Εγκαίνια του Μουσείου «Εθνομάρτυρα Αρχιεπισκόπου Κύπρου Κυπριανού» Στροβόλου (11 Σεπτεμβρίου 2022)

Εγκαίνια του Μουσείου «Εθνομάρτυρα Αρχιεπισκόπου Κύπρου Κυπριανού» Στροβόλου (11 Σεπτεμβρίου 2022)

Με λαμπρότητα τελέστηκαν τα εγκαίνια του νέου Μουσείου Εθνομάρτυρα Αρχιεπισκόπου Κυπριανού από τον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Β’ και τον Δήμαρχο Στροβόλου, Ανδρέα Παπαχαραλάμπους την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2022 στις 18:30, στην παρουσία του Υπουργού Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, Πρόδρομου Προδρόμου, του υφυπουργού Πολιτισμού Γιάννη Τουμαζή, του προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, εκπροσώπων των κομμάτων ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΔΗΠΑ, Κινήματος Οικολόγων- Συνεργασία Πολιτών, των Επισκόπων Καρπασίας, Νεαπόλεως και Μεσαορίας, θρησκευτικών και άλλων αξιωματούχων, πρέσβεων, μελών του Δημοτικού Συμβουλίου Στροβόλου, όπως και πλήθους κόσμου.

Στον χαιρετισμό του ο Μακαριότατος μεταξύ άλλων ανέφερε ότι το Μουσείο Αρχιεπισκόπου Κυπριανού διαφυλάσσει ιερά σκεύη και κειμήλια από το ναό της γενέτειρας του Εθνομάρτυρα Κυπριανού, για να κρατηθεί ζωντανή η πνευματική κληρονομιά του Στροβόλου, αλλά και η μνήμη και η θυσία του Εθνομάρτυρα Κυπριανού, που υπήρξε καλός ποιμήν και εργάστηκε με ιδιαίτερο ζήλο για προστασία της πίστεως.

Με τη σειρά του ο Γιάγκος Ευθυμιάδης, ο οποίος διετέλεσε μέλος της εκκλησιαστικής Επιτροπής του Ιερού Ναού Παναγίας Χρυσελεούσας και ανήκε στα άτομα που πρωτοστάτησαν για τη δημιουργία του Μουσείου, τόνισε ότι ήταν χρέος και υποχρέωσή να τιμηθεί δεόντως ο Εθνομάρτυρας Κυπριανός, όχι μόνο για τη μεγάλη προσφορά και θυσία του προς τον Ελληνισμό  της Κύπρου, αλλά και του γεγονότος ότι ήταν γέννημα και θρέμμα της κοινότητας Στροβόλου, επί θητείας του οποίου στον αρχιεπισκοπικό θρόνο βοήθησε με κάθε τρόπο την κοινότητά του και ταυτόχρονα συντήρησε και επέκτεινε τον Ιερό Ναό Παναγίας Χρυσελεούσης και ανήγειρε το παρεκκλήσιο του Αγίου Γεωργίου, λίγα μέτρα από τον χώρο του Μουσείου.

Ο Δήμαρχος Στροβόλου Ανδρέας Παπαχαραλάμπους ευχαρίστησε την Ιερά Αρχιεπισκοπή για την εμπιστοσύνη του δείχνει στον Δήμο Στροβόλου, παραδίδοντάς του τη διαχείριση του Μουσείου, τονίζοντας ότι τα εγκαίνια αυτού του Μουσείου είναι μόνο η αρχή για να έχουμε τον Στρόβολο που ονειρευόμαστε, τον Στρόβολο της νέας εποχής, σε ένα Μουσείο που είναι δικό σας και δικό μας, σε ένα χώρο που είμαστε βέβαιοι ότι θα γίνει κτήμα όλων μας, διότι εδώ δεν είναι μόνο το σπίτι του Αρχιεπισκόπου Κυπριανού, εδώ είναι το σπίτι όλων των Στροβολιωτών και ολάκερου του λαού μας.

