Διεθνή Ημέρα Μουσείων και Εγκαίνια του Ψηφιακού Υπαίθριου Μουσείου (18 Μαΐου 2024)
ΔΕΛΤΙΟΝ ΤΥΠΟΥ
Το Σάββατο 18 Μαΐου 2024 οι Φίλοι του Μουσείου Λαϊκής Τέχνης Κύπρου και η Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών διοργάνωσαν στους χώρους του Μουσείου Λαϊκής Τέχνης Κύπρου ολοήμερη εκδήλωση με πληθώρα επιμέρους δράσεων, στοχεύοντας στην αναβίωση της λαϊκής παράδοσης του τόπου μας με την παρουσίαση κυπριακών παραδοσιακών επαγγελμάτων, χειροτεχνιών λαϊκής τέχνης, χορών, μουσικής, παραμυθιών, παράστασης καραγκιόζη, παραδοσιακών αρτοσκευασμάτων κλπ, τα οποία χάνονται στην πορεία του χρόνου ή έχουν ήδη εξαφανισθεί. Παράλληλα αναδείχθηκε η καταστροφή του κοινωνικού ιστού και της πολιτιστικής κληρονομιάς μας, ως συνέπεια της Τουρκικής εισβολής του 1974 με τη συμμετοχή στην έκθεση για τα Πενηντάχρονα (1974-2024) Δήμων και Κοινοτήτων των κατεχόμενων περιοχών. Μέσω της έκθεσης τονίσθηκε η ανάγκη να μην ξεχνούμε την κατεχόμενη γη μας, που γέννησε και διατήρησε έως σήμερα πολλά από τα ήθη και έθιμα της Κύπρου, με αρκετά από αυτά να είναι ενταγμένα στον Κυπριακό Εθνικό Κατάλογο της Άϋλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Στην εκδήλωση έλαβαν μέρος συμβολικά πενήντα φορείς και ιδιώτες, λαϊκοί τεχνίτες, καλλιτέχνες, ομάδες χορού, χορωδίες, μουσικοπαιδαγωγοί κ.ά., οι οποίοι παρουσίασαν την τέχνη τους, δείχνοντας έτσι στις νέες γενιές και θυμίζοντας στις παλαιότερες, στοιχεία από τον πλούσιο πολιτισμό και παράδοση της Κύπρου. Υλοποιήθηκαν εκπαιδευτικές δράσεις, τόσο με τα παιδιά, όσο και με τους ενήλικες προσπαθώντας να διατηρηθεί το αίσθημα του ανοίκειν σε μια κοινότητα με τόσο πλούσιο πολιτισμό, αλλά και να γνωρίσουν οι ξένοι επισκέπτες την κυπριακή παράδοση. Την εκδήλωση επισκέφθηκαν εκατοντάδες επισκέπτες με πολύ θετικές κριτικές που καταδεικνύουν την σημασία, αλλά και την ανάγκη της συνέχειας τέτοιων εκδηλώσεων.
