Χαιρετισμός της Α.Μ. του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου κατά την Εορταστική Εκδήλωση για την εγγραφή της Ψαλτικής Τέχνης στον Παγκόσμιο Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO

Χαιρετισμός της Α.Μ. του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου κατά την Εορταστική Εκδήλωση για την εγγραφή της Ψαλτικής Τέχνης στον Παγκόσμιο Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO

Το χαιρετισμό στην εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας, διάβασε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος. Οι φωτογραφίες από την εκδήλωση είναι του κ. Α. Βικέτου τον οποίο ευχαριστούμε για την ευγενική παραχώρηση

 

 

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ Α.Μ. ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΥΠΡΟΥ

κ.κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ

ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΓΡΑΦΗ

ΤΗΣ ΨΑΛΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΣΤΟΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΑΤΑΛΟΓΟ

ΑΫΛΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΤΗΣ ΟΥΝΕΣΚΟ

     Με ιδιαίτερη ικανοποίηση χαιρετίζουμε το γεγονός ότι η από κοινού πρόταση του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου  Μακαρίου Γ’ και της Κυπριακής Επιτροπής Βυζαντινών Σπουδών έχει επιτύχει το στόχο της για εγγραφή της Βυζαντινής Μουσικής (Ψαλτικής) στον Εθνικό και Παγκόσμιο Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Θέλουμε να εκφράσουμε τα θερμά μας συγχαρητήρια προς όλους τους συντελεστές της επιτυχίας αυτής: την Πρόεδρο και τα μέλη της Κυπριακής Εθνικής Επιτροπής UNESCO, τους εμπειρογνώμονες και τους χοράρχες της Βυζαντινής Μουσικής, οι οποίοι εργάστηκαν μεθοδικά και με την απαιτούμενη επιστημοσύνη, για να ετοιμάσουν μια δυνατή και αξιόλογη πρόταση.

     Είναι γεγονός πως ο τόπος μας διακρίνεται για τη μεγάλη και μακρά Βυζαντινή Μουσική του παράδοση, με σημαντικότερους εκπροσώπους της στα νεότερα χρόνια τους Στυλιανό Χουρμούζιο, Θεόδουλο Καλλίνικο και Διονύσιο Μαχαιριώτη, η οποία ελπιδοφόρα συνεχίζεται και στις μέρες μας.

     Η Βυζαντινή Μουσική, ή ορθότερα η Εκκλησιαστική Ψαλτική Τέχνη, διακρίνεται κυρίως για την πνευματικότητα και την τάση της να αναγάγει την ψυχή του ανθρώπου από τον υλικό κόσμο προς τον πνευματικό, από τα επίγεια προς τα ουράνια. Είναι πνευματική και υπερβατική. Καλλιεργεί την ψυχή του ανθρώπου και τη μέθεξή της προς τα ουράνια. Στόχος της είναι να συγκινήσει την ψυχή και να μεταφέρει τη σκέψη, τα συναισθήματα, όλο το «είναι» του ανθρώπου προς τον Θεό.

     Πέρα από τη μουσική-καλλιτεχνική, την ιστορική και την πολιτισμική της αξία, η Βυζαντινή Μουσική έχει μια πολυσήμαντη αξία, την οποία λαμβάνει από αυτή την ίδια τη χρήση της, που δεν είναι άλλη από τη θεία Λατρεία. Δεν μπορούμε, δηλαδή, να αντιμετωπίσουμε τη Βυζαντινή Μουσική αποσπασματικά και έξω από το πλαίσιο της εκκλησιαστικής Λατρείας, αφού ουσιαστικά μαζί με την υμνογραφία, την εικονογραφία και τις λοιπές εκκλησιαστικές τέχνες αποτελούν το αισθητό στοιχείο, το οποίο βοηθητικά συντελεί στην προσπάθεια του ανθρώπου να ανέλθει προς τον Θεό και να ενωθεί ευχαριστιακά μαζί Του. Τούτο δε πραγματοποιείται με τη Θεία Λειτουργία, εντός της οποίας τελείται η Θεία Ευχαριστία, η κύρια λατρευτική πράξη της Εκκλησίας, που κατά τον Ιερό Χρυσόστομο αποτελεί «σύνοδον οὐρανοῦ καί γῆς».

     Συνεπώς, η ένταξη της Βυζαντινής Μουσικής, ως μέρος της ανεκτίμητης αξίας πολιτισμικής και θρησκευτικής κληρονομίας του τόπου μας, στον Εθνικό και Παγκόσμιο Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, θα αποτελέσει μια χρήσιμη συμβολή για τη διάσωση και την προβολή όλου αυτού του πλούτου της χριστιανικής μουσικής παράδοσης του λαού μας και του αγώνα του να ευρίσκεται σε κοινωνία με τον Δημιουργό του. Τιμά τους εδώ και αιώνες υπηρετούντες την ιερά αυτή τέχνη, ξεκινώντας από τους μεγάλους δασκάλους και δημιουργούς της, μέχρι τους ψάλτες και της πιο μικρής εκκλησιαστικής μας κοινότητας, που ταπεινά στάθηκαν και συνεχίζουν να στέκονται στα αναλόγια, έχοντας κατά νουν το Δαβιτικό «ᾄσω τῷ Κυρίῳ ἐν τῇ ζωῇ μου, ψαλῶ τῷ Θεῷ μου ἕως ὑπάρχω» (Ψαλμ. 103, 33). Αποτελεί, τέλος, ενθάρρυνση προς όλους τους νέους που ασχολούνται με τη μελέτη και εκμάθησή της να κρατήσουν ζωντανή αυτή την παράδοση.

     Με αυτές τις σκέψεις, συγχαίρουμε όλους τους συντελεστές αυτής της σημαντικής προσπάθειας και ευχόμαστε εκ βάθους καρδίας όπως η Βυζαντινή Μουσική, που τόσο συγκινεί τις ψυχές όλων μας, ακουστεί ελεύθερα σε όλους τους ναούς μιας ελεύθερης από την κατοχή Πατρίδας μας.

                                                                                                              Ευχέτης προς Κύριον

                                                                                                         + ὁ Κύπρου Χρυσόστομος

Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου,

     28 Ιανουαρίου 2020.

Εορταστική εκδήλωση για την εγγραφή της «Ψαλτικής τέχνης» στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO (28 Ιανουαρίου 2020)

Print Friendly, PDF & Email

Share this post