ΙΖ΄ Συνάντηση εκπροσώπων των Εκκλησιαστικών Περιφερειών και Μονών στο Γραφείο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας Κύπρου (4 Ιουνίου 2024)

ΙΖ΄ Συνάντηση εκπροσώπων των Εκκλησιαστικών Περιφερειών και Μονών στο Γραφείο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας Κύπρου (4 Ιουνίου 2024)

Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 4 Ιουνίου 2024, στην αίθουσα του Μητροπολιτικού Ναού Παναγίας Ευαγγελίστριας Ιδαλίου, η ΙΖ΄ Συνάντηση των εκπροσώπων των Εκκλησιαστικών Περιφερειών και Μονών στο Γραφείο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Κύπρου, την οποία φιλοξένησε η Ιερά Μητρόπολις Τριμυθούντος. Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου, Μητροπόλεων, Επισκοπών και Μονών καθώς και συνεργάτες του Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων.

Ο Πρόεδρος του Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων, Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, ευχαρίστησε τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Τριμυθούντος κ. Βαρνάβα για την φιλοξενία και τον εκπρόσωπο της Μητροπόλεως Τριμυθούντος στο Γραφείο, Πρωτ. π. Διομήδη Παπουή, ο οποίος με τους συνεργάτες του συντόνισαν τα πάντα για την επιτυχία της Συνάντησης.

Παρέστησαν ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Τριμυθούντος κ. Βαρνάβας, ο οποίος κήρυξε την έναρξη των εργασιών της ΙΖ’ Συναντήσεως, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αρσινόης κ. Παγκράτιος (Ι. Μ. Πάφου και Επισκοπή Αρσινόης), οι Πανοσιολογιώτατοι Αρχιμανδρίτες Αγαθόνικος Κυκκώτης (Έφορος Ιεράς Βασιλικής και Σταυροπηγιακής Μονής Κύκκου), Νεόφυτος Εγκλειστριώτης (Ιερά Μονή Αγίου Νεοφύτου) και Επιφάνιος Παπαντωνίου (Ι. Μ. Κωνσταντίας και Αμμοχώστου), οι Πρωτοπρεσβύτεροι π. Κυπριανός Κουντούρης, Διευθυντής της Θεολογικής Σχολής Εκκλησίας Κύπρου, π. Στέφανος Χρυσάνθου (Ι. Μ. Ταμασού και Ορεινής) και π. Διομήδης Παπουής (Ι. Μ. Τριμθούντος), οι Διάκονοι Νεκτάριος Χατζημιχαήλ (Ι. Μ. Κιτίου), Ιάκωβος Αλαγιούπ (Ι. Μ. Κύκκου και Τηλλυρίας) και Ανδρέας Ματέι (Ιερά Αρχιεπισκοπή), o κ. Κωνσταντίνος Θεοφάνους (Γραμματέας του Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων) και ο κ. Χαράλαμπος Χαραλάμπους, Διευθυντής του ταξιδιωτικού γραφείου Louis Travel και Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών Πρακτόρων Κύπρου. 

Ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Τριμυθούντος κ. Βαρνάβας χαιρέτισε τη Συνάντηση και κήρυξε την έναρξη των εργασιών της.

Την πρώτη παρουσίαση πραγματοποίησε ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Κυπριανός Κουντούρης, Διευθυντής της Θεολογικής Σχολής της Εκκλησίας Κύπρου, με θέμα «Τα προσκυνήματα στο Ιδάλιον». Η ομιλία του π. Κυπριανού περιείχε πλούσια ιστορικά και αρχιτεκτονικά στοιχεία και ανέδειξε τις προσπάθειες διατήρησης και προώθησης αυτών των ιερών τόπων, υπογραμμίζοντας τη σημασία της συνεχούς έρευνας και μελέτης για την κατανόηση της θρησκευτικής μας κληρονομιάς.