Απόσπασμα από το ποίημα «9η Ιουλίου του 1821 εν Λευκωσία Κύπρου» του Βασίλη Μιχαηλίδη απαγγέλθηκε από τον ηθοποιό Νεόφυτο Νεοφύτου. Κατά την τελετή, έγιναν αποκαλυπτήρια της μαρμάρινης στήλης, αφιερωμένη στον Αρχιεπίσκοπο Κυπριανό στην αυλή του μουσείου. Στην κορυφή του κίονα υπάρχει πέτρινη μίτρα, τον σταυρό της οποίας κατέστρεψαν οι Οθωμανοί. Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 200 ετών από τον μαρτυρικό θάνατο του Κυπριανού έχει αποκατασταθεί ο σταυρός στη μίτρα. Μετά το πέρας της τελετής των εγκαινίων, πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στους χώρους του Μουσείου από τον επιμελητή του, τον βυζαντινολόγο δρα Χριστόδουλο Χατζηχριστοδούλου. Τη δεξίωση έντυσε μουσικά η συμφωνική μπάντα Δήμου Στροβόλου – Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου, υπό τη διεύθυνση του δρα Γιάννη Μυράλη.

Το Μουσείο

Το Μουσείο Εθνομάρτυρα Αρχιεπισκόπου Κυπριανού βρίσκεται έναντι του Ι.Ν. της Παναγίας Χρυσελεούσας στον ιστορικό πυρήνα Στροβόλου και στεγάζεται στο ανακαινισμένο Οίκημα των Κατηχητικών. Την ανακαίνιση και αναβάθμιση ανέλαβε ο  αρχιτέκτονας Φάνος Λοϊζίδης.

Στο Μουσείο εκτός από ευάριθμα, αλλά σημαντικά διασωθέντα κειμήλια που σχετίζονται με τον Αρχιεπίσκοπο Κυπριανό, εκτίθεται σημαντικός αριθμός αντικειμένων, τα οποία προέρχονται από τις ιστορικές εκκλησίες του Στροβόλου, την Παναγία Χρυσελεούσα και τον Άγιο Γεώργιο.

Παράλληλα, ανάμεσα στα εκθέματα ξεχωρίζουν ο πίνακας του Ιωάννη Κισσονέργη «Η Θεοτόκος Ελεούσα Στροβόλου» (1949) και το χειρόγραφο «Βραβείον ζώντων και τεθνεώτων ορθοδόξων χριστιανών» του Στροβόλου (1792), στο οποίο αναγράφονται από τον ιερομόναχο Θεοφάνη τα ονόματα των οικογενειών του Στροβόλου, μεταξύ αυτών και της οικογένειας του Αρχιεπισκόπου Κυπριανού.

Εκ του Δήμου Στροβόλου

———————————–

ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΗ ΤΗΣ Α.Μ. ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΥΠΡΟΥ

κ.κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ

ΚΑΤΑ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ «ΕΘΝΟΜΑΡΤΥΡΑ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΥΠΡΟΥ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ» ΣΤΡΟΒΟΛΟΥ

Με πολλή χαρά τελούμε σήμερα τα εγκαίνια του Μουσείου Εθνομάρτυρα Αρχιεπισκόπου Κύπρου Κυπριανού. Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο, το οποίο θα διαφυλάσσει ιερά σκεύη, εικόνες, κειμήλια και αντικείμενα τα οποία προσέφερε ως αφιερώματα στο ναό της γενέτειράς του ο Εθνομάρτυς. Με τον τρόπο αυτό θα κρατηθεί εις το διηνεκές ζωντανή η πνευματική κληρονομιά του Στροβόλου και κυρίως η μνήμη, η προσφορά και η θυσία του Αρχιεπισκόπου Κυπριανού. Θα διδάσκει με εποπτικό τρόπο σε μικρούς και μεγάλους, την ιστορία μιάς εκ των κρισιμοτέρων περιόδων χρόνων της Τουρκοκρατίας, όπως ήταν αυτή που έζησε και έδρασε ο Κυπριανός.

