Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Λεόντιος (†26 Ιουλίου 1947). 67 χρόνια από την κοίμησή του

Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Λεόντιος (†26 Ιουλίου 1947). 67 χρόνια από την κοίμησή του

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Λεόντιος γεννήθηκε στη Λεμεσό τις 9 Μαρτίου 1896.Φοίτησε στο Δημοτικό σχολείο και στο Γυμνάσιο της γενέτειρας του. Το 1913 εκάρη μοναχός και παρέμεινε για έξι χρόνια σε ένα μονύδριο, όπου ασχολείτο με τη ζωγραφική τέχνη. Το 1919 χειροτονήθηκε διάκονος από το Μητροπολίτη Κιτίου Νικόδημο, ο οποίος στη συνέχεια τον έστειλε για θεολογικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου αποφοίτησε το 1923.

Επανερχόμενος στην Κύπρο διορίσθηκε το ίδιο έτος καθηγητής στο Παγκύπριο Ιεροδιδασκαλείο της Λάρνακας. Το 1926 ανάλαβε υπηρεσία στη Μητρόπολη Πάφου ως Ιεροκήρυκας, διδάσκοντας παράλληλα και στο Γυμνάσιο της πόλεως. Το 1927 πήγε στην Αμερική όπου συνέχισε για δύο χρόνια περαιτέρω θεολογικές σπουδές στη θεολογική Ακαδημία της Νέας Υόρκης, παίρνοντας κατ\’ αρχάς πτυχίο Bachelor of Theology και κατόπιν μεταπτυχιακό Master in Sacred Theology. Το 1930 και ενώ βρισκόταν στην Αμερική εξελέγη Μητροπολίτης Πάφου. Επιστρέφοντας στην Κύπρο χειροτονήθηκε στη Λευκωσία σε Πρεσβύτερο και στη συνέχεια σε Επίσκοπο.

Μετά από απόφαση της Ιεράς Συνόδου εκπροσώπησε την Εκκλησία της Κύπρου στο Συνέδριο Λάμπεθ το 1930, στη Δογματική Επιτροπή των Εκκλησιών, η οποία συνήλθε στο Λονδίνο το 1931 καθώς και στο Συνέδριο των Παλαιοκαθολικών που συνήλθε στη Βόννη το ίδιο έτος.

Με το θάνατο του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Κυρίλλου Γ\’ τις 16 Νοεμβρίου 1933, ο Λεόντιος έγινε Τοποτηρητής του Αρχιεπισκοπικού Θρόνου Κύπρου. Μετά από τέσσερα χρόνια πέθανε ο Μητροπολίτης Κιτίου Νικόδημος και ως εκ τούτου έγινε παράλληλα και Τοποτηρητής της Μητρόπολης Κιτίου.

Αξιοσημείωτες ήταν οι προσπάθειες που κατέβαλε για να αποτρέψει την κυβερνητική επέμβαση των Άγγλων στα Εκκλησιαστικά ζητήματα της Κύπρου. Η άκαμπτη στάση του είχε ως αποτέλεσμα την κατάργηση των αντικανονικών νόμων του 1937 περί Αρχιεπισκοπικής εκλογής. Ωστόσο, ένεκα της σθεναράς αντίστασης που επέδειξε έναντι των κυβερνώντων της Κύπρου, τον μετέθεσαν από τη Λευκωσία στη Μητρόπολη του Πάφο για δύο έτη, 1938 και 1939. Το Νοέμβριο του 1946 ηγήθηκε της πρεσβείας που στάληκε στην Αθήνα και στο Λονδίνο για διεκδίκηση της Ένωσης της Κύπρου με την Ελλάδα.

Στις 20 Ιουνίου 1947 εξελέγη πανηγυρικά Αρχιεπίσκοπος Κύπρου. Με την εκλογή του ως Αρχιεπίσκοπος έθεσε τις βάσεις για εντατικότερο εθνικό αγώνα. Στις 12 Ιουλίου 1947 απεύθυνε το ιστορικό διάγγελμα του προς τον κυπριακό λαό, τον οποίον καλούσε να μην συμμετάσχει στη Συμβουλευτική Συνέλευση. Το διάγγελμα του αυτό σαν να ήταν προκαθορισμένο, δυστυχώς, κατέστη ως το κύκνειο του άσμα, καθότι την 26ην Ιουλίου 1947 εκδήμησε προς Κύριον.
Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Λεόντιος διακρινόταν για την ευφράδεια του καθώς και για τις πολλές του διοικητικές ικανότητες.

Επιμέλεια κειμένου: π. Κωνσταντίνος Χριστοδούλου

Τα νεανικά χρόνια του Αρχιεπισκόπου Λεοντίου…
(Κείμενο του Ερευνητή Κωστή Κοκκινόφτα)

Print Friendly, PDF & Email

Share this post