Θρήνοι της Αλώσεως και τραγούδια

Θρήνοι της Αλώσεως και τραγούδια

Ο Ιερός Ναός της του Θεού Σοφίας Στροβόλου

σας προσκαλεί στην εκδήλωση

“Θρήνοι της Αλώσεως και τραγούδια”.

Παρασκευή, 28 Μαΐου 2010

 ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ Α.Μ. ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΥΠΡΟΥ
κ.κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ
ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ ΣΤΡΟΒΟΛΟΥ
ΓΙΑ ΤΗΝ 557η ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΑΛΩΣΕΩΣ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ

 Με βαθιά συγκίνηση χαιρετίζουμε την αποψινή εκδήλωση, η οποία αναπλάθει στις σκέψεις μας την αποφράδα εκείνη μέρα της 29ης Μαΐου 1453. Πρόκειται για την πεντακοσιοστή πεντηκοστή έβδομη (557η) επέτειο της αλώσεως της Βασιλίδος των Πόλεων, της Κωνσταντινουπόλεως, με την οποία ετερματίσθη η υπερχιλιετής ιστορία της λαμπρής και ένδοξης Βυζαντινής μας Αυτοκρατορίας.

 Κατά γενική ομολογία, το Βυζάντιο κατόρθωσε το μεγάλο άθλο να αναζυμώσει τον υπόδουλο στους Ρωμαίους Ελληνισμό. Αυτή η ίδια η Βυζαντινή Αυτοκρατορία υπήρξε από την αρχή της ίδρυσής της ελληνικό δημιούργημα. Ιδιαίτερα, όμως, τονίζουμε ότι επί της εποχής των Αυτοκρατόρων της Μακεδονικής Δυναστείας, αυτή έγινε καθ’ ολοκληρία, και σε όλες τις δραστηριότητες και εκφάνσεις της ζωής της, καθαρά ελληνική.

 Η 29η Μαΐου 1453 βύθισε σε βαρύτατο και άληκτο πένθος το Έθνος. Παρά ταύτα, ο υπόδουλος Ελληνισμός δεν άφησε την απαισιοδοξία και τη μιζέρια να τον καταβάλουν.  Αντίθετα -και τούτο είναι το εξόχως σημαντικό και ιδιαίτερα σπουδαίο- από την πρώτη στιγμή της αλώσεως ο λαός μας άρχισε να καλλιεργεί μέσα του την πίστη στην απελευθέρωση. Αξιοσημείωτοι είναι όλοι εκείνοι οι θρύλοι, οι παραδόσεις και τα δημοτικά τραγούδια -πλήθος ολόκληρο- που ο λαός μας έπλασε, μετουσιώνοντας τις ελπίδες, τα όνειρα και τις προσδοκίες του σε ακατανίκητη πίστη και πεποίθηση για την Εθνεγερσία. Αρκεί να θυμίσουμε ότι το δημοτικό μας στιχούργημα

«Σώπα, Κυρά Δέσποινα, και μην πολυδακρύζεις.
Πάλι με χρόνους με καιρούς, πάλι δικά μας θα ’ναι!»
συγκινεί και στις μέρες μας κάθε ευαίσθητη ελληνική καρδιά.

 Μπροστά στο μεγαλείο της θυσίας των υπερασπιστών της Βασιλίδος των Πόλεων υποκλινόμαστε βαθιά. Γονυκλινείς μνημονεύουμε το μεγαλομάρτυρα Αυτοκράτορα Κωνσταντίνο Παλαιολόγο, ο οποίος από τη μια μεριά, με την ηρωική απάντησή του προς το Μωάμεθ «τό δέ τήν πόλιν σοι δοῦναι οὔτ’ ἐμόν ἐστίν, οὔτ’ ἄλλου τῶν κατοικούντων ἐν αὐτῇ. Κοινῇ γάρ γνώμῃ πάντες αὐτοπροαιρέτως ἀποθανοῦμεν καί οὐ φεισόμεθα τῆς ζωῆς ἡμῶν», και από την άλλη με το μαρτυρικό του θάνατο, διέσωσε την τιμή και την αξιοπρέπεια της φυλής.