Ο αείμνηστος Αρχιεπίσκοπος και Εθνομάρτυρας Κυπριανός ήταν ένας από τους πλέον σημαντικούς Αρχιεπισκόπους κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Διακρίθηκε για τη μόρφωση και το δυναμισμό του και υπήρξε ένας φωτισμένος Προκαθήμενος της Εκκλησίας μας. Κατά την ενδεκαετή Αρχιεπισκοπία του ανόρθωσε πνευματικά και οικονομικά την Ιερά Αρχιεπισκοπή, ίδρυσε την περίφημη «Ελληνική Σχολή» το 1812, ενίσχυσε τις Ιερές Μονές, ανήγειρε και ανακαίνισε ιερούς Ναούς. Ειδικά στη γενέτειρά του, τον Στρόβολο, ανακαίνισε εκ βάθρων τον ναό της Παναγίας Χρυσελεούσης, ανήγειρε το παρεκκλήσιο του Αγίου Γεωργίου και δώρησε πολλά ιερά σκεύη καί εικόνες.

Υπήρξε, εν γένει, ο Κυπριανός ο καλός Ποιμήν, ο οποίος εν τέλει, «ἔθηκεν τὴν ψυχὴν αὐτοῦ ὑπὲρ τῶν προβάτων» (πρβλ. Ιω.10,11), βρίσκοντας μαρτυρικό δι’ απαγχονισμού θάνατον από τον αιμοσταγή Τούρκο διοικητή της Κύπρου, την 9η Ιουλίου 1821.

Για όλους αυτούς τους λόγους που αναφέραμε, θεωρούμε ως πολύ σημαντικό γεγονός, τον εγκαινιασμό του Μουσείου αυτού στον επίσης ιστορικό χώρο του πνευματικού κέντρου της ενορίας Χρυσελεούσης Στροβόλου, όπου εργάστηκε με ιδιαίτερο πνευματικό ζήλο για έξι σχεδόν δεκαετίες, ο καλός ποιμένας του Στροβόλου, αείμνηστος Οικονόμος Κωνσταντίνος Κούκος.

Πολύ χαιρόμαστε, διότι το «ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΘΝΟΜΑΡΤΥΡΑ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΥΠΡΟΥ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ» έγινε σύμφωνα με όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές που χαρακτηρίζουν τα ευρωπαϊκά Μουσεία και συνδυάστηκε ταυτόχρονα με την ανακαίνιση του Πνευματικού Κέντρου «ΟΙΚΟΝΟΜΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΟΥΚΟΣ».

Αναμφίβολα, ο δίκαιος έπαινος και η τιμή για την σύλληψη και ολοκλήρωση του έργου, ανήκουν στην Εκκλησιαστική Επιτροπή τής μέχρι πρότινος ενιαίας ενορίας Παναγίας Χρυσελεούσης, τους Ιερείς μας, τον Πρόεδρο, αγαπητό μας κ. Γιάγκο Ευθυμιάδη και τα λοιπά Μέλη της.   

Θερμά συγχαίρουμε, επίσης, τον αρχιτέκτονα κ. Φάνο Λοϊζίδη και τον Βυζαντινολόγο Δρα Χριστόδουλο Χατζηχριστοδούλου και τους συνεργάτες τους για τον ενθουσιασμό με τον οποίο εργάστηκαν και συνέβαλαν στην εκτέλεση του έργου.

Θερμά συγχαρητήρια, όμως, εκφράζουμε και προς τον Αξιότιμο Δήμαρχο Στροβόλου κ. Ανδρέα Παπαχαραλάμπους και το Δημοτικό Συμβούλιο Στροβόλου για την άριστη συνεργασία τους με την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου και την Ενορία Χρυσελεούσης, καθώς και την ανάληψη της διαχείρισης του Μουσείου από το Δήμο. Αυτό θα βοηθήσει στην διαρκή επισκεψιμότητα του Μουσείου και στο άνοιγμά του προς την κοινωνία.

Θερμά συγχαίροντας και πάλιν όλους τους συντελεστές για τη δημιουργία του Μουσείου, ευχόμαστε όπως ο Κύριος, διά πρεσβειών της Υπεραγίας Θεοτόκου της Χρυσελεούσης, χαρίζει κάθε επιτυχία στους υψηλούς και ευγενείς στόχους του. Ευχαριστούμε.

