Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου στην Εκδήλωση Μνήμης Αρχιεπισκόπου Μακαρίου του Γ΄

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου στην Εκδήλωση Μνήμης Αρχιεπισκόπου Μακαρίου του Γ΄

Σε κλίμα συγκίνησης, πατριωτισμού και αναμνήσεων πραγματοποιήθηκε και φέτος, τη Δευτέρα 20 Ιανουαρίου, εκδήλωση προς τιμήν του αειμνήστου Εθνάρχου και Αρχιεπισκόπου Κύπρου Μακαρίου του Γ΄ στην αίθουσα εκδηλώσεων του ομωνύμου Ιδρύματος τής Αρχιεπισκοπής Κύπρου.

Στην εκδήλωση, ανάμεσα στο πολυπληθές κοινό, ήταν κι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος, ο Πρόεδρος τής Βουλής κ. Δημήτρης Συλλούρης, ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Νίκος Νουρής και πολλοί άλλοι πολιτικοί, πολιτειακοί και κοινωνικοί φορείς του τόπου.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με σύντομη εναρκτήρια ομιλία από τον Γενικό Διευθυντή του Ιδρύματος κ. Χρίστο Κουκλιώτη και ευθύς αμέσως ακολούθησε χαιρετισμός από τονΜακαριώτατο, με τον οποίο εξήρε την προσωπικότητα του αειμνήστου Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ μέσα από τους οραματισμούς του, τόσο για την Εκκλησία όσο και για την Πατρίδα. «Σαράντα τρία σχεδόν χρόνια ύστερα από τον θάνατό του και μπροστά στην κρισιμότητα της πορείας του εθνικού μας προβλήματος, ο λαός μας αισθάνεται την ορφάνια της απουσίας του. Όμως, αντλούμε δυνάμεις από τη μεγάλη του προσωπικότητα, από την αγωνιστική του ζωή, από το μαχητικό   του φρόνημα, από τους οραματισμούς του και ιδιαίτερα από το πνεύμα της φιλοπατρίας και αυτοθυσίας του».

Χαιρετισμό απηύθυνε στη συνέχεια ο επιτετραμμένος τής Ελλάδος στην Κύπρο κ. Ιωάννης Μαλλικούρτης, ο οποίος κι αυτός με τη σειρά του αναφέρθηκε στην μεγάλη μορφή τού Μακαρίου ως ηγέτου ενός λαού που μέχρι σήμερα αγωνίζεται να επιβιώσει με τον κατακτητή και εισβολέα να απαιτεί παράλογες αξιώσεις επί τού κυπριακού εδάφους.

Με χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, τόνισε εμφαντικά ότι η ηγετική μορφή του αειμνήστου Αρχιεπισκόπου Μακαρίου μάς κληροδότησε μία πλούσια εμπειρία για την αποφυγή των όσων λαθών έγιναν στο παρελθόν. Ένας άνθρωπος οραματιστής, που αγαπούσε και υπηρετούσε ειλικρινά την πατρίδα μας, ήταν κάποιοι από τους χαρακτηρισμούς του Προέδρου προς το πρόσωπο τού μακαριστού Αρχιεπισκόπου και Εθνάρχου. Ο Πρόεδρος, δεν δίστασε να να ομολογήσει ότι η τουρκική επεκτατική και οι μόνιμες επιδιώξεις τής Τουρκίας στο Κυπριακό αποτελούν τον βασικό παράγοντα για την μη εξεύρεση λύσης μέχρι τώρα.

Στη σημερινή εκδήλωση έγινε επίσης απονομή τής ύψιστης τιμητικής διάκρισης τής Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου προς τον συγγραφέα των Απάντων τού Εθνάρχου Μακαρίου κ. Νέαρχο Νεάρχου.

Παρουσίαση των 2 τόμων που αφορούσαν τα εκκλησιαστικά – κοινωνικά κείμενα τού Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, έκανε ο Μητροπολίτης Πάφου κ. Γεώργιος, ο οποίος μέσα σε 20 λεπτά προσπάθησε να συμπυκνώσει, όσο δυνατόν, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, το τεράστιο συγγραφικό έργο τού αειμνήστου Αρχιεπισκόπου προς τον κλήρο και άλλες εκκλησιαστικές εκδηλώσεις. Η έγνοια τού Μακαρίου για την σωστή κατάρτιση των κληρικών, η σωστά τοποθετημένη απόδοση τιμών προς τις εικόνες και τα άγια λείψανα (όχι εξωτερική και ευσεβιστική για εκμετάλλευση τού λαϊκού αισθήματος), η αγάπη τού Μακαρίου προς τους τοπικούς αγίους και ο αδιάλειπτος αγώνας τού Εθνάρχου για το κυπριακό θέμα, ήταν οι βασικοί άξονες τής παρουσίασης από μέρους τού Μητροπολίτου Πάφου. «Δεν διαχώριζε το εθνικό (όπως αργότερα η ΕΟΚΑ Β΄ και η Χούντα ονόμαζαν) θέμα από τα καθήκοντά του, διότι ο φιλόπατρης ελληνικός λαός τής Κύπρου πάντα προσβλέπει προς την Εκκλησία και από αυτήν περιμένει να ομολογήσει την αλήθεια».

