Εορτασμός του εν Χώναις θαύματος στον πανηγυρίζοντα Ι. Ν. Αρχαγγέλου Μιχαήλ Αυτοστέγασης Λατσιών(05 & 06 Σεπτεμβρίου 2019)

Εορτασμός του εν Χώναις θαύματος στον πανηγυρίζοντα Ι. Ν. Αρχαγγέλου Μιχαήλ Αυτοστέγασης Λατσιών(05 & 06 Σεπτεμβρίου 2019)

Τελέστηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός την Πέμπτη, 05 Σεπτεμβρίου 2019, Όρθρος και Θεία Λειτουργία την Παρασκευή, 06 Σεπτεμβρίου 2019,  στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αρχαγγέλου Μιχαήλ Αυτοστέγασης Λατσιών, με την ευκαιρία της ανάμνησης του εν Χώναις θαύματος του Αρχαγγέλου Μιχαήλ.

Των Ιερών Ακολουθιών προέστη ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, συμπαραστατούμενος από τους ιερείς του Ναού, π. Σωτήριο Δαυῒδ ο οποίος μέχρι το 1974 ήταν εφημέριος στο Ναό του Τιμίου Προδρόμου Άσσιας, π. Χρίστο Συμεού, π. Στυλιανό Γεωργιάδη από τον Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος Συνοικισμού Στρόβολος ΙΙ, π. Χρίστο Χρίστου από τον Ιερό Ναό Αγίου Ελευθερίου Λατσιών και τους διακόνους της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου, π. Μιχαήλ Νικολάου και π. Ανδρέα Ματέι.

Στο κήρυγμα του θείου λόγου ο Επίσκοπος Μεσαορίας ανέλυσε την Ευαγγελική περικοπή της ημέρας από το κατά Λουκάν Ευαγγέλιο (ι΄ 16-21) και το εν Χώναις θαύμα που επετέλεσε ο Αρχάγγελος Μιχαήλ, στην περιοχή Χώνες της Φρυγίας.

Ο Θεοφιλέστατος ανέφερε ότι, μετά την πτώση του Εωσφόρου και των Αγγέλων του που αποσκίρτησαν από το Θεό εξαιτίας του εγωισμού και της εμπάθειάς τους, ο Μέγας Αρχάγγελος Μιχαήλ, βλέποντας την πτώση των Αγγέλων, κατάλαβε την αιτία της πτώσης τους, και με την υποταγή και την ταπείνωση την οποία έδειξε στον Παντοκράτορα Θεό, διεφύλαξε τόσο τη δόξα και τη λαμπρότητά του, όσο και τη δόξα και τη λαμπρότητα των λοιπών Αγγελικών ταγμάτων, βροντοφωνάζοντας τη γνωστή φράση που χρησιμοποιούμε κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας την ώρα της Αγίας Αναφοράς, «Στῶμεν καλῶς· στῶμεν μετὰ φόβου· πρόσχωμεν…».  Ως αντίδωρο της ταπείνωσης του, τοποθετήθηκε από το Θεό ως ο πρώτος των εννέα φωτεινών Αγγελικών τάξεων μαζί με τους Αρχιστρατήγους Γαβριήλ και Ραφαήλ. Μετά την πτώση του Εωσφόρου, παγιώθηκαν οι Άγγελοι στο φωτεινό, στο τίμιο, στο σωτήριο έργο, ενώ ο Εωσφόρος και το Τάγμα του παγιώθηκαν στον πειρασμό, τη διαβολή, τον εμπαιγμό και τη στεναχωρία του ανθρώπου.

Στη συνέχεια, ο Επίσκοπος Μεσαορίας υπογράμμισε ότι εμείς, το Χριστεπώνυμο πλήρωμα της Εκκλησίας, ως οι επόμενοι των μαθητών του Χριστού, τα βαπτισμένα και μυρωμένα μέλη της Εκκλησίας Του, είμαστε πλήρως εφοδιασμένοι με τα όπλα του φωτός, την εν Χριστώ και την εις αλλήλους αγάπη, τη συγχωρητικότητα, τη μεταμέλεια, την εγρήγορση, την ταπείνωση και την προσήλωση στο θέλημα του Θεού, ώστε τίποτα να μην μπορεί να  αλλάξει την πορεία μας που οδηγεί στη σωτηρία. Σε εμάς εναπόκειται αν θα επιτρέψουμε στα δηλητηριασμένα βέλη του πονηρού, να διαβάλουν και να τραυματίσουν την ψυχή μας, πρόσθεσε ο Μεσαορίας Γρηγόριος.

Καταλήγοντας, ο Επίσκοπος Γρηγόριος προέτρεψε όλους του πιστούς να προσεύχονται για τη νεολαία μας, που είναι το μέλλον της κοινωνίας και της πατρίδας μας. Να προσεύχονται για τους δασκάλους, τους γονείς και τους κληρικούς, ούτως ώστε, με αμοιβαίο σεβασμό, να διατηρείται μία παραγωγική συνεργασία για την ορθή διαμόρφωση της προσωπικότητας των νέων μας.

Τέλος, μετέφερε τις πατρικές ευχές και ευλογίες του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου μας κ. Χρυσοστόμου, επισημαίνοντας το  ιδιαίτερο ενδιαφέρον της Εκκλησίας για τους πρόσφυγες και εμπερίστατους αδελφούς.

 

Κωνσταντίνος Ανδρέου, Φοιτητής Θεολογίας.
Από το Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας της Εκκλησίας της Κύπρου.

Print Friendly, PDF & Email

Share this post