Οι πρόσφυγες του Έξω Μετοχίου εόρτασαν την Παναγία των Παίδων (30-31 Αυγούστου 2022)

Οι πρόσφυγες του Έξω Μετοχίου εόρτασαν την Παναγία των Παίδων (30-31 Αυγούστου 2022)

Με την ευκαιρία της εορτής της κατάθεσης της Τιμίας Ζώνης της Υπεραγίας Θεοτόκου, η οποία εορταζόταν πανηγυρικά στο παρεκκλήσι της Παναγίας των Παίδων στο Έξω Μετόχι, η Εκκλησιαστική Επιτροπή Αγίου Γεωργίου Έξω Μετοχίου, σε συνεργασία με το Κοινοτικό Συμβούλιο και όλα τα οργανωμένα σύνολα της Κοινότητας, οργάνωσε εκκλησιασμό των χωριανών και άλλων πιστών. Έτσι, την Τρίτη, 30 Αυγούστου 2022, ώρα 18.30, τελέστηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, προϊσταμένου του Θεοφιλέστατου Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου, στον Iερό Ναό Αποστόλου Ανδρέου στο Συνοικισμό Στρόβολος 3. Το Θεοφιλέστατο πλαισίωσε ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Αντώνιος Καλογήρου.

Τελέστηκαν εορτές, δέηση για απελευθέρωση της πατρίδας και επιστροφή στα τουρκοκρατούμενα χωριά και πόλεις μας, λιτανεία και μνημόσυνα των προαπελθόντων πριν την εισβολή και μετά στην προσφυγιά.

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η καθηγήτρια κ. Φωτεινή Νίκου Φωτίου, η οποία κατάγεται από το Έξω Μετόχι.

Aκολούθησε δεξίωση στην αίθουσα του Ναού, προσφορά του Κοινοτικού Συμβουλίου Έξω Μετοχίου, με επικεφαλής τον κοινοτάρχη κ. Χριστάκη Σωτηρίου.

Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας

————————–

Ακολουθεί η ομιλία της Καθηγήτριας κ. Φωτεινής Νίκου Φωτίου

Θεοφιλέστατε Επίσκοπε Μεσαορίας,

Ευσεβείς Ιερείς,

Αγαπητοί παρευρισκόμενοι,

Με την ευλογία της Παναγίας μας βρεθήκαμε και φέτος στον Ιερό Ναό Αποστόλου Ανδρέα για να γιορτάσουμε την γιορτή της Παναγίας των Παίδων ή όπως αλλιώς την ονομάζουμε της Αγίας Ζώνης.  Δυστυχώς εδώ και 48 χρόνια παραμένουμε πρόσφυγες και έτσι τιμούμε την γιορτή της Παναγίας μας μακριά από το κατεχόμενο χωριό μας, το Έξω-Μετόχι.

Το εξωκλήσι της Παναγίας των Παίδων βρίσκεται στα ανατολικά του χωριού. Εκεί κοντά στο εκκλησάκι  περνούσε και η γραμμή του τρένου. Σύμφωνα με την παράδοση, στο χωριό υπήρχε ένα μικρό εκκλησάκι αφιερωμένο στην Παναγία από το 912 μ.Χ. Κατά την Αραβική επιδρομή ήρθε καταστροφή στην περιοχή  των Χύτρων, οπότε  αρκετοί κάτοικοι του οικισμού «Πέντε Ελιές» κατέφυγαν στο εκκλησάκι για να γλυτώσουν. Οι Σαρακηνοί όμως τους έκαψαν ζωντανούς μέσα στο εκκλησάκι. Το 1923, έγινε αναστήλωση της εκκλησίας από τον κύριο Πετρή Χατζηπετρή Πανόρκο κατόπιν συμβουλή του ιερέα του χωριού Παπαχριστόδουλου Χατζηπιέρα.