Μετ’ ευχών πατρικών

+ Ο Κύπρου Χρυσόστομος

Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου,

    7 Σεπτεμβρίου 2022. 

———————————–

Ομιλία του Δημάρχου Στροβόλου κ. Ανδρέα Παπαχαραλάμπους

κατά τα εγκαίνια του Μουσείου «Εθνομάρτυρα Αρχιεπισκόπου Κύπρου Κυπριανού» Στροβόλου

Mακαριότατε

Εξοχότατοι καλεσμένοι μας

Κυρίες και κύριοι

Είναι καρπός πολλών προσπαθειών, πολλών κόπων, πολλών ανθρώπων, το ιστορικό και εκκλησιαστικό μουσείο Εθνομάρτυρα Κυπριανού. Ένα μουσείο που ακουμπά στη βυζαντινή κληρονομιά μας και διαφυλάσσει στο διηνεκές τους θησαυρούς από τις συλλογές των ναών της Παναγίας Χρυσελεούσας και του Αγίου Γεωργίου. Το εγκαινιαζόμενο σήμερα Μουσείο αποτελεί συνισταμένη του οράματος της  εκκλησιαστικής επιτροπής του Ιερού Ναού της Παναγίας Χρυσελεούσας, η οποία αγκαλιάστηκε από  την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου και τον Δήμο Στροβόλου.

Επιτρέψτε μου σε αυτό το σημείο να κάνω ειδική μνεία στον κύριο Γιάγκο Ευθυμιάδη, τον άνθρωπο που οραματίστηκε τη δημιουργία αυτού του Μουσείου.

Κύριε Ευθυμιάδη,

Σας ευχαριστούμε για όλα και είμαι βέβαιος ότι την ίδια εξαιρετική συνεργασία θα έχουμε και με τον νέο Πρόεδρο της Εκκλησιαστικής Επιτροπής της Εκκλησίας Παναγίας Χρυσελεούσας, τον αγαπητό συνάδελφο Στέλιο Γεωργίου.

Κυρίες και κύριοι,

Είναι αδήριτη ανάγκη, όλοι μας, να διατηρήσουμε επαφή με αυτό που ονομάζουμε ρίζες, παράδοση, πολιτιστική κληρονομιά.

H σύγχρονη εποχή, με όλες τις τεχνολογικές και άλλες πτυχές της, η αστικοποίηση, η συνεχής και ενίοτε κατά καιρούς αλόγιστη αστική ανάπτυξη, οδηγούν στην «απεδαφικοποίηση» των ανθρώπων. Διακόπτουν βίαια τους δεσμούς του ανθρώπου με την γη που ονομάζει σπίτι ή πατρίδα, διαταράσσοντας σχέσεις αισθήσεων, αισθημάτων, ποικίλων εμπειριών, ιστορικής και θρησκευτικής συνείδησης, μύθων, θρύλων και παραδόσεων.

Και δυστυχώς, πολύ συχνά αδυνατούμε μέσω ενός ορθολογιστικού, αντικειμενικού και επιστημονικού κριτηρίου να μετρήσουμε αυτή την απεδαφικοποίηση των ανθρώπων.

Όμως είναι κάτι που το ζούμε και το νιώθουμε στην καρδιά μας. Ιδιαίτερα δε εδώ στον Στρόβολο, που εξελίχθηκε τις τελευταίες δεκαετίες ως το κατεξοχήν αστικό κέντρο της πόλη μας. Για αυτόν τον λόγο τόσο εγώ, όσο και το Δημοτικό Συμβούλιο είδαμε την αναγκαιότητα για τη δημιουργία αυτού του Μουσείου και αγκαλιάσαμε την εισήγηση για σύμπραξη  με την Εκκλησία μας.

Mόνο έτσι οι νέες γενιές θα μπορέσουν να επανασυνδεθούν με τον τόπο μας, με την ιστορία μας, με τις ρίζες μας μέσω της υλικής και άυλης ιστορικής κληρονομιάς των ίδιων των Στροβολιωτών. Εδώ θα μπορούν να γνωρίσουν το έργο του Στροβολιώτη Εθνομάρτυρα Κυπριανού.

