«Το θεανδρικό πρόσωπο του Ιησού Χριστού η ανάσταση και η σωτηρία μας»

«Το θεανδρικό πρόσωπο του Ιησού Χριστού η ανάσταση και η σωτηρία μας»

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα τελέστηκε η Δεσποτικοθεομητορική εορτή της Υπαπαντής του Κυρίου στον Ιερό Ναό Παναγίας του Τράχωνα στον Στρόβολο. Της Θείας Λειτουργίας προέστη ο Πανοσιολογιώτατος Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αποστόλου Βαρνάβα Αρχιμ. Ιωάννης, συμπαραστατούμενος από τον εφημέριο του ναού Αιδεσιμολογιώτατο π. Γεώργιο Χρυσοστόμου.

Ο Πανοσιολογιώτατος στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στο ιστορικό αλλά και στη θεολογική σημασία της εορτής της Υπαπαντής του Κυρίου από τον πρεσβύτη και δίκαιο Συμεών, σαράντα ημέρες μετά την θεία Γέννηση του Σωτήρος Χριστού, την οποία εξιστορεί στο ιερό Ευαγγέλιό ο Ευαγγελιστής Λουκάς.

Σύμφωνα με το Μωσαϊκό νόμο, η Παρθένος Μαρία, αφού συμπλήρωσε το χρόνο καθαρισμού από τον τοκετό, πήγε στο Ναό της Ιερουσαλήμ μαζί με τον Ιωσήφ, για να εκτελεσθεί η τυπική αφιέρωση του βρέφους στο Θεό κατά το «πάν άρσεν διανοίγον μήτραν (δηλαδή πρωτότοκο) άγιον τω Κυρίω κληθήσεται» και για να προσφέρουν θυσία ένα ζευγάρι τρυγόνια ή δύο μικρά περιστέρια. Κατά τη μετάβαση αυτή, δέχθηκε τον Ιησού στην αγκαλιά του ο υπερήλικας Συμεών.

Αυτό το γεγονός αποτελεί άλλη μια απόδειξη ότι ο Κύριος Ιησούς Χριστός δεν ήλθε να καταργήσει τον Μωσαϊκό νόμο, όπως ισχυρίζονταν οι υποκριτές Φαρισαίοι και Γραμματείς, αλλά να τον συμπληρώσει, να τον τελειοποιήσει.

Ο Πανοσιολογιώτατος έκανε ιδιαίτερη μνεία στο ιερό και σεβάσμιο πρόσωπο του πνευματοκίνητου Θεοδόχου Συμεών και αναφέρθηκε στις προφητείες του προς τη Θεοτόκο.

Η πρώτη αναφερόταν στο πρόσωπο του Θεανθρώπου Χριστού: «ἰδοὺ οὗτος κεῖται εἰς πτῶσιν καὶ ἀνάστασιν πολλῶν ἐν τῷ ᾿Ισραὴλ καὶ εἰς σημεῖον ἀντιλεγόμενον». Η δεύτερη αναφερόταν στο πρόσωπο της Θεοτόκου «Καὶ σοῦ δὲ αὐτῆς τὴν ψυχὴν διελεύσεται ρομφαία, ὅπως ἂν ἀποκαλυφθῶσιν ἐκ πολλῶν καρδιῶν διαλογισμοί».

Τέλος, ο Πανοσιολογιώτατος Καθηγούμενος, τόνισε ότι θα πρέπει να μας ενθαρρύνει ο λόγος του πρεσβύτου Συμεών για τον Χριστό ότι «οὗτος κεῖται εἰς πτῶσιν καί ἀνά­στασιν πολλῶν», διότι οτιδήποτε και αν υπομείνουμε στη ζωή μας για χάρη Του, Αυτός είναι η ανάστασή μας και η σωτηρία μας. Εν κατακλείδι ευχήθηκε σε όλους να αξιωθούν στη ζωή τους της υπαπαντής- υποδοχής του Σωτήρος Χριστού μέσα στην καρδιά τους, αλλά και της υποδοχής της ελευθερίας και της αποκαταστάσεως της ειρήνης της κατεχόμενής μας πατρίδος.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας έγινε η λιτάνευση της ιεράς εικόνος της Παναγίας του Τράχωνα και δέηση υπέρ ελευθερίας της νήσου μας και ταχείας επανόδου των εκτοπισμένων πατέρων και αδελφών στις πατρογονικές τους εστίες.

Αρχιμ. Τριφύλλιος Ονησίφορου
Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου

Print Friendly, PDF & Email

Share this post