Επίσκεψη νέων Διπλωματών – Ακολούθων Πρεσβείας Υπουργείου Εξωτερικών Ελλάδος στην Ιερά Αρχιεπισκοπή (Τετάρτη, 29/1/2020)
Την Τετάρτη, 29 Ιανουαρίου 2020, το πρωί, πέρασαν τα προπύλαια του Αρχιεπισκοπικού Μεγάρου στην εντός των τειχών Λευκωσία οι νέοι εκπαιδευόμενοι Ακόλουθοι Πρεσβείας του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδος.
Εκ μέρους της Α. Μ. του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου, ο οποίος απουσιάζει στις ΗΠΑ, τους δέκα νέους εκπαιδευόμενους διπλωμάτες, τον κ. Αλέξανδρο Κώνστα, Σύμβουλο Πρεσβείας Α’ της Ελληνικής Πρεσβείας στην Κύπρο και την υπεύθυνη του προγράμματος Πρέσβειρα κα Χρυσούλα Καρυκοπούλου-Βλαβιανού, καθώς και την εκπρόσωπο του Γενικού Διευθυντή του Υπ. Εξωτερικών της Κύπρου κα Βασιλική Κρασά, υποδέχθηκε ο Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος.
Η συνάντηση, με εντολή του Μακαριωτάτου, πραγματοποιήθηκε στο Αρχιεπισκοπικό Γραφείο. Ο Θεοφιλέστατος καλωσόρισε τους φιλοξενούμενους και στο σύντομο χρονικό πλαίσιο αναφέρθηκε επιγραμματικά στην ιστορία, τη δομή και τη διαχρονική αποστολή της Παλαίφατης Αποστολικής Εκκλησίας της Κύπρου, η οποία καθημερινά μεριμνά για όλες της πτυχές φροντίδας και επιμέλειας του ανθρώπου, δηλ. του Κυπριακού λαού στο σύνολό του.
Δεν παρέλειψε ο Επίσκοπος Μεσαορίας, μεταφέροντας πρωτίστως τις εγκάρδιες ευχές του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου, να επισημάνει την πολύτιμη αποστολή των Ελλαδιτών και Κυπρίων διπλωματών σε κάθε σημείο της υφηλίου, όπου η πολιτεία θα τους υποδείξει να εκπροσωπήσουν. Προς επίτευξη του σκοπού της αποστολής είναι απαραίτητο να έχουν ποικίλα εφόδια προσφοράς, τόσο προς τους ομογενείς όσο και προς τους ξένους. Είναι αναγκαίο με καθάρια γνώση να μεταφέρουν ρεαλιστικά την αυθεντική ιστορική και πολιτιστική αξία της εικόνας του Παγκόσμιου Ελληνισμού.
Στη συνέχεια μίλησε ο κ. Αλέξανδρος Κώνστας, διεύρυνε τη σκέψη περί του ποικιλόμορφου έργου και της πολυσήμαντης αποστολής της Εκκλησίας της Κύπρου για τη φυσική, χριστιανική και εθνική επιβίωση και διατήρηση της ταυτότητας του λαού στο νησί τα τελευταία δύο χιλιάδες χρόνια και τόνισε τη σημασία της διατήρησης σε εποχές δύσκολες την απρόσκοπτη ενότητα και αρμονία της Κύπρου με την Ελλάδα και τον Οικουμενικό Ελληνισμό. Επισήμανε το σπουδαίο ηγετικό ρόλο της Εκκλησίας της Κύπρου μέσα στον Κυπριακό λαό και την αμφίδρομη ευαισθησία και προσήλωση του λαού στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Κύπρου.
Ακολούθως, η Πρέσβειρα κα Χρυσούλα Καρυκοπούλου-Βλαβιανού ευχαρίστησε τον Επίσκοπο Μεσαορίας και την κα Ειρήνη Φεττά, του ιδιαιτέρου Γραφείου του Μακαριωτάτου, για τη συνάντηση και τη φιλοξενία. Ευχήθηκε για την υγεία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου και την απρόσκοπτη συνέχιση του πολύπλευρου πρωθιεραρχικού του έργου για την Αυτοκέφαλο Εκκλησία της Κύπρου και την Οικουμενική Ορθοδοξία καθώς και ολόκληρο το Χριστιανικό κόσμο. Ολοκληρώνοντας την αντιφώνησή της η κα Πρέσβειρα ευχήθηκε και για τα ονομαστήρια του Επισκόπου Γρηγορίου, τα οποία γιόρτασε το περασμένο Σάββατο 25 Ιανουαρίου, ημέρα μνήμης του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου.
Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με απάντηση, από μέρους του Μεσαορίας Γρηγορίου, σε ερωτήματα των νέων διπλωματών και επίδοση δώρων-ευλογιών, εκ μέρους του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Χρυσοστόμου, καθώς και άλλου υλικού για τα ιερά Προσκυνήματα της νήσου μας.
Όλοι οι εκπαιδευόμενοι διπλωμάτες ευχαρίστησαν το Θεοφιλέστατο για την περιεκτική περιγραφή και ανάλυση σημαντικών σημείων απαραίτητων στο έργο που έχουν να προσφέρουν στην αποστολή τους, για την οποία τους προορίζει η Ελληνική Δημοκρατία. Η συνοδεία στη συνέχεια επισκέφθηκε τον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου και το Βυζαντινό Μουσείο στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄.
Από το Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας
Ανδρέας Κοσιάρης