Έναρξη Ημερίδων του Προγράμματος Μαθητικών Θρησκευτικών Περιηγήσεων (9 Μαρτίου 2020)

Έναρξη Ημερίδων του Προγράμματος Μαθητικών Θρησκευτικών Περιηγήσεων (9 Μαρτίου 2020)

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία τη Δευτέρα, 9 Μαρτίου 2020, στην αίθουσα τελετών της Ιεράς Μητροπόλεως Λεμεσού η πρώτη Ημερίδα του Προγράμματος Μαθητικών Θρησκευτικών Περιηγήσεων. Είναι το πέμπτο σχολικό έτος λειτουργίας του Προγράμματος, κατά το οποίο μαθητές και μαθήτριες Γυμνασίων, Λυκείων και Τεχνικών Σχολών, με την καθοδήγηση καθηγητών τους, επισκέπτονται Ναούς και Μονές, περιγράφουν τα κτίριά τους, τις τοιχογραφίες τους, τα κειμήλια, την ιστορία και τις παραδόσεις τους, παίρνουν συνεντεύξεις από κληρικούς και λαϊκούς και παρουσιάζουν τα ευρήματά τους στα σχολεία τους και σε επαρχιακές Ημερίδες. Το επίπεδο των εργασιών των μαθητών και των μαθητριών, τόσο ως προς το περιεχόμενο όσο και ως προς τον τρόπο παρουσίασης, ήταν ψηλό. Οι μαθητές και οι μαθήτριες, εκτός από τις γνώσεις που απέκτησαν, είχαν την ευκαιρία και για μια πιο βιωματική επαφή με την Εκκλησία.

Το Πρόγραμμα είναι καρπός της συνεργασίας του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Κύπρου και της Διεύθυνσης Μέσης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας.

Στην Ημερίδα παρουσιάστηκαν οι εξής εργασίες:

  • «Ο πολιούχος Άγιος της Λεμεσού, Ιωάννης ο Ελεήμων», με περιγραφή και του ομώνυμου ναού από τα Λύκεια Αγίου Ιωάννη και Αγίου Νικολάου.
  • «Σπηλιές – Τόποι λατρείας» από το Λύκειο Αγίου Σπυρίδωνα. Με την εργασία αυτή έγινε περιγραφή της Μονής του Αγίου Γεωργίου στην Ερήμη, η οποία έχει επανασυσταθεί πρόσφατα ως ανδρώα Μονή.
  • «Καθεδρικός Ναός Αγίας Νάπας Λεμεσού» από το Λύκειο Αποστόλου Λουκά Κολοσσίου. Έγινε αναφορά στους προϋπάρξαντες δύο Ναούς στην ίδια θέση (του 13ου αιώνα ο πρώτος και της τουρκοκρατίας ο δεύτερος) και στον υπάρχοντα σήμερα (τέλος 19ου αιώνα) με τις σύγχρονες εικόνες και τοιχογραφίες και το μαρμάρινο τέμπλο και άμβωνα των πρώτων δεκαετιών του 20ού αιώνα. Οι παλαιότερες εικόνες του Ναού, έργα της Σχολής του Αγίου Ηρακλειδίου, φιλοξενούνται στο Μουσείο της Ιεράς Μητροπόλεως Λεμεσού.
  • «Επίσκεψη στα παρεκκλήσια της ενορίας Παναγίας Ευαγγελίστριας Κάτω Πολεμιδιών (Παναγίας Καρμιώτισσας, Αγίας Αναστασίας, Αγίου Γεωργίου)» του Γυμνασίου Αγίας Βαρβάρας. Πρόκειται για Ναούς που κτίστηκαν μέχρι το τέλος του 15ου αιώνα – αρχές του 16ου αιώνα.
  • «Ιερά Μονή Αρχαγγέλου Μιχαήλ (Μονάγρι)» του Γυμνασίου Ζακακίου. Η Μονή έχει επανασυσταθεί ως ανδρώα τελευταία. Τα κτίριά της άρχισαν να ανοικοδομούνται το 1740 μετά από πυρκαγιά που τα κατέστρεψε. Στο Ναό της Μονής υπάρχουν κάποιες τοιχογραφίες.
  • «Ιερά Μονή Παναγίας Σφαλαγγιώτισσας» του Γυμνασίου Καλογεροπούλου. Η Μονή, που βρίσκεται σε περιοχή του Αγίου Αθανασίου Λεμεσού, έχει επανασυσταθεί το 1977 ως γυναικεία, με μοναχές που ήλθαν από τη Μονή του Αγίου Γεωργίου Αλαμάνου. Η Μονή είχε λεηλατηθεί από τους Τούρκους, οι οποίοι έκλεψαν και την εφέστια εικόνα της Παναγίας, η οποία βρέθηκε αργότερα.

Μαθητές και μαθήτριες του Λυκείου Αγίου Ιωάννη παρουσίασαν καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Στην Ημερίδα παρέστησαν ο Πρόεδρος του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Κύπρου Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, ο οποίος διάβασε το χαιρετισμό του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Χρυσοστόμου και κήρυξε την έναρξη των εργασιών της Ημερίδας, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αμαθούντος κ. Νικόλαος, ο Επαρχιακός Επιθεωρητής Λεμεσού κ. Στέλιος Θεοφίλου, ο Επιθεωρητής Θρησκευτικών Μαθημάτων κ. Γεώργιος Κάκκουρας, ο Σύμβουλος Θρησκευτικών Μαθημάτων κ. Κώστας Στεφανή, ο Διευθυντής του Γραφείου Ποιμαντικής Διακονίας της Ιεράς Μητροπόλεως Λεμεσού κ. Σταύρος Ολύμπιος, κληρικοί, εκπαιδευτικοί, συνεργάτες του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων κ.ά.

Την Ημερίδα φιλοξένησε η Ιερά Μητρόπολις Λεμεσού.

 

Από το Γραφείο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων

 

Διαβάστε το χαιρετισμό του Μακαριωτάτου εδώ…

Print Friendly, PDF & Email

Share this post