Ματρώνης Θεσσαλονίκῃς

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η Αγία Ματρώνα έζησε κατά το δεύτερο μ.Χ. αιώνα στη Θεσσαλονίκη και ήταν υπηρέτρια στο σπίτι ενός Εβραίου αξιωματούχου της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Η επίσης Εβραία σύζυγός του, που ονομαζόταν Πλαντίλλα, εμπιστευόταν τη Ματρώνα για την εργατικότητα και αφοσίωσή της και τη χρησιμοποιούσε ως συνοδό της κάθε φορά που μετέβαινε για προσευχή στη συναγωγή.

Η Αγία εκμεταλλευόταν αυτή την ευκαιρία και εισερχόταν σε παρακείμενο προς τη συναγωγή ναό, όπου τιμούσε τον Χριστό με θερμή προσευχή. Όταν η Πλαντίλλα πληροφορήθηκε τη συμπεριφορά της αυτή, εξαγριώθηκε και την οδήγησε στον αξιωματούχο σύζυγό της, ο οποίος και απαίτησε από τη Ματρώνα να αρνηθεί τον Χριστό.

Η μη ανταπόκρισή της στην εντολή του αφέντη της και η συνεχής ομολογία ότι είναι Χριστιανή, είχε ως συνέπεια το βασανισμό και τον εγκλεισμό της για μεγάλο διάστημα σε φυλακή. Σ΄ αυτή τη φυλακή παρέδωσε τελικά το πνεύμα της η αγία Ματρώνα, λαμβάνοντας ως έπαθλο το μαρτυρικό στεφάνι.

Το μαρτύριο της Αγίας Ματρώνας αποδεικνύει για πολλοστή φορά ότι η ελληνική γη και ιδιαίτερα η Μακεδονία και η Θεσσαλονίκη υπήρξαν ανέκαθεν φυτώριο αγίων, οσίων και μαρτύρων. Αποδεικνύει ακόμα τη διαχρονική τιμή που αποδίδει η Εκκλησία στο γυναικείο φύλο, όταν αυτό διακρίνεται στο δρόμο της αρετής και στον αγώνα για απόκτηση της βασιλείας του Θεού.

Επιμέλεια: Ε. Μ. Γρ.