Χαιρετισμός του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου προς το Δ΄ Πανελλήνιο Συνέδριο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων
ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ Α.Μ. ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΥΠΡΟΥ
κ.κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ
ΠΡΟΣ ΤΟ Δ΄ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ
ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΩΝ
Με ιδιαίτερη ικανοποίηση χαιρετίζουμε την έναρξη των εργασιών του Δ΄ Πανελληνίου Συνεδρίου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος, με Θέμα «Ήπειρος: Προσέγγιση στα θρησκευτικά Μνημεία και τον Πολιτισμό της – Νέοι δρόμοι στους μοναδικούς Προσκυνηματικούς Προορισμούς», το οποίο διοργανώνεται από το Συνοδικό Γραφείο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος, σε συνεργασία με τους αγαπητούς εν Χριστώ αδελφούς Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες Άρτης κ. Καλλίνικο, Ιωαννίνων κ. Μάξιμο και Νικοπόλεως κ. Χρυσόστομο.
Αναμφισβήτητα, η ευλογημένη και ηρωική γη της Ηπείρου φέρει μια πλούσια πολιτιστική κληρονομιά σε θρησκευτικά μνημεία, όπως βυζαντινές εκκλησίες, ξωκκλήσια και μοναστήρια, που μαρτυρούν έναν τόπο ελληνικό και χριστιανικό από την αρχαιότητα ως τις ημέρες μας. Σε συνδυασμό μάλιστα με τα δώρα που την προίκισε ο Δημιουργός, δηλαδή τη θαυμαστή φυσική ομορφιά με τα κατάφυτα βουνά, τους ποταμούς, τις λίμνες και τις ωραίες ακρογιαλιές μπορεί να αποτελέσει για τους ανθρώπους των ημερών μας έναν τόπο ηρεμίας και πραγματικής ανάπαυσης, αλλά και πνευματικής ωφέλειας και ανάτασης.
Είμαστε βέβαιοι ότι οι εκλεκτοί ομιλητές θα παρουσιάσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους δρόμους της πνευματικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της Ηπείρου και με τον τρόπο αυτόν να γνωστοποιηθούν σε όλους τους ενδιαφερομένους και στο ευρύτερο κοινό.
Οι Προσκυνηματικές Περιηγήσεις, παρά τους κινδύνους εκκοσμίκευσης που ενδεχομένως να εγκυμονούν, επιφέρουν και θετικά αποτελέσματα, τα οποία είναι άξια αποτίμησης, αξιοποίησης και ανάπτυξης, όπως η απόκτηση εμπειριών από μέρους των ταξιδιωτών από άλλους τόπους με διαφορετικό πολιτισμό, ιστορία, ήθη και έθιμα, καθώς και ο σεβασμός στη διαφορετικότητα της παράδοσης άλλων τόπων. Πέραν τούτου, τα προσκυνήματα της Ηπείρου, αλλά και ολόκληρης της «καθ’ ημάς Ανατολής», κουβαλούν μαζί με το υλικό τους στοιχείο κάτι πιο σημαντικό· μια πολύτιμη παρακαταθήκη που δεν είναι άλλη από τις ιερές ακολουθίες, τις προσευχές, τα δάκρυα, τις γονυκλισίες και γενικά τους πνευματικούς αγώνες των φορέων της αληθινής πίστης, κληρικών και λαϊκών, που πέρασαν ή ευρίσκονται ακόμα στα ιερά αυτά σκηνώματα.
Ομιλώντας για τα θρησκευτικά μνημεία μας, είναι δύσκολο να μην αναφερθούμε και στη συνεχιζόμενη κατοχή του 37% των εδαφών της ιδιαίτερης πατρίδας μας Κύπρου, όπου από το 1974 τα τουρκικά κατοχικά στρατεύματα, οι έποικοι και το εκεί παράνομο καθεστώς, το οποίο στηρίζεται από την Τουρκία, έχουν επιδοθεί σε μια άνευ προηγουμένου βάναυση και σκληρή προσπάθεια καταστροφής, λεηλασίας και βεβήλωσης των θρησκευτικών μας χώρων και μνημείων, των ναών και των μονών μας, των ιερών και των οσίων μας, ακόμη και των κοιμητηρίων μας, και γενικότερα κάθε στοιχείου που μαρτυρεί την ύπαρξη και την παρουσία του χριστιανικού πληθυσμού στο βόρειο τμήμα της Κύπρου. Γι’ αυτό και ζητούμε τη στήριξη και τις προσευχές όλων σας, όλου του Ελληνισμού, στον αγώνα που διεξάγουμε για τη λύτρωση της πατρίδας μας από την κατοχή.
Συγχαίροντας τόσο τους διοργανωτές του Συνεδρίου, το Συνοδικό Γραφείο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος, τις Ιερές Μητροπόλεις Άρτης, Ιωαννίνων και Νικοπόλεως, όλους όσοι εργάσθηκαν για την επιτυχία του, όσο και τους εξέχοντες ομιλητές, που με τις παρουσιάσεις τους θα ενημερώσουν, προβληματίσουν, διαφωτίσουν και εισηγηθούν λύσεις για τα διάφορα ζητήματα των Προσκυνηματικών Περιηγήσεων, ευχόμαστε όπως ο Κύριος ευλογεί, στηρίζει και ενισχύει όλους σας προς παν έργον αγαθόν.
Ευχέτης προς Κύριον
† o Κύπρου Χρυσόστομος
Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου,
08 Νοεμβρίου 2019.