψυχές,  να στηρίξει τον  άνθρωπο στις δυσκολίες της ζωής και κυρίως να τον ενώσει μετά του ζώντος Θεού.  

  Ευχαριστώ και όλους εσάς που με την παρουσία σας στηρίζετε ηθικά τις προσπάθειές μας, εκφράζετε τη χαρά και την αγαλλίαση για την αποφοίτηση των πρώτων πτυχιούχων της Θεολογικής Σχολής της Εκκλησίας της Κύπρου. Είμαστε βέβαιοι ότι ο εν  Τριάδι προσκυνούμενος Θεός ημών θα ευλογεί το έργο αυτό και τη Θεολογική μας Σχολή, ώστε να αναδειχθεί σε μια ζωντανή κυψέλη που θα παράγει το γλυκύ μέλι τής κατά Θεόν σοφίας και θα ετοιμάζει κήρυκες και διακόνους της Εκκλησίας και της Πατρίδας.  

Print Friendly, PDF & Email

Share this post