Ο οικοδόμος μάστρο Γιώργος Παμπουρής έκτισε το εκκλησάκι. Ο μάστρο Καλλής έφτιαξε το απλό ξύλινο εικονοστάσι και το καμπαναριό. Η καμπάνα της εκκλησίας προερχόταν από ένα βουλιαγμένο καράβι που βρέθηκε κοντά στον Απόστολο Ανδρέα. Το εκκλησάκι ήταν φτιαγμένο από πλινθάρι.

Η Αγία Τράπεζα της Παναγίας των Παίδων ήταν μια μεγάλη πέτρα την οποία βρήκαν οι κάτοικοι του Έξω-Μετοχιού σκάβοντας στην νοτιοδυτική πλευρά της εκκλησίας. Η πέτρα είχε χριστιανικά γράμματα και πιστεύεται ότι χαράκτηκαν από τους πρώτους Χριστιανούς της περιοχής. Σε αυτή την πέτρα τοποθετούσαν οι μητέρες τα παιδιά τους για να παίρνουν την ευλογία της Παναγίας. Την νύχτα του εσπερινού μπροστά από αυτή την πέτρα οι  κάτοικοι του χωριού τοποθετούσαν άρτους με το ευλογημένο αλεύρι που έπαιρναν  από το σιτάρι της εύφορης πεδιάδας της Μεσαορίας.

Έξω από την εκκλησία υπήρχε μια παλλούρα όπου κρεμούσαν μαντήλια και κορδέλες. Όταν είχε ανομβρία, γινόταν ειδική λειτουργία, παράκληση για βροχή και ζώνανε με άσπρο νήμα την εκκλησία ολόγυρα και λιτάνευαν την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας. Πάντα οι προσευχές των κατοίκων εισακούονταν και έβρεχε.

Η εκκλησία λειτούργησε για πρώτη φορά στα μέσα του 20ου αιώνα, συγκεκριμένα το 1946. Το καντήλι της Παναγιάς ήταν πάντοτε αναμμένο. Πρώτη θέση για το άναμμα του καντηλιού είχε η μαμή του χωριού κυρία Φωτεινή, η νονά του πατέρα μου. Η κυρία Φωτεινή είχε το κλειδί της εκκλησίας και κάθε μέρα, πήγαινε με το ποδήλατο της στο γειτονικό χωριό Κουρού-Μοναστήρι και παρείχε τις υπηρεσίες της ως μαμή. Πρώτα έκανε ένα μικρό σταθμό στο εκκλησάκι άναβε το καντήλι και προσκυνούσε την Παναγία.

Κάθε χρόνο στις 30 Αυγούστου οι κάτοικοι του χωριού άρχιζαν τις προετοιμασίες από το πρωί για τον εσπερινό. Οι νοικοκυρές ζύμωναν άρτους και παννυχίδες. Το απόγευμα όλοι φόρτωναν στις καρέττες, τραπέζια, καρέκλες και ότι άλλο χρειάζονταν για το γλέντι που θα ακολουθούσε μετά τον εσπερινό.

Αρκετοί κάτοικοι από το Έξω- Μετόχι και από τα γειτονικά χωριά μετέβαιναν με τα γαϊδούρια τους ή με οποιοδήποτε άλλο μέσο είχαν για τον εσπερινό και το πανηγύρι της Παναγίας.    Αν κάποιος δεν είχε μεταφορικό μέσο τότε έτρεχε να προλάβει κάποια καρότσα για να μεταφερθεί στον εσπερινό στην κατάλληλη ώρα.

Στο πανηγύρι προσφέρονταν διάφορα παραδοσιακά εδέσματα όπως το μαχαλεπί του κύριου Αρτέμη και το παγωτό τριαντάφυλλο του κύριου Σωτήρη Μούσκου. Επίσης υπήρχαν «πορικά». Αρκετοί από τους επισκέπτες ήταν επώνυμοι γιατροί και δικηγόροι από την γύρω περιοχή που επισκέπτονταν το χωριό για την χάρη της Παναγίας και για να δοκιμάσουν τα παραδοσιακά εύγεστα εδέσματα. Το γλέντι διαρκούσε μέχρι αργά το βράδυ. Όμως την επομένη μέρα πρωί πρωί, στις 31 Αυγούστου, όλοι οι κάτοικοι πήγαιναν  στην λειτουργία και  λιτάνευση της Αγίας Εικόνας της Παναγίας μας.

