Η Πυργά Αμμοχώστου Μεσαορίας εόρτασε την Παναγία Απαλαίστρα (Κυριακή, 5 Φεβρουαρίου 2023)

Η Πυργά Αμμοχώστου Μεσαορίας εόρτασε την Παναγία Απαλαίστρα (Κυριακή, 5 Φεβρουαρίου 2023)

Την Κυριακή του Τελώνου και του Φαρισαίου, 5 Φεβρουαρίου 2023, οι εκτοπισμένοι της Κοινότητας Πυργάς Αμμοχώστου Μεσαορίας εόρτασαν την Παναγία την Απαλαίστρα στον Ιερό Ναό Αποστόλου Βαρνάβα ΔασουπόλεωςΤα ερείπια της Εκκλησίας της Παναγίας Απαλαίστρας είναι στο δρόμο Λευκωσίας-Αμμοχώστου, προτού φθάσουμε στην Πυργά, στα δεξιά προς την κοινότητα Σίντα.

Της Θείας Λειτουργίας προέστη ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, τον οποίον πλαισίωσαν οι ιερείς του Ναού, Πρωτοπρεσβύτεροι π. Σωτήριος Σάββα και π. Μαρίνος Κλαδά, ο Οικονόμος π. Ματθαίος Παπαηλία, καθώς και ο διάκονος π. Ανδρέας Ματέι.

Στο κήρυγμα του θείου λόγου, ο Θεοφιλέστατος εξήγησε ότι με τη σημερινή Κυριακή του Τελώνου και του Φαρισαίου, ένεκα του Ευαγγελίου που διαβάζεται, εισερχόμαστε στην πορεία των 70 ημερών του Τριωδίου, η οποία μάς προετοιμάζει για βιώσουμε τα Πάθη και την Ανάσταση του Κυρίου μας Ιησού Χριστού. Οι επόμενες τρεις εβδομάδες, μέχρι την Κυριακή της Τυροφάγου, είναι μέρες προετοιμασίας για τη Μεγάλη Σαρακοστή, η οποία φέτος ξεκινά στις 27 Φεβρουαρίου. Αυτός o διαχωρισμός των ημερών και η ομαλή πορεία προς τη νηστεία η Εκκλησία εν τη σοφία της το έκανε για να διδαχθούμε ότι η νηστεία δεν είναι αυτοσκοπός αλλά είναι θεληματικός και εκούσιος τρόπος άσκησης για να ανεβούμε, ο καθένας στο μέτρο των δυνατοτήτων του, στην κλίμακα των αρετών, της οποίας στόχος είναι η κοινωνία και η ένωση με τον Θεό.

Ο Επίσκοπος Μεσαορίας επίσης αναφέρθηκε στο νόημα της ευαγγελικής περικοπής. Αυτό που ακούσαμε σήμερα είναι παραβολή από την καθημερινή ζωή των ανθρώπων και όχι παραμύθι. Η παραβολή είναι εικόνα της καθημερινότητας των ανθρώπων, το νόημα της οποίας είναι πάντοτε, ανά τους αιώνες, διαχρονικό. 

Η διαφορά των δύο ανθρώπων είναι ότι ο ένας ξεκινά από τον εαυτό του και αυτοδικαιώνεται, συγκρινόμενος με τους άλλους ανθρώπους, ενώ ο δεύτερος συνειδητοποιώντας την αδυναμία του και αποτιμώντας το βίο του σύμφωνα με το θέλημα του Θεού, δικαιώνεται ενώπιον του Θεού, όπως καταγράφεται στην Αγία Γραφή. Το μόνο που μπορεί να αρθρώσει είναι το «ὁ Θεός, ἱλάσθητί μοι τῷ ἁμαρτωλῷ».

Σήμερα καλούμαστε να μιμηθούμε την ταπείνωση του Τελώνη. Ο Τελώνης είχε τις ελλειματικότητές του, ως άνθρωπος, αλλά ταυτόχρονα είχε ταπεινή γνώμη και αυτοσυνείδηση. Διδασκόμαστε από τον Κύριο, ο οποίος έζησε την άκρα ταπείνωση δια του εξευτελισμού, του Πάθους και του εκούσιου θανάτου απάνω στο σταυρό, ότι «πᾶς ὁ ὑψῶν ἑαυτὸν ταπεινωθήσεται, ὁ δὲ ταπεινῶν ἑαυτὸν ὑψωθήσεται» (Λκ. ιη΄ 14).

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Θεοφιλέστατος τέλεσε το τρίμηνο μνημόσυνο του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Κύπρου κυρού Χρυσοστόμου Β΄ καθώς των κληρικών του Αρχαγγέλου Μιχαήλ της Πυργάς Μεσαορίας και της Παναγίας Απαλαίστρας, των Εκκλησιαστικών Επιτρόπων, Κοινοταρχών, Διδασκάλων, πατέρων και αδελφών εκ της Πυργάς Αμμοχώστου Μεσαορίας.

Ακολούθησε κοπή βασιλόπιτας και κέρασμα στην αίθουσα του Ναού, όπου οι συγχωριανοί είχαν την ευκαιρία να συναχθούν και να επαναφέρουν αναμνήσεις από την πατρώα τους γη. Το φλουρί βρήκε η κ. Σωτηρούλα Φούλια.

Διάκονος Ανδρέας Ματέι

Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας

 

Print Friendly, PDF & Email

Share this post