Ακολούθησε ξενάγηση από τον π. Ιωάννη Λουκά στο σπήλαιο του Αγίου Σωζόμενου Ποταμιάς. Στο βάθος της σπηλιάς βρίσκεται ο τάφος του Αγίου που λαξεύτηκε από τον ίδιο. Στο σπήλαιο διακρίνονται τοιχογραφίες από τον 11ο μέχρι και τον 16ο αιώνα. Δυστυχώς, τόσο οι τοιχογραφίες όσο και η εκκλησία έχουν συληθεί και λεηλατηθεί από τους Οθωμανούς Τούρκους κάτοικους του χωριού Άγιος Σωζόμενος. Κατόπιν, έγινε ξενάγηση στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητριανού του «Ανδριδιώτου». Ο ναός ανακαινίστηκε και διακοσμήθηκε με τοιχογραφίες με δαπάνη του Μιχαήλ Κατζουρούμπου, της συζύγου και των τέκνων του το 1317. Η πολύτιμη αυτή επιγραφή που μας δίδει το όνομα του δωρητή και το έτος της διακόσμησης της εκκλησίας με τοιχογραφίες καθιστά σαφές ότι η εκκλησία είναι αφιερωμένη όχι στον επίσκοπο Χύτρων Δημητριανό, αλλά στον άγιο Δημητριανό τον «Ανδριδιώτη» που εικονίζεται στον νότιο τοίχο σαν στρατιωτικός άγιος. Διερχόμενοι της ερειπωμένης κοινότητας του Αγίου Σωζόμενου είδαμε τον ημιτελή ναό του Αγίου Μάμαντος και τον αρχαίο ναό της Παναγίας. 

Μετά τη ξενάγηση, επιστρέψαμε στην αίθουσα της ενορίας του ι.ν. Παναγίας Ευαγγελίστριας στο Ιδάλιον, όπου ξεκίνησε η επόμενη συνεδρίαση. Ο κ. Χαράλαμπος Χαραλάμπους, παρουσίασε τη συνεργασία του, ως Διευθυντής του ταξιδιωτικού γραφείου Louis Travel και Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών Πρακτόρων Κύπρου, με το Γραφείο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Κύπρου. Μίλησε για την πολύτιμη παρουσία του Γραφείου στην 29η Έκθεση «Ορθοδοξία», που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη μεταξύ 19-21 Μαΐου 2024. Επίσης, παρουσίασε την επικείμενη Προσκυνηματική Εκδρομή που συνδιοργανώνει με το Γραφείο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων, στην Πελοπόννησο μεταξύ 31 Αυγούστου και 7 Σεπτεμβρίου 2024. Αναφέρθηκε στα σημαντικότερα θρησκευτικά μνημεία και μοναστήρια που θα επισκεφθούν οι προσκυνητές, προσφέροντας μια αναλυτική περιγραφή του προγράμματος της εκδρομής.

Κατόπιν, οι εκπρόσωποι των Μητροπόλεων και Μονών έλαβαν το λόγο όλοι και ο καθένας ενημέρωσε τους συνέδρους για τις δραστηριότητες, τα έργα που προωθήθηκαν ή έγιναν ή πρόκειται να γίνουν το επόμενο διάστημα, καθώς και τα τυχόν προβλήματα που αντιμετωπίζουν στις Εκκλησιαστικές τους περιφέρειες. Οι εκπρόσωποι των Εκκλησιαστικών Περιφερειών ενημέρωσαν για δράσεις και εκδόσεις. Παρουσίασαν και διένειμαν διάφορα βιβλία και έντυπα, καθώς και άλλα ενδιαφέροντα προϊόντα παραγωγής της Περιφέρειάς τους.

Οι παρουσιάσεις αυτές ανέδειξαν τις πολυσχιδείς δραστηριότητες των Εκκλησιαστικών Περιφερειών και την αφοσίωσή τους στη διατήρηση και προώθηση της Ορθόδοξης πίστης και παράδοσης στην αποστολοβάδιστη νήσο μας.

Τέλος, οι συνεργάτες του Γραφείου μας είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν και να αξιολογήσουν τα αποτελέσματα των δράσεων από τον Νοέμβριο μέχρι σήμερα. Μετά από μια γόνιμη ανταλλαγή απόψεων, εξήχθησαν συμπεράσματα και λήφθηκαν αποφάσεις για τις επικείμενες δράσεις. Συνοπτικά, έγινε ενημέρωση για: α) τη διεξαγωγή του Προγράμματος Μαθητικών Περιηγήσεων στα Θρησκευτικά και Πολιτιστικά Μονοπάτια της Κύπρου, από το 2016 μέχρι σήμερα, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολάιας, β) τη συμμετοχή του Γραφείου στην Έκθεση «Travel Expo Cyprus» στη Λευκωσία (19-21 Απριλίου 2024) και στην 29η Έκθεση «Ορθοδοξία» στη Θεσσαλονίκη (19-21 Μαΐου 2024), γ) την επικείμενη 30η Έκθεση «Ορθοδοξία» στη Λευκωσία (3-5 Νοεμβρίου 2024), δ) την προσεχή Προσκυνηματική Εκδρομή στην Πελοπόννησο (31 Αυγούστου-7 Σεπτεμβρίου 2024), ε) τη διοργάνωση προσκυνηματικών εκδρομών προς την Κύπρο από άλλες Ορθόδοξες Εκκλησίες και στ) για τη σημασία οργάνωσης διαλέξεων προς τους ξενοδοχοϋπαλλήλους και τους ξεναγούς κ.ά. 
 
Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με γεύμα το οποίο προσέφερε η Ιερά Μητρόπολη Τριμυθούντος προς όλους τους συνέδρους.
 
Το Γραφείο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων και όλοι εμείς οι συνεργάτες εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας για την οργάνωση και διεξαγωγή της σημερινής ΙΖ’ Συνάντησης, με τη φιλοξενία της Ιεράς Μητροπόλεως Τριμυθούντος και τις ευλογίες του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Τριμυθούντος κ. Βαρνάβα. Επίσης, εκφράζουμε ευχαριστίες προς τον Πρωτοπρεσβύτερο π. Σπυρίδωνα Ζαχαριάδη και την Εκκλησιαστική Επιτροπή Παναγίας Ευαγγελίστριας Ιδαλίου που φιλοξένησαν τη Συνάντηση στην αίθουσα του Μητροπολιτικού Ναού, καθώς και σε όλους όσοι συνέβαλαν στην επιτυχή έκβαση των εργασιών της ΙΖ΄ Συνάντησης των εκπροσώπων των Εκκλησιαστικών Περιφερειών και Μονών στο Γραφείο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Κύπρου.
 

Διάκονος Ανδρέας Ματέι

Γραφείο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων

*******************************

Προσφώνηση του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου,

Προέδρου του Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων

Χριστός Ανέστη!

Δοξολογούμε τον Αναστάντα Κύριο που μας αξίωσε να συναχθούμε επι τω αυτω πραγματοποιώντας την ΙΖ’ Συνάντηση των εκπροσώπων των Εκκλησιαστικών Περιφερειών και Μονών στο Γραφείο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας Κύπρου.

Ευθύς εξαρχής επιθυμώ να εκφράσω τις ολόψυχες ευχαριστίες τις δικές μου και των συνεργατών στο Γραφείο μας και ταυτόχρονα διερμηνεύω τις ευχαριστίες όλων των εκπροσώπων, παρόντων και απόντων, προς τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Τριμυθούντος κ. Βαρνάβα για την ευγενική καλοσύνη και την φροντίδα ούτως ώστε σήμερα να ευρισκόμαστε εδώ στο Ιδάλιον και απρόσκοπτα να πραγματοποιούμε τη Συνάντησή μας, σε αυτό τον τόσο φιλικό συνεδριακό χώρο του Ιερού Ναού της Παναγίας Ευαγγελίστριας Ιδαλίου.

Σας ευχαριστούμε Πανιερώτατε, Πάτερ και Δέσποτα,

Και ταυτόχρονα ευχαριστούμε όλους τους συνεργάτες σας που ανέλαβαν μαζί μας, ως Γραφείο, να ετοιμάσουμε και να είμαστε εδώ από τις περισσότερες από τις Εκκλησιαστικές Περιφέρειες της Εκκλησίας Κύπρου.

Επιτρέψετέ μου, Πανιερώτατε, να ευχαριστήσω όλως ιδιαιτέρως τον εκπρόσωπο της Μητροπόλεως σας, Αιδεσιμολογιώτατο Πρωτ. π. Διομήδη Παπουή, ο οποίος από το 2012 που ιδρύθηκε το Γραφείο μας με απόφαση της Ιεράς Συνόδου, είναι σταθερός συμπαραστάτης και συνεργάτης με γόνιμη συμβολή στο έργο του Γραφείου, σύμφωνα με το σκεπτικό το οποίο ιδρύθηκε με τις ευλογίες του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κυρού Χρυσοστόμου Β’. Με τις ευλογίες όλων των μελών της καθ’ ημάς Ιεράς Συνόδου να συνεχίζεται αθόρυβα και διακριτικά το έργο της Εκκλησίας.

Να ευχαριστήσω τον Αιδεσιμολογιώτατο Πρωτ. π. Σπυρίδωνα Ζαχαριάδη, ο οποίος μαζί με τους συνεργάτες του μάς φιλοξενεί στην παρούσα συνάντηση.

