Τα θρησκευτικά μνημεία της πόλης των Βαρωσίων (Αμμοχώστου)

Τα θρησκευτικά μνημεία της πόλης των Βαρωσίων (Αμμοχώστου)

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Διοργανώθηκε στο Κέντρο Πολιτιστικής Κληρονομιάς, σε συνεργασία με τον Δήμο Αμμοχώστου διάλεξη στις 11 Μαρτίου 2015, με θέμα «Τα Θρησκευτικά Μνημεία της νέας πόλης της Αμμοχώστου (Βαρωσίων)». Η εκδήλωση είχε εξαιρετική επιτυχία αφού οι δύο αίθουσες του Ιδρύματος ήταν κατάμεστες. Παρόντες στην διάλεξη ήταν ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, ο Δήμαρχος της πόλης κ. Αλέξης Γαλανός, ο αντιπρόεδρος του ΔΗ.ΣΥ. κ. Γιώργος Γεωργίου και ο βουλευτής κ. Ευγένιος Χαμπουλάς, η Διευθύντρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων δρ Μαρίνα Σολομίδου-Ιερονυμίδου, ο διευθυντής του Ιδρύματος Λεβέντη καθηγητής Χ. Μπακιρτζής, η καθηγήτρια Δήμητρα Παπανικόλα-Μπακιρτζή κ.ά. Ομιλητής ήταν ο Βυζαντινολόγος δρ Ανδρέας Φούλιας, ο οποίος μέσα από πολύμηνη έρευνα κατόρθωσε να συγκεντρώσει πολύτιμο ιστορικό και αρχαιολογικό υλικό με το οποίο ανασυντίθεται σε ένα μεγάλο βαθμό η ιστορία 15 θρησκευτικών μνημείων της εκτός των τειχών πόλης.

Η νέα πόλη της Αμμοχώστου τα επονομαζόμενα Βαρώσια αναπτύχθηκαν σταδιακά μετά τον 16ο αιώνα. Σήμερα στο μεγαλύτερό της μέρος η πόλη είναι αποκλεισμένη με συρματοπλέγματα από τον τουρκικό κατοχικό στρατό. Οκτώ εκκλησίες βρίσκονται στην περίκλειστη από το 1974 περιοχή και είναι απροσπέλαστες, ενώ έξι εκτός και είναι προσβάσιμες. Ένα μουσουλμανικό τέμενος βρίσκεται επίσης στην περίκλειστη πόλη και είναι και αυτό απροσπέλαστο. Από τις εκκλησίες, που βρίσκονται εκτός της περίκλειστης πόλης, μία, αυτή της Παναγίας Χρυσοσπηλιώτισσας, μετατράπηκε σε μουσουλμανικό τέμενος. Υπάρχουν επίσης εννιά κοιμητήρια, εκ των οποίων έξι ελληνικά, ένα αρμένικο, ένα βρετανικό και ένα μουσουλμανικό. Από τα κοιμητήρια προσβάσιμα είναι το βρετανικό, το μουσουλμανικό και τρία ορθόδοξα.

Η ενδιαφέρουσα διάλεξη πέρα από την επιστημονική της εγκυρότητα και τεκμηρίωση κατάφερε να συγκινήσει και να πληροφορήσει για την άγνωστη εν πολλοίς ιστορία των μνημείων, τα οποία πλέον βρίσκονται στο έλεος του χρόνου και της φθοράς σε μια πόλη η οποία δυστυχώς εκτουρκίζεται με γοργούς ρυθμούς. Η παρουσίαση του δρος Α. Φούλια ήταν ένα αντίδοτο στη λήθη και ένα μήνυμα για την πολιτεία και την Εκκλησία, όπως ενεργοποιηθούν για την σωτηρία όσων μνημείων χρήζουν άμεσης συντήρησης και υποστήριξης.

Την εκδήλωση χαιρέτισε και ο δήμαρχος κ. Γαλανός, ο οποίος συνεχάρη τον ομιλητή για την εξαίρετη παρουσίασή του και τόνισε μεταξύ άλλων την ανάγκη για ενότητα και ομοψυχία μέχρι την επίλυση του χρονίζοντος προβλήματος.

Print Friendly, PDF & Email

Share this post