Με λαμπρότητα ο Εσπερινός της Παναγίας στην πανηγυρίζουσα Μονή του Αγίου Νεοφύτου

Με λαμπρότητα ο Εσπερινός της Παναγίας στην πανηγυρίζουσα Μονή του Αγίου Νεοφύτου

Πλήθος πιστών από όλη την Κύπρο, κατευθύνει τα διαβήματά του στην επαρχία Πάφου ιδιαίτερα αυτές τις μέρες, αφού σε συνδυασμό με τον δροσερότερο συγκριτικά καιρό με τις υπόλοιπες περιοχές του νησιού μας, τρεις ιερές Μονές της επαρχίας, η του Αγίου Νεοφύτου, η της Τροοδιτίσσης και της Χρυσορροϊατίσσης πανηγυρίζουν κατά την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και αποτελούν πόλο έλξης πολλών προσκυνητών. Πολλοί συρρέουν ευλαβικά στις πανηγυρίζουσες Ιερές Μονές για να τιμήσουν το πρόσωπο της Μητέρας του Θεού και να συμψάλλουν τους θαυμάσιους εκκλησιαστικούς ύμνους της Εορτής.

Με πνευματική χαρά και αγαλλίαση, αλλά και με κάθε λειτουργική μεγαλοπρέπεια τιμήθηκε και φέτος λαμπρά η μεγαλύτερη Θεομητορική Εορτή του έτους, το «Πάσχα του Καλοκαιριού», η σεπτή Κοίμηση της Υπεραγίας Θεοτόκου στην Ιερά Μονή του Αγίου Νεοφύτου, στον τόπο όπου ασκήτευσε η μεγάλη αυτή οσιακή μορφή της πατρίδας μας. Η Ιερά Μονή του Αγίου Νεοφύτου, πανηγυρίζει ιδιαίτερα αυτή την ημέρα, αφού το Καθολικό της Μονής είναι αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου, γεγονός που σε λίγους από μας είναι γνωστό.

Με περισσή ευλάβεια και λαμπρότητα τελέστηκε ο εσπερινός. Η αθρόα και συνεχής προσέλευση του λαού καθώς και οι μακρείς κατάλογοι των εορταζόντων, απέδειξαν για μια ακόμη φορά ότι η Μητέρα του Θεού και όλων μας, η οποία σήμερα απαίρει από της γης εις τα άνω, κατέχει κεντρική θέση στις καρδιές των απανταχού ορθοδόξων.

Στον Πανηγυρικό Αρχιερατικό Εσπερινό, χοροστάτησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Χύτρων και Καθηγούμενος της Μονής κ. Λεόντιος, πλαισιούμενος από τους Αρχιμανδρίτες Αλέξιο και Νεόφυτο Εγκλειστριώτες και κληρικούς της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου. Τελέστηκε επίσης αρτοκλασία και έγινε περιφορά της εικόνας της Κοιμήσεως της Θεοτόκου περιμετρικά του Καθολικού της Μονής.

Αρχιμ. Τριφύλλιος Ονησιφόρου
Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου

Print Friendly, PDF & Email

Share this post