Επίσης, ευχαριστούμε όλους εκείνους που ανέλαβαν να παρουσιάσουν τα επόμενα λεπτά, όπως αναγράφεται στην Ημερήσια Διάταξη:

Τον Αιδεσιμολογιώτατο Πρωτ. π. Κυπριανό Κουντούρη, Διευθυντή της Θεολογικής Σχολής Εκκλησίας Κύπρου. Τον κ. Πάμπο Χαραλάμπους, Αντιπρόεδρο του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κύπρου και Διευθυντή του Louis Travel, καθώς και τον Αιδεσιμολογιώτατο Πρωτ. π. Ιωάννη Λουκά.

Τους εκπροσώπους των Εκκλησιαστικών Περιφερειών και Μονών, για τον κόπο  που υποβλήθηκαν να έρθουν σήμερα κοντά μας εδώ και να μοιραστούμε σκέψεις, εμπειρίες, προτάσεις που θα μας βοηθήσουν όλους, καθώς και όλους τους προσκυνητές μας, ντόπιους και ξένους.

Είμαι βέβαιος, Πανιερώτατε, άγιε Τριμυθούντος, ότι και η σημερινή ΙΖ’ Συνάντησή μας θα στεφθεί με επιτυχία γιατί το πρώτο της επίτευγμα είναι ότι είμαστε όλοι μαζί.

Συνομιλούμε, συνεργαζόμαστε, ενημερωνόμαστε κι έτσι με ενότητα και αγαστή συνεργασία προχωρούμε στις εργασίες μας, ούτως ώστε ο καθένας στο χρονικό πλαίσιο που διαθέτουμε να παρουσίασει αυτό που ανέλαβε.

Κι όλα αυτά παραπάνω, αφού πρώτα λάβουμε τις ευχές σας και κηρύξετε την έναρξη της Συνάντησης.

Σας ευχαριστώ.

*******************************

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΑΝΙΕΡΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΤΡΙΜΥΘΟΥΝΤΟΣ κ. ΒΑΡΝΑΒΑ

ΣΤΗ ΙΖ΄ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ΚΑΙ ΜΟΝΩΝ

Θεοφιλέστατοι, σεβαστοὶ πατέρες, ἀγαπητοί μου καθηγητές,

Μὲ ἰδιαίτερη χαρὰ σᾶς καλωσορίζουμε στὴ Μητρόπολή μας, γιὰ τὴ διεξαγωγὴ τῆς ΙΖ΄ Συνάντησης ἐκπροσώπων ἐκκλησιαστικῶν περιφερειῶν καὶ μονῶν στὸ Γραφεῖο προσκυνηματικῶν περιηγήσεων τῆς Ἐκκλησίας Κύπρου.

Ὡς γνωστό, ἡ Μητρόπολή μας περιλαμβάνει στὰ ὅριά της πολλὰ καὶ σημαντικὰ χριστιανικὰ μνημεῖα ἀπὸ τὴν ἐποχὴ τῆς βυζαντινῆς περιόδου μέχρι καὶ τὴν Τουρκοκρατία. Τέτοια εἶναι ὁ Ἅγιος Ἀθανάσιος Πεντασχοινίτης, ὁ Ἅγιος Σωζόμενος, ἡ Παναγία ἡ Ἀσταθκιώτισσα στὸν Ἅγιο Θεόδωρο, ἡ Παναγία τῆς Κοφίνου κ.ἄ. Στὰ πλαίσια τῆς σημερινῆς συνάντησης θὰ ἔχετε τὴν εὐκαιρία νὰ περιηγηθεῖτε σὲ ὁρισμένα ἐξ αὐτῶν, ὅπως ὁ Ἅγιος Γεώργιος καὶ ὁ Ἅγιος Δημητριανὸς στὸ Δάλι καὶ ὁ Ἅγιος Σωζόμενος στὴν ὁμώνυμη περιοχή.

Εἴμαστε σίγουροι ὅτι μέσα ἀπὸ τὶς συνεδρίες θὰ ἀναδειχθοῦν διάφορες πτυχὲς τοῦ θέματος τῶν προσκυνηματικῶν περιηγήσεων σὲ θρησκευτικὰ μνημεῖα.

Εὐχαριστοῦμε τὴν ἐκκλησιαστικὴ ἐπιτροπὴ τοῦ Μητροπολιτικοῦ Ναοῦ Παναγίας Εὐαγγελιστρίας Ἰδαλίου  γιὰ τὴ φιλοξενία τῆς Σύναξης στὴν Αἴθουσα τοῦ Ναοῦ, καθὼς καὶ ὅλους ἐσᾶς γιὰ τὴ συμμετοχή σας σὲ αὐτή.

Εὐχόμαστε κάθε ἐπιτυχία στὶς ἐργασίες τῆς παρούσης σύναξης. 

Print Friendly, PDF & Email

Share this post