Ιστορια - Πολιτισμος

Μνήμη του Αγίου ενδόξου Αποστόλου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου (30 Νοεμβρίου)

Η Εκκλησία τιμά σήμερα τη μνήμη του Αποστόλου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου. Γιος του Ιωνά και αδελφός του Αποστόλου Πέτρου, ο νεαρός ψαράς από τη Βηθσαϊδά της Γαλιλαίας φλεγόταν από ιερό πόθο να δει να πραγματοποιούνται αυτά που είχαν γράψει οι προφήτες. Αυτός ο πόθος τον οδήγησε να γίνει μαθητής του Βαπτιστή Ιωάννη και τον αξίωσε, πρώτος από όλους τους μαθητές, να συναντήσει και να ακολουθήσει το Ναζωραίο, τον αναμενόμενο Μεσσία, και να λάβει για το λόγο αυτό την προσωνυμία «Πρωτόκλητος». (περισσότερα…)

Oι ποιητάρηδες για τη Μονή του Αποστόλου Ανδρέα

Κωστή Κοκκινόφτα Σημαντικό ρόλο στην ευρεία διάδοση της φήμης της Μονής του Aποστόλου Aνδρέα και τη μετατροπή της σε παγκύπριο προσκύνημα διαδραμάτισαν τα άσματα για τις θαυματουργικές παρεμβάσεις του, που τραγουδήθηκαν στις μεγάλες πανηγύρεις και στις άλλες εκδηλώσεις του κυπριακού λαού, από τους ποιητάρηδες του νησιού. Oι λαϊκοί αυτοί ποιητές μετέτρεπαν σε αφηγηματικούς στίχους διάφορα γεγονότα, που σχετίζονταν είτε με την ιστορία του προσκυνήματος, είτε με θαύματα του Aγίου, και ακολούθως περιέρχονταν τις πόλεις και τα χωριά και τα τραγουδούσαν. Έχουν εντοπιστεί και καταγραφεί, από τους Φοίβο Σταυρίδη και Κώστα [...]

Οι γέροντες παιδαγωγοί του Αγίου Φιλούμενου κατά την παραμονή του στην Ιερά Μονή Σταυροβουνίου

ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΤΗΣ ΣΗΜΕΡΙΝΗΣ ΕΟΡΤΗΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΦΙΛΟΥΜΕΝΟΥ * * * Kωστής Kοκκινόφτας Kέντρο Mελετών Iεράς Mονής Kύκκου H ενορία του Αποστόλου Μάρκου έχει από τον Ιούλιο του 2019 τη μεγάλη χαρά και ευλογία να θησαυρίζει στον ναό της, ανάμεσα σε άλλα ιερά λείψανα Aγίων, και αυτό του Nεομάρτυρα Φιλουμένου του Kυπρίου. (περισσότερα…)

Μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρος Φιλουμένου του Κυπρίου (29 Νοεμβρίου)

Σήμερα τιμούμε τη μνήμη του Αγίου Νικολάου Αρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης, του Αγίου Μάρτυρος Φιλουμένου, που έζησε τον 3ο αιώνα στη Λυκαονία και του Ιερομάρτυρα Φιλουμένου του Κυπρίου, που μαρτύρησε στο προσκύνημα του Φρέατος του Ιακώβ το 1979 και πρόσφατα έχει διακηρυχθεί επίσημα από την Εκκλησία η αγιότητά του. (περισσότερα…)

Φιλούμενος, ο τελευταίος Άγιος της Κύπρου

Η αγιοκατάταξή του έγινε την Κυριακή, 29 Νοεμβρίου 2009, από το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων. Ο Φιλούμενος για οκτώ χρόνια που ασκήτευε, δεν κάθισε ποτέ σε τραπέζι για να φάει, αλλά έτρωγε όρθιος και μέσα σε κατσαρόλα, για άσκηση και απλότητα. (περισσότερα…)

Μνήμη του Αγίου Ειρηνάρχου (28 Νοεμβρίου)

