Εορτασμός της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού στην Πλατανιστάσα και στον Πεδουλά (13-14 Σεπτεμβρίου 2022)

Εορτασμός της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού στην Πλατανιστάσα και στον Πεδουλά (13-14 Σεπτεμβρίου 2022)

Μέσα σε κλίμα χαρμολύπης και εκκλησιαστικής ιεροπρέπειας, η στρατευόμενη Εκκλησία ανά την οικουμένη εόρτασε στις 14 Σεπτεμβρίου το πανίερο γεγονός της Παγκοσμίου Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού. Στην Κύπρο υπάρχουν πολλά Μοναστήρια και ενοριακοί ναοί που πανηγυρίζουν αυτή την ημέρα.

Το απόγευμα της Τρίτης, 13 Σεπτεμβρίου 2022, με τις ευλογίες του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου και την πρόσκληση και κανονική άδεια του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Μόρφου κ. Νεοφύτου, ο Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, χοροστάτησε στον πανηγυρικό Εσπερινό στην Ιερά Μονή του Τιμίου Σταυρού του Αγιασμάτι στην κοινότητα Πλατανιστάσα. Ανήμερα της εορτής, 14 Σεπτεμβρίου 2022, χοροστάτησε στον Όρθρο και προέστη της Θείας Λειτουργίας στο πανηγυρίζον εκκλησάκι της Παγκοσμίου Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού στον Πεδουλά. Τον Θεοφιλέστατο πλαισίωσαν ο Πρεσβύτερος π. Γεώργιος Κούρρης (Πλατανιστάσα) και ο Οικονόμος π. Λουκάς Κασινίδης (Πεδουλά) καθώς και ο Διάκονος π. Ανδρέας Ματέι.

Στο κήρυγμα του θείου λόγου, το οποίο μετέφερε προς το εκκλησίασμα κατά τις πανηγυρικές ακολουθίες, ο Επίσκοπος Μεσαορίας επισήμανε ότι ο Σταυρός από σύμβολο κατάρας και καταισχύνης, δια του εκούσιου θανάτου του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού πάνω στο Σταυρό, έγινε σύμβολο τιμής και θριάμβου εναντίον του θανάτου. Ο Σταυρός αποτελεί για όλους μας σύμβολο θυσίας, υπομονής και καρτερικότητας μπροστά στα εμπόδια και τις δοκιμασίες της καθημερινότητας, καθώς και στοιχείο εκ των ων ουκ άνευ για τη σωτηρία της ψυχής. Η εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, η οποία είναι τοποθετημένη στην αρχή του εκκλησιαστικού έτους, έρχεται να μάς διδάξει ευθύς εξαρχής ότι η ζωή του χριστιανού φέρει τη σφραγίδα της θυσίας και της άσκησης και ότι δεν μπορεί να υπάρξει Ανάσταση χωρίς το Σταυρό. Γι΄αυτό και στις 14 Σεπτεμβρίου η Εκκλησία διατάσσει αυστηρή νηστεία, όποια κι αν είναι η ημέρα της εορτής της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού. Ο Χριστιανός έχει τη συνείδηση ότι καλείται να σηκώσει το δικό του προσωπικό σταυρό και να πορευθεί σε αυτό το μάταιο κόσμο με υπομονή και πίστη στο θέλημα του Τριαδικού Θεού.

Ακόμη, ο Θεοφιλέστατος τόνισε ότι ο Σταυρός δεν είναι μόνο θριαμβευτικό σύμβολο και καύχημα της Εκκλησίας, αλλά και αήττητο όπλο κατά των δυνάμεων του αντικειμένου, γι΄αυτό πρέπει να κάνουμε συχνά και σωστά το σταυρό μας από την ώρα που ξυπνάμε το πρωί μέχρι την ώρα που πάμε για ύπνο. Στη συνέχεια, υπενθύμισε στο εκκλησίασμα την ιστορία της εύρεσης του Τιμίου Σταυρού από την Αγία Ελένη, η οποία πέρασε και από την Κύπρο, όπως επίσης και το γεγονός της Ύψωσης του Τιμίου Σταυρού από τον Αρχιεπίσκοπο Ιεροσολύμων Μακάριο, μετά την εύρεσή του, ενώ ο λαός αναφωνούσε πολλές φορές το «Κύριε ελέησον».

Καταλήγοντας, ο Επίσκοπος Μεσαορίας Γρηγόριος μετέφερε στο εκκλησίασμα την αγάπη και τις πατρικές ευχές του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου μας κ.κ. Χρυσοστόμου και ευχαρίστησε τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Μόρφου κ. Νεόφυτο για την πρόσκληση και την κανονική άδεια να προστεί του Εσπερινού και της Θείας Λειτουργίας στην πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή του Τιμίου Σταυρού στον Αγιασμάτι και στο εκκλησάκι της Παγκοσμίου Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού στον Πεδουλά.

Διάκονος π. Ανδρέας Ματέι

Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας

Print Friendly, PDF & Email

Share this post