Στον χώρο του Μεγάλου Συνοδικού της Παλαιάς Αρχιεπισκοπής / Αίθουσα Τελετών της Εταιρείας Κυπριακών Σπουδών τελέσθηκαν από την Υφυπουργό Πολιτισμού τα Εγκαίνια του «Υπαίθριου Ψηφιακού Μουσείου Επαυξημένης Πραγματικότητας» στη Στοά της Παλαιάς Αρχιεπισκοπής (Καμηλόστρατα) με εφαρμογές AR (augmented reality), που ετοίμασαν μαθητές και καθηγητές του «STEAMΕ – Ελληνική Γλώσσα και Πολιτισμός» του Ολοήμερου Προγράμματος του Παγκυπρίου Γυμνασίου. Η συνεργασία του Μουσείου Λαϊκής Τέχνης Κύπρου με το Παγκύπριο Γυμνάσιο εντάσσεται στο θέμα της φετινής Διεθνούς Ημέρας Μουσείων: “Μουσεία για την εκπαίδευση και την έρευνα”. Τα μουσεία, ως δυναμικοί φορείς πολιτισμού και εκπαίδευσης, έχουν τη δυνατότητα να καλλιεργούν και να αναπτύσσουν την περιέργεια, τη δημιουργικότητα και την κριτική σκέψη, παρέχοντας στο κοινό μια ολοκληρωμένη εμπειρία γνώσης και ψυχαγωγίας. Χώροι ανοικτοί για όλους τους πολίτες, προωθούν την έρευνα και τη διάδοση νέων καινοτόμων ιδεών. Με την επιλογή του θέματος αυτού για το 2024, το ICOM επιθυμεί να αναδείξει τα μουσεία ως ζωτικούς χώρους σύγκλισης της εκπαίδευσης και της έρευνας, που καλύπτουν ένα ευρύτατο πεδίο, από την τέχνη και την ιστορία ως την επιστήμη και την τεχνολογία, όπου η καινοτομία ενώνεται με την παράδοση. Κατά συνέπεια, έχουν τη δυνατότητα να συμβάλουν σημαντικά στην κατανόηση του κόσμου.
Στο υπαίθριο ψηφιακό Μουσείο οι επισκέπτες θα μπορούν να θαυμάζουν εκθέματα σε τρισδιάστατη ψηφιακή μορφή μέσω των «κωδικών AR», καθημερινά ολόκληρο το εικοσιτετράωρο. Τα ένδεκα επιλεγμένα αντικείμενα του Μουσείου Λαϊκής Τέχνης Κύπρου Κύπρου συνοδεύονται επίσης από βίντεο με τις περιγραφές των αντικειμένων που ετοίμασε το Μουσείο και παρουσιάζονται από τους μαθητές μέσα από ισάριθμα βίντεο, που ετοιμάσθηκαν από το STEAME.
Παράλληλα, στο χώρο των κελλιών και της Βιβλιοθήκης της Παλαιάς Αρχιεπισκοπής εγκαινιάσθηκε επίσης η επετειακή έκθεση που ετοίμασε το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης Κύπρου και η Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών. Πρόκειται για μια σπονδυλωτή έκθεση, η οποία παρουσιάζει στην πρώτη ενότητα τη ζωή πριν το 1974, και στις άλλες ενότητες την εισβολή, την προσφυγιά και τη ζωή των εγκλωβισμένων. Εκτίθενται κειμήλια από τους δημότες των εκτοπισμένων δήμους Κυθρέας, Καραβά, Λευκονοίκου και Ακανθού, την κοινότητα Αγίου Αμβροσίου Κερύνειας, το σωματείο Ελεύθερη Κυθρέα, και ιδιώτες, έργα σύγχρονης κυπριακής τέχνης από το Βυζαντινό Μουσείο και την Πινακοθήκη του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄, έργα παιδικής τέχνης μαθητών του 1974 από το Αρχείο Παιδικής Τέχνης Δημοτικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας και η οικοσκευή των εγκλωβισμένων Κωνσταντή και Πεζούνας Κασσιανή από την τουρκοκρατούμενη Επτακώμη, που μεταφέρθηκε στις ελεύθερες περιοχές το 1976, όταν αυτοί εκτοπίσθηκαν.
Η Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών στο πλαίσιο των δράσεων τίμησε τη σημαίνουσα συμβολή της Εφορείας Ελληνικών Εκπαιδευτηρίων Λευκωσίας στο πρόσωπο του Προέδρου της Ν. Μεγάλεμου, τα παιδιά που δραστηριοποιήθηκαν στη δημιουργία του Ψηφιακού Μουσείου και τον Αρτέμη Αρτεμίου εκ μέρους του Ιδρύματος «Αλκίνοος Αρτεμίου» για παιδιά με ογκολογικές και αιματολογικές παθήσεις, το οποίο επιδιώκει με τις δράσεις του να βελτιώσει τη ζωή των παιδιών αυτών και των οικογενειών τους, που νοσηλεύονται σε κλινικές.