Τέτοια μέρα ο χρόνος γυρίζει πίσω. Οι παλιοί αναπολούν τις όμορφες και ευλογημένες μέρες που ζούσαν ξέγνοιαστα τιμώντας την Παναγία των Παίδων. Οι νεότεροι μαθαίνουν και ευελπιστούν ότι μια μέρα θα μπορέσουν να ζήσουν ελεύθεροι στις κατεχόμενες περιοχές όπου μας στέρησαν οι κατακτητές τόσες δεκαετίες. Μέσα από τα μάτια των δικών μας ανθρώπων προσπαθούμε να αποκομίσουμε όσο πιο πολλά μπορούμε.

ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ ΚΑΙ ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΙ, ένας διαχρονικός στόχος που παραμένει άσβεστος στην σκέψη όλων μας. Ας είναι αυτός ο τελευταίος χρόνος της προσφυγιάς, ο τελευταίος χρόνος του ξεριζωμού και του πόνου.

Όταν κάποιος θελήσει σήμερα να επισκεφθεί το εκκλησάκι της Παναγίας των Παίδων, θα νιώσει μεγάλη θλίψη και αβάστακτο πόνο γιατί είναι εντελώς κατεστραμμένο. Δεν υπάρχει ίχνος ούτε ελληνισμού, ούτε χριστιανισμού. 

Φωτεινή Φωτίου

Εκπαιδευτικός

——————–

Ανακοίνωση – Πρόσκληση

Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου ανακοινώνει ότι η Εκκλησιαστική Επιτροπή Αγίου Γεωργίου Έξω Μετοχίου, σε συνεργασία με το Κοινοτικό Συμβούλιο και όλα τα οργανωμένα σύνολα της Κοινότητας, καλούν τους συγχωριανούς και όλους τους Χριστιανούς σε εκκλησιασμό, τηρουμένων των Πρωτοκόλλων υγείας, με την ευκαιρία της εορτής της Παναγίας των Παίδων, όπως εορταζόταν πριν το 1974 στο ομώνυμο προσκύνημα της Παναγίας.

Την Τρίτη, 30 Αυγούστου 2022, ώρα 6.30μμ, θα τελεστεί Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, προϊσταμένου του Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου, στον Ιερό Ναό Αποστόλου Ανδρέου στο Συνοικισμό Στρόβολος 3.

Θα τελεστούν εορτές και δέηση για απελευθέρωση της πατρίδας και επιστροφή στα τουρκοκρατούμενα χωριά και πόλεις μας, καθώς και μνημόσυνα όλων των προαπελθόντων πριν την εισβολή και μετά στην προσφυγιά.

Τον Πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει η Καθηγήτρια κ. Φωτεινή Νίκου Φωτίου, η οποία κατάγεται από το Έξω Μετόχι.

Καλούνται ιδιαίτερα οι εκτοπισμένοι του Έξω Μετοχίου και των περιχώρων να συμμετάσχουν στον εορτασμό και αν επιθυμούν να προσφέρουν κόλλυβα και άρτους.

Για πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε με τα μέλη της Εκκλησιαστικής Επιτροπής:

Χριστάκης Σωτηρίου, Κοινοτάρχης: 99440950

Ειρήνη Παπαμιχαήλ: 99697208

Σάββας Κωνσταντίνου: 99628091

Ανδρέας Γιόκκας: 99633555

Κυριάκος Μιχαήλ: 99401690

 

Από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου και την Εκκλησιαστική Επιτροπή Αγίου Γεωργίου Έξω Μετοχίου

17 Αυγούστου 2022

Print Friendly, PDF & Email

Share this post