Γιατί αν την κρίσιμη στιγμή ο Κυπριανός δεν πρότασσε το «Παρά το γαίμα τους πολλούς εν κάλλιο του Πισκόπου», τότε είναι αμφίβολο κατά πόσον θα εξακολουθούσε η Κύπρος να διατηρείται Χριστιανική και Ελληνική.

Τα εκθέματα που παρουσιάζονται στις μόνιμες συλλογές του μουσείου αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας του Στροβόλου και της μνήμης των κατοίκων του, οι οποίοι τα διαφύλαξαν δια μέσου των αιώνων. Τα κειμήλια αυτά σχετίζονται με την παρούσα ζωή και την επέκεινα, αυτήν της Αναστάσεως και της Αιωνιότητας εν Χριστώ Ιησού, όπως μας επεξηγεί ο επιμελητής του Μουσείου, κύριος Χριστόδουλος Χατζηχριστοδούλου.

Δεν θα επεκταθώ στην ιστορική και θρησκευτική αξία αυτών των αντικειμένων ή στην αξιολόγησή τους ως έργων τέχνης—αυτά τα αφήνουμε στους επαΐοντες–  αλλά θα σταθώ στο εξής: αποτυπώνουν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο την ιστορία των ανθρώπων του Στροβόλου μας και πώς αυτή διαχρονικά συνδέεται με τις αγωνίες ολόκληρου του λαού της Κύπρου μας.

Για παράδειγμα, στην πανέμορφη εικόνα του Αγίου Νικολάου που θα δούμε σε λίγο να εκτίθεται στο Μουσείο, καταγράφεται μία προσευχή για να απελευθερωθεί ο τόπος μας από τους Άγγλους αποικιοκράτες.

Σε αυτό το έργο αποτυπώνεται η αγωνία του ανθρώπου, γιατί ο Στροβολιώτης, όπως και ο κάθε άνθρωπος, εναποθέτει τες ελπίδες στον Θεό.

Τέτοια μνημεία, δεν έχουν μόνο ιστορική, θρησκευτική, εθνική και πολιτιστική σημασία. Έχουν και πανανθρώπινη σημασία.

Μακαριότατε

Το εγκαινιαζόμενο Μουσείο αποτελεί στόλισμα για την Εκκλησία, τον Στρόβολο και όλο τον λαό μας. Και βεβαίως, θα είναι σημαντικό, όχι μόνο για τον πλούτο και την αξία των εκθεμάτων του, αλλά και για τους στόχους που θέσαμε για τη λειτουργία του στο μέλλον.

Προσβλέπουμε αυτό το Μουσείο να μετεξελιχθεί σε ένα σύγχρονο και καινοτόμο οργανισμό, επισκέψιμο και προσβάσιμο σε όλους.

Προγραμματίζουμε να πραγματοποιούνται επισκέψεις από όλα τα σχολεία της Κύπρου μας, να διοργανώνονται ξεναγήσεις και να εγκαθιδρυθεί μία θρησκευτική διαδρομή στον παλαιό πυρήνα Στροβόλου, όπου θα ενώνονται η Παναγία Χρυσελεούσα, ο Άγιος Γεώργιος, η Αγία Μαρίνα και το Μουσείο.

Στοχεύουμε ακόμα στη δημιουργία μίας ψηφιακής περιήγησης στη διαδικτυακή πύλη του Μουσείου, την οποία θα ετοιμάσουμε εν ευθέτω χρόνω σε συνεργασία πάντοτε με τον επιμελητή του Μουσείου και την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου. 

Το Μουσείο θα είναι ένας ζωντανός οργανισμός, τόπος ευσεβείας, πνευματικότητας και ευλάβειας, αλλά και εστία πολιτισμού, γραμμάτων και τεχνών.

Σε αυτό το σημείο, επιτρέψτε μου να ευχαριστήσω τον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο τον Β’, που βρίσκεται μαζί μας εδώ σήμερα, σηματοδοτώντας με την ευλογία της παρουσίας του αυτή την ιστορική ημέρα.