 Υποκλινόμαστε, ακόμη, και μνημονεύουμε και τους λίγους εκείνους υπερασπιστές της Κωνσταντινουπόλεως, οι οποίοι αγωνίστηκαν δίπλα, και κάτω από τις οδηγίες του Κωνσταντίνου του Παλαιολόγου, και έπεσαν και αυτοί, ηρωικά μαχόμενοι, στην απέλπιδα προσπάθεια να σώσουν τη Βασιλίδα των Πόλεων.

 Όλοι τους -και ο μαρτυρικός Αυτοκράτορας Κωνσταντίνος Παλαιολόγος και οι ηρωικοί συμπολεμιστές του- με το μεγαλείο της θυσίας τους επισφράγισαν την ιστορική ενότητα της ελληνικής ψυχής, αλλά και κληροδότησαν στο υπόδουλο Γένος τις ακατάλυτες ηθικοπνευματικές εκείνες δυνάμεις, από τις οποίες εξεπήδησε η Εθνεγερσία του 1821.

Ασφαλέστατα, η σημερινή μέρα δεν προσφέρεται για εορταστικές εκδηλώσεις και πανηγυρισμούς. Αντίθετα, αποτελεί αφορμή για εθνική περίσκεψη και εσωτερικούς προβληματισμούς. Ιδιαίτερα για μας εδώ στην Κύπρο, που για τριανταέξι τώρα χρόνια σηκώνουμε το σταυρό της τουρκικής εισβολής, του ξεριζωμού του μισού μας πληθυσμού και της κατοχής του βόρειου τμήματος της νήσου μας, η επέτειος της 29ης Μαΐου 1453 αποτελεί μέρα δυσβάστακτης οδύνης, αλλά συγχρόνως και μέρα εθνικού φρονηματισμού. Χρέος όλων -όλου του Έθνους- είναι να εμβαθύνουμε με σεβασμό στα γεγονότα της εποχής και να αντλήσουμε τα αναγκαία μηνύματα και τα χρήσιμα διδάγματα, που απαιτούν οι καιροί. Θα μπορέσουμε, έτσι, περισσότερο σοφοί και φωτισμένοι, να πορευθούμε υπεύθυνα την οδό, που επιτάσσει το ιστορικό μας χρέος και η ένδοξη πατρογονική μας κληρονομιά. Χρέος και ευθύνη, ακόμη, όλων εμάς εδώ στην ημικατεχόμενη Κύπρο, είναι να συνεχίσουμε τον κοινό μας αγώνα μέχρι την άγια και ευλογημένη ώρα της απελευθέρωσης και της δικαίωσης. Δεν πρέπει, με τη στάση και την ανοχή μας, να επιτρέψουμε να χαθούν και οποιοιδήποτε άλλοι αγαπημένοι μας τόποι, ούτε και να υπάρξουν και άλλες χαμένες πατρίδες.

 Θερμά ευχαριστώντας και συγχαίροντας τους Αιδεσιμωτάτους Εφημερίους των Ιερών Ναών Παναγίας Χρυσελεούσης και Αγίας Σοφίας Στροβόλου, ως και τους Αξιοτίμους Εκκλησιαστικούς Επιτρόπως τούτων, για την ωραία πρωτοβουλία τους να διοργανώσουν τη σεμνή αυτήν εκδήλωση, επιδαψιλεύουμε προς όλους τις ευλογίες της Εκκλησίας, μνημονεύουμε τις ψυχές του Αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Παλαιολόγου και των συμπολεμιστών του και ευχόμαστε όπως ο Θεός κατατάξει μεν αυτές σε σκηνές δικαίων,  ευλογεί δε φωτίζει και ενισχύει όλους -Ηγεσία και λαό- ώστε άπαντες να εργαζόμαστε πάντοτε με γνώμονα το εθνικό συμφέρον, την απελευθέρωση της σκλαβωμένης μας σήμερα γης και την ευτυχία και την προκοπή του λαού μας. Ευχαριστούμε.

Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου,
28 Μαΐου 2010.

Print Friendly, PDF & Email

Share this post