Ακολούθως, έγινε παρουσίαση τών υπόλοιπων τόμων των Απάντων τού Αρχιεπισκόπου Μακαρίου από τον Διευθυντή τού Κυπριακού Κέντρου Μελετών κ. Χρίστο Ιακώβου.

Μετά τις παρουσιάσεις, ο Μακαριώτατος τίμησε με το χρυσο μετάλλιο τού Αποστόλου Παύλου, την ύψιστη τιμητική διάκριση τής Ιεράς Αρχιεπισκοπής, τον κ. Νέαρχο Νεάρχου, ο οποίος με εμφανή τη συγκίνηση απέδωσε ευχαριστίες σε όλους όσοι συνέβαλαν για την αποψινή άκρως τιμητική για αυτόν διάκριση.

Η εκδήλωση διανθίστηκε με ύμνους και πατριωτικά άσματα από την χορωδία «Φωνή της Κερύνειας». Τέλος, ψάληκε ο Εθνικός Ύμνος.

Αρχιμ. Τριφυλλίου Ονησιφόρου,
Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου


ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ Α.Μ. ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΥΠΡΟΥ
κ. κ.  ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ Β΄
ΣΤΗΝ ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΙΜΗΣ
ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΜΑΚΑΡΙΟΥ Γ΄

Η 19η Ιανουαρίου, ημέρα κατά την οποία ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ο Γ΄ γιόρταζε τα ονομαστήριά του, τιμώντας την εορτή του Αγίου Μακαρίου του Αιγυπτίου, καθιερώθηκε, μετά τον αναπάντεχο θάνατό του, την 13η Αυγούστου 1977, ως ημέρα μνήμης και τιμής του από το Πολιτιστικό Ίδρυμα, που δίκαια φέρει το όνομά του.

Αναπολώντας σήμερα την ιερή μνήμη  του και αποδίδοντας προς αυτόν τις δέουσες τιμές, οφείλουμε, αφενός μεν να ζωντανέψουμε και να φέρουμε στην επιφάνεια της σημερινής πραγματικότητας τους αγώνες, τους προβληματισμούς και τα οράματα τού τιμωμένου προσώπου, και αφετέρου να αντιληφθούμε όλοι το χρέος της συνέχισης των αγώνων και των υψηλών ιδανικών  του τιμωμένου ανδρός.

 Γι’ αυτό με βάση αυτό το σκεπτικό καθορίσαμε ως κύριο στόχο της σημερινής εκδήλωσης την παρουσίαση των Απάντων του αειμνήστου Αρχιεπισκόπου και Εθνάρχου, προκειμένου, μέσω των εμπνευσμένων κειμένων του, να βιώσουμε το μεγαλείο της εκκλησιαστικής και εθνικής του φυσιογνωμίας.

Σαράντα τρία σχεδόν χρόνια ύστερα από τον θάνατό του και μπροστά στην κρισιμότητα της πορείας του εθνικού μας προβλήματος, ο λαός μας αισθάνεται την ορφάνια της απουσίας του. Όμως, αντλούμε δυνάμεις από τη μεγάλη του προσωπικότητα, από την αγωνιστική του ζωή, από το μαχητικό   του φρόνημα, από τους οραματισμούς του και ιδιαίτερα από το πνεύμα της φιλοπατρίας και αυτοθυσίας του.

 Μνημονεύοντας και τιμώντας τον αείμνηστο  Εθνάρχη Μακάριο, επειδή είναι αδύνατο να παρουσιάσουμε όλες τις παραμέτρους της πολυσχιδούς προσωπικότητας και του έργου του,  επιλέξαμε στα πλαίσια του χαιρετισμού μας, να αναφέρουμε  το ουσιαστικό του μήνυμα από τo τελευταίο διάγγελμά του προς τον  Κυπριακό λαό, λίγες μέρες πριν τον αδόκητο θάνατό του, στο οποίο εκφράζει ξεκάθαρα το όραμά του, το οποίο  αποτελεί το επιστέγασμα των αγώνων του και καθορίζει ταυτόχρονα το δικό μας χρέος  «…δεν θα ξεγράψουμε πατρίδες και δικαιώματα… Αγωνιστές ανυπότακτοι  θα μείνουμε».