Μακαριότατε

Γνωρίζουμε την αγάπη σας για την Εκκλησία, την πατρίδα και το λαό μας. Άλλωστε το έχετε αποδείξει έμπρακτα καθόλη τη διάρκεια της πορείας σας μέσα στην Εκκλησία, ιδιαίτερα τα τελευταία 16 έτη, που με τη χάρη του Θεού πηδαλιουχείτε την Αποστολική Εκκλησία της Κύπρου μας, ότι γνώμονας των ενεργειών και αποφάσεών σας είναι η αγάπη και η μέριμνά σας για την Εκκλησία, την πρόοδο και ευημερία του λαού μας στη γη των πατέρων μας.

Μακαριότατε, εκ μέρους όλων των Στροβολιωτών, σας ευχαριστούμε που ευλογήσατε το έργο αυτό και με την ευχή σας έγινε πραγματικότητα.

Μακαριότατε

Εξοχότατοι καλεσμένοι μας

Κυρίες και Κύριοι

Το Μουσείο αποτελεί στολίδι για τον ιστορικό πυρήνα Στροβόλου, μία περιοχή που κρατά μέσα της την ιστορία και την ψυχή του Δήμου μας, μία περιοχή την οποία στοχεύουμε άμεσα να αναδείξουμε και να αναμορφώσουμε, με το πρώτο βήμα στη μακρά και επίπονη διαδρομή που θα διανύσουμε στα χρόνια που έρχονται, να είναι τα εγκαίνια αυτού του έργου.

Μέσω της επικείμενης ανάπλασης του παλαιού πυρήνα Στροβόλου μέσω του έργου Slow City, στοχεύουμε να δώσουμε μια νέα πνοή στην περιοχή.

Παράλληλα, η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για εκμίσθωση των κτηρίων της ΣΠΕ Στροβόλου προς τον Δήμο μας, δίνει μία τεράστια δυναμική στην όλη περιοχή. Εδώ, σχεδιάζουμε να στεγάσουμε την Ψηφιακή Ακαδημία των Πολιτών και τον Κόμβο Καινοτομίας, βιώσιμης και αειφόρου ανάπτυξης.

Κύριε Υπουργέ Παιδείας, Πολιτισμού και Νεολαίας και εκπρόσωπε του Εξοχοτάτου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, παρακαλώ όπως δεχτείτε και μεταφέρετε τις θερμότερες των ευχαριστιών μας για αυτή την ιστορική και τόσο σημαντική για τον Δήμο μας απόφαση.

Τα εγκαίνια αυτού του Μουσείου είναι μόνο η αρχή για να έχουμε τον Στρόβολο που ονειρευόμαστε, τον Στρόβολο της νέας εποχής, σε ένα Μουσείο που είναι δικό σας και δικό μας, σε ένα χώρο που είμαστε βέβαιοι ότι θα γίνει κτήμα όλων μας, απολαύστε το, μοιραστείτε το διότι εδώ δεν είναι μόνο το σπίτι του Αρχιεπισκόπου Κυπριανού, εδώ είναι το σπίτι όλων των Στροβολιωτών και ολάκερου του λαού μας!

Τα όσα φιλοξενούνται εδώ, δεν είναι μόνο εκκλησιαστικά και ιστορικά κειμήλια. Δεν θα τα αντιληφθείτε με τα μάτια σας μόνο, θα τα ανακαλύψετε στα βάθη της ψυχής σας. Είναι όλα όσα είμαστε, είναι όλα όσα πιστεύουμε, είναι όλα όσα μας κάνουν ανθρώπινους, είναι όλα όσα μας κάνουν πιο αληθινούς. Εμπεριέχουν αξίες όπως η αξιοπρέπεια, η αλληλεγγύη, η αγάπη για την Εκκλησία, η αγάπη για την Πατρίδα, η αγάπη για την ελευθερία. Είναι όλα αυτά που κουβαλάμε μέσα στην ψυχή  μας.

Μακαριότατε

Εξοχότατοι καλεσμένοι

Στροβολιώτες και Στροβολιώτισσες

Καλωσορίσατε στο Μουσείο Εθνομάρτυρα Αρχιεπισκόπου Κυπριανού!

Καλωσορίσατε στο σπίτι σας!

 

Print Friendly, PDF & Email

Share this post