Προσκύνημα πιστών απο την Ιερά Μητρόπολη Διδυμοτείχου στην Κύπρο

Προσκύνημα πιστών απο την Ιερά Μητρόπολη Διδυμοτείχου στην Κύπρο

Πενθήμερο προσκύνημα στην αγιοτόκο και ηρωοτόκο μεγαλόνησο της Κύπρου πραγματοποίησε, από 4ης έως 8ης μηνός Μαρτίου ε.έ., όμιλος προσκυνητών εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου, με την ευλογία του οικείου Μητροπολίτου κ. Δαμασκηνού. Το προσκύνημα στην Κύπρο εντάσσεται στην πρωτοβουλία της τοπικής Εκκλησίας να αφιερώσει το 2024 στον Κυπριακό Ελληνισμό και τους αγωνιστές της ελευθερίας του, επι τη συμπληρώσει 50 ετών από της εισβολής του Αττίλα και της παράνομης κατοχής του 34% της Κύπρου από τον Τούρκο κατακτητή. Της ιεράς αποδημίας στην Κύπρο ηγήθησαν ο Αρχιμ. Κύριλλος Κολτσίδης, Αρχιερατικός Επίτροπος Διδυμοτείχου, και ο Αρχιμ. Γαβριήλ Χειμώνας, Προϊστάμενος του Ιερού Καθεδρικού Ναού Παναγίας Ελευθερωτρίας Διδυμοτείχου.

Τους προσκυνητές με πολλή αγάπη υπεδέχθη και περισσή φροντίδα περιέβαλε εκ προσώπου του Μακαρ. Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Γεωργίου ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, υπεύθυνος του Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Κύπρου.

Οι εκδρομείς μας στα πλαίσια της προσκυνηματικής θεωρίας τους στην Κύπρο είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν την Αρχιεπισκοπή Κύπρου, να περιηγηθούν στα αξιοθέατα της Λευκωσίας, να καταθέσουν στεφάνι στο Τύμβο της Μακεδονίτισσας, να προσκυνήσουν τα ʺΦυλακισμένα μνήματαʺ των αγωνιστών της ΕΟΚΑ, να συναντήσουν τον Έξαρχο του Παναγίου Τάφου στη Λευκωσία, Σεβ. Μητροπολίτη Βόστρων κ. Τιμόθεο, και να απολαύσουν την κυπριακή φιλοξενία. Επίσης επισκέφθηκαν τις Σταυροπηγιακές Μονές Κύκκου, Μαχαιρά και Αγίου Νεοφύτου, τη Μονή Σταυροβουνίου, τη Μονή Αγίου Μηνά, τη Μονή Αγίας Θέκλας, την Μονή Τροοδιτίσσης, τη Μονή Τρικουκιωτίσσης, τον τάφο του Αγίου Λαζάρου στη Λάρνακα, την Πάφο και τη Λεμεσό.

Με καρδιά πλημμυρισμένη από ανάμεικτα συναισθήματα, συνοχής μεν διότι δυστυχώς 50 χρόνια μετά την εισβολή του 1974 το Κυπριακό παραμένει μία ανοικτή πληγή, ικανοποίησης δε διότι ο ελληνισμός συνεχίζει να μεγαλουργεί στην Κύπρο, επέστρεψαν οι προσκυνητές εις τα ίδια, πνευματικά πλουσιότεροι και εθνικά υπερήφανοι.

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου

Print Friendly, PDF & Email

Share this post