Στο όνομα του Μακαρίου και της  αγαπημένης μας πατρίδας, καλούμε όλους να  παραμερίσουν τις πολιτικές διαφορές και τις αντιπαραθέσεις, τα κομματικά πάθη και τις έριδες. Τώρα είναι η ώρα της ομόνοιας και της ενότητας, της συστράτευσης και της ομοψυχίας. Πάνω απ’ όλα προέχει η σωτηρία και η ελευθερία της πατρίδας μας. Αυτό είναι εκείνο που ζητά και αναμένει απ’ όλους μας ο Μακάριος.

Με πνεύμα αγωνιστικό, το οποίο επιβάλλεται να εδράζεται πάνω στο πνεύμα της ομοθυμίας και  της ενότητας, η Εκκλησία, πιστή στις υποθήκες και στην κληρονομιά του μεγάλου μας Ηγέτη, θα σταθεί με συνέπεια και υπευθυνότητα στο πλευρό του Προέδρου της Δημοκρατίας στη μεγάλη μάχη που αυτός διεξάγει, για την εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο εθνικό μας πρόβλημα.

Θερμά ευχαριστούμε την Α.Ε. τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη και τον Επιτετραμμένο της Ελλάδος κ. Ιωάννη Μαλλικούρτη για την παρουσία και για τους Χαιρετισμούς τους που θα μας απευθύνουν.   

Ευχαριστούμε, επίσης, τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Πάφου και αγαπητό εν Χριστώ αδελφό κ. Γεώργιο και τον Διευθυντή του Κέντρου Μελετών κ. Χρήστο Ιακώβου για τον επιστημονικό μόχθο τον οποίο κατέβαλαν προκειμένου να μας παρουσιάσουν απόψε το περιεχόμενο των Απάντων του Μακαρίου. Και φυσικά τον εκδότη κ. Νεάρχο Νεάρχου για τον οποίο θα αναφερθούμε εκτενέστερον, σύμφωνα με το πρόγραμμα.

 Ευχαριστούμε, ακόμη, τον Διευθυντή του Ιδρύματος Μακαρίου κ. Χρήστο Κουκλιώτη, τον συντονιστή Δημοσιογράφο κ. Πάρη Ποταμίτη,  τη μουσικό
 κ. Νέλλη Λουκαΐδου μαζί τα μέλη της Χορωδίας  «Φωνή της Κερύνειας», καθώς και όλους όσοι κοπίασαν για τη  σημερινή εκδήλωση.

Ευχαριστούμε  και όλους εσάς, οι οποίοι με την παρουσία σας τιμάτε τη μνήμη του Μακαρίου.

Ευχόμαστε, τέλος, όπως οι μαρτυρικοί αγώνες του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου βρουν τη δικαίωση τους,  που θα σημάνει και τη λύτρωση  της πολύπαθης πατρίδας μας.

 

Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου,
       19 Ιανουαρίου 2020.


ΟΜΙΛΙΑ ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΟΥ
ΣΤΗ ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ – ΕΡΕΥΝΗΤΗ
κ. ΝΕΑΡΧΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΝΕΑΡΧΟΥ
ΔΕΥΤΕΡΑ, 20 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2020

Η εύανδρος αγροτική γη της Πάφου έχει και πάλι την τιμητική της διάκριση, μετά τα όσα συγκινητικά, εθνοπρεπή και υψηλόφρονα διδάγματα αντλήσαμε από την καθιερωμένη γιορτή προς τιμή του μεγάλου μας πνευματικού και εθνικού Ηγέτη Αρχιεπισκόπου Μακαρίου του Γ΄.

Από το βουνήσιο χωριό της Παναγιάς που γέννησε τον Μακάριο, θα κατέλθουμε λίγο πιο κάτω, σ’ ένα επίσης μικρό χωριό, τα Μαμώνια. Εκεί από μια απλή αγροτική οικογένεια γεννήθηκαν τα αδέλφια Περικλής και Νέαρχος Νεάρχου, οι οποίοι έμελλαν να διαπρέψουν στα γράμματα. Και ο μεν  Περικλής διέπρεψε  στα πολιτικά δρώμενα της Ελλάδας,  και από τις υπεύθυνες θέσεις τού συμβούλου του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Ανδρέα Παπανδρέου επί διεθνών θεμάτων και του πρέσβεως της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Παρίσι, ανήλωσε τον εαυτό του για την επικράτηση του Δικαίου στην Πατρίδα  μας στους δύσκολους καιρούς – και πότε υπήρξαν εύκολοι χρόνοι για την Κύπρο μας – που ακολούθησαν μετά την τουρκική εισβολή και κατοχή.

Ο Νέαρχος σπούδασε Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και διακρίθηκε ως λαμπρός εκπαιδευτικός τόσο στην έδρα όσο και στην προαγωγή ή την επίλυση των πολυποίκιλων προβλημάτων που αντιμετώπιζε η Παιδεία μας.