Η Εκκλησία τιμά σήμερα τη μνήμη του Οσίου Στεφάνου του Ομολογητού, που αγωνίστηκε κατά την περίοδο της εικονομαχίας, και του Αγίου Ειρηνάρχου, που συμμαρτύρησε με επτά Χριστιανές γυναίκες και καταγόταν από τη Σεβάστεια και έζησε επί Διοκλητιανού (στα τέλη του 3ου αιώνα μ.Χ.). Ήταν ειδωλολάτρης και λάμβανε μέρος σε διώξεις κατά των Χριστιανών. (περισσότερα…)

Οἱ Κατηχήσεις τοῦ Ἁγίου Κυρίλλου Ἱεροσολύμων

Πρωτ. Σωκράτη Ἀνδρέου Θεολόγου Ἡ Κατήχηση ἀποτελεῖ ἕνα πολυσήμαντο καί πολυδιάστατο ὄρο ὁ ὁποῖος δέν μπορεῖ εὔκολα νά προσδιοριστεῖ σέ προ-καθορισμένα σχολαστικά πλαίσια. Ἀναμφίβολα ὅμως, ὑπό τήν εὐρύτερη σημασία της, ἀποτελεῖ τή διαχρονική πρακτική τῆς ὀρθόδοξης Ἐκκλησίας ἡ ὁποία διασώζει ποικιλοτρόπως, τήν πεμπτουσία τῆς διδασκαλίας τῆς Μίας, Ἁγίας, Καθολικῆς καί Ἀποστολικῆς Ἐκκλησίας. (περισσότερα…)

Μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Ιακώβου του Πέρσου (27 Νοεμβρίου)

Η Εκκλησία μας σήμερα, 27 Νοεμβρίου, τιμά τη μνήμη του Μεγαλομάρτυρα Αγίου Ιακώβου του Πέρσου και του Οσίου Ναθαναήλ. Ο Άγιος Ιάκωβος έζησε τον 4ο αιώνα μ.Χ. στην Περσία, στην πόλη Βηθλαβά, και ανήκε σε επίσημη και εύπορη οικογένεια. Αν και Χριστιανός από τη γέννησή του, παρασύρθηκε από το φίλο του βασιλιά των Περσών Ισδιγέργη και αρνήθηκε το Χριστό. (περισσότερα…)

Μνήμη του Οσίου Στυλιανού του Παφλαγόνος (26 Νοεμβρίου)

Σήμερα, η Εκκλησία τιμά τη μνήμη των Οσίων Στυλιανού και Αλυπίου, που έζησε ασκητικά τον 6ο αιώνα, καθώς και του Νίκωνα, που έζησε το 10ο αιώνα και ο οποίος, επειδή κήρυττε ακατάπαυστα την ανάγκη για μετάνοια, προσέλαβε το προσωνύμιο «Μετανοείτε». Ο Όσιος Στυλιανός καταγόταν από την Παφλαγονία της Μ. Ασίας και ήταν παιδί πλουσίων και ευλαβών γονέων. Απ’ αυτούς διδάχτηκε την εγκράτεια και την αγάπη προς τους φτωχούς και γι’ αυτό, αμέσως μετά το θάνατό τους, μοίρασε όλα τα υπάρχοντά του σε όσους είχαν ανάγκη και αποσύρθηκε για το υπόλοιπο [...]

Τα μετόχια του Σινά στην Κύπρο

ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΤΗΣ ΕΟΡΤΗΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ * * * Kωστής Kοκκινόφτας Kέντρο Mελετών Iεράς Mονής Kύκκου Oι σχέσεις της Kύπρου με την Iερά Mονή της Aγίας Aικατερίνης του Σινά έχουν τις απαρχές τους στους πρώτους αιώνες της λειτουργίας της Mονής, όταν αρκετοί Kύπριοι εντάχθηκαν στην αδελφότητά της και με τον τρόπο της ζωής τους ή τα συγγράμματά τους έδωσαν έργο διαχρονικής αξίας. Σταδιακά, ανάμεσα στην Kύπρο και το Σινά, δημιουργήθηκε ένα πολύπλευρο πλέγμα σχέσεων, που είχε ισχυρές προεκτάσεις, ιδίως στους τομείς της τέχνης και της γεωκτησίας. Σημαντικό ρόλο στον τομέα αυτό [...]