Η μακρά γνωριμία του με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Α΄ έμελλαν να αποβούν πολύ καρποφόρα τόσο στην επιστημονική όσο και στην ερευνητική-  ιστορική του σταδιοδρομία, και να συνδέσουν το όνομά του με την εμβληματική προσωπικότητα του αειμνήστου Εθνάρχη μας.

Συγκεκριμένα:  Όταν ο μακαριστός προκάτοχός μου, ο οποίος ήταν εμβριθής Φιλόλογος, διέγνωσε τη βαθιά φιλολογική κατάρτιση του
κ. Νεάρχου και τη διεισδυτική  ερευνητική  του ικανότητα, του ανέθεσε το ηράκλειο έργο της συγκέντρωσης,  της κατάταξης,  του σχολιασμού και της έκδοσης των Απάντων του Εθνάρχη Μακαρίου.

Η σύλληψη της ιδέας ήταν ιστορικά χρεωστική. Έπρεπε όλος εκείνος ο πλούτος και το κάλλος των ομιλιών του Μακαρίου, μέσα από τις οποίες εμφαίνονται η ιστορική πορεία των αγώνων του Ελληνισμού για την Αυτοδιάθεση και την Ένωση, να γίνει «κτῆμα ἐσαεί» σύμπαντος του Ελληνισμού και της Επιστήμης της Ιστορίας, αυτής καθ’ εαυτής.

Και το χρέος αυτό έπεσε στους ώμους του κ. Νεάρχου. Ο ίδιος αναμέτρησε τις δυνάμεις του, διείδε το μέγεθος των ευθυνών του και απάντησε με ένα γενναίο «ναι, αποδέχομαι την ύψιστη αυτή τιμητική ευθύνη Μακαριώτατε…».  Η απάντησή του δεν ήταν μια κενόδοξη ματαιοδοξία για να συνδέσει το όνομά του με τον Μακάριο, αλλά ήταν η εσωτερική του αυτοπεποίθηση ότι διέθετε τις αναγκαίες πνευματικές δυνατότητες να φέρει εις πέρας το μέγα τούτο πνευματικό, κριτικό και εθνικό έργο.

Και η όλη πορεία της έκδοσης των Απάντων του Μακαρίου  δικαίωσαν και αυτόν και τον μακαριστό Χρυσόστομο Α΄.  Ο κ. Νεάρχου εργάστηκε με  φιλοπονία ου την τυχούσα,  με ζήλο ένθεο και έφερε εις πέρας το έργο του. Σήμερα, ο Ελληνισμός και οι Επιστήμονες όλου του κόσμου έχουν στα χέρια τους 18 πολυσέλιδους τόμους, στους οποίους μπορούν να ενδιατρίψουν και να γνωρίσουν  σε βάθος τους αγώνες και τις αγωνίες  της πολυκύμαντης  ζωής του Εθνάρχη μας και  του ιστορικού γίγνεσθαι της περιόδου κατά την οποία ο Μακάριος βρισκόταν στο πηδάλιο της Εκκλησίας και της Πατρίδας μας.  

Εκείνο το οποίο ιδιαιτέρως θαυμάζουμε στο επιστημονικό αυτό επίτευγμα του κ. Νεάρχου είναι οι χιλιάδες επιστημονικές παραπομπές του, καθώς και  οι εκτενείς και βαθυστόχαστοι πρόλογοί του, τους οποίους προτάσσει σε κάθε τόμο. Εκεί διακρίνει κανείς την ιστορική και κριτική ανάλυση των όσων μέλλει να διαβάσει ο κάθε μελετητής. Και, παράλληλα,  λαμβάνει μια σαφέστατη εικόνα των πολιτικών δρωμένων και η ψυχή του γεμίζει με βαθύτατο θαυμασμό για τους αγώνες του Μακαρίου τους οποίους επιτέλεσε για την Ελευθερία της πολύπαθης πατρίδας μας.  

Εμείς, σήμερα, καθηκόντως, και με  βαθύτατη εκτίμηση προς τον κύριο Νέαρχο Γεωργίου Νεάρχου τού εκφράζουμε τις ευγνώμονες ευχαριστίες μας για τους επιστημονικούς μόχθους που κατέβαλε. Δια τούτο, εις ένδειξη των αισθημάτων  της αγάπης μας,   τού απονέμουμε το χρυσούν παράσημο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου, για να θυμίζουν και στον ίδιο και στην οικογένεια του την ευγνωμοσύνη της Εκκλησίας και της Πατρίδας για την ιστορική και επιστημονική του προσφορά.


Διαβάστε την ομιλία του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Πάφου κ. Γεωργίου εδώ…

Print Friendly, PDF & Email

Share this post