Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου για Άσαντ, Αντιοχείας, Κατάρ και Μεγάλη Σύνοδο

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου για Άσαντ, Αντιοχείας, Κατάρ και Μεγάλη Σύνοδο

Συνέντευξη στον Θεόδωρο Καλμούκο

Ο Αρχιεπίσκοπος Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου κ. Χρυσόστομος, μίλησε αποκλειστικά στον «Εθνικό Κήρυκα» για την πρόσφατη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Συρίας κ. Μπασάρ αλ-Ασαντ και αναφέρθηκε σε μέρος από αυτά που συζήτησαν.

Τονίζεται ότι τον είχε προσκαλέσει ο κ. Ασάντ.

Περιέγραψε την κατάσταση ως «επικίνδυνη», ωστόσο ο ίδιος και η συνοδεία του δεν αντιμετώπισαν δυσκολίες στις μετακινήσεις τους εντός της Συρίας καθότι «είχαμε φρουρά», όπως είπε.

Μίλησε για τη συνάντησή του με τον Πατριάρχη Αντιοχείας κ. Ιωάννη και τη συζήτησή τους για τη Μεγάλη Σύνοδο, καθώς και για τη διένεξη μεταξύ των δύο πρεσβυγενών Πατριαρχείων Αντιοχείας και Ιεροσολύμων τα οποία ερίζουν για τη δικαιοδοσία της Αρχιεπισκοπής του Κατάρ που δημιούργησε το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων.

Στην ερώτηση πώς πήγε η πρόσφατη επίσκεψή του στη Συρία, ο Μακαριώτατος είπε, πως «πιστεύω ότι ήταν πολύ επιτυχημένη, ήθελα να επισκεφθώ εκεί τους αδελφούς με την ευκαιρία της πρόσκλησης από τον Πρόεδρο της χώρας».

Συμπλήρωσε πως «δεν ήταν δυνατόν να πάω και να μην έχω και πρόσκληση και από τον Πατριάρχη, που ούτως ή άλλως πρώτα θα έβλεπα τον Πατριάρχη. Κι ο Πατριάρχης έσπευσε αμέσως και μου έστειλε κι εκείνος πρόσκληση».

Τόνισε πως «πήγα εκεί διότι είναι θετικό, είναι καλό όταν οι αδελφοί έχουν ανάγκη τότε να τους επισκεφθείς, όχι όταν φύγει η ανάγκη που έχουν».

Πρόσθεσε πως «το ίδιο είχα κάνει και πριν δέκα χρόνια με τον πόλεμο που είχε η Χαμάς με τους Ισραηλινούς και ενώ οι Ισραηλινοί είχαν κλείσει τον εναέριο χώρο και δεν πήγαιναν αεροπλάνα της γραμμής ζήτησα από το Γαλλικό Απόσπασμα που υπήρχε τότε στην Κύπρο και με πήγαν με το ελικόπτερο.

Είδα τότε εκεί και τον Ορθόδοξο Μητροπολίτη Βηρυτού, είδα και τους Μαρωνίτες και τους Αρμενίους και τους μουσουλμάνους και μάλιστα πήρα λεφτά μαζί μου και τους έδωσα όλους και μέχρι σήμερα θυμούνται εκείνη την επίσκεψή μου. Παρομοίως έκανα και τις τελευταίες ημέρες».

Ο Μακριώτατος είπε πως «ήθελα να ακούσω και την θέτω κάτω από άλλη διάσταση την επίσκεψή μου. Εντός των ημερών θα δω τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας (της Κύπρου), τον Υπουργό Εξωτερικών, τους αρχηγούς των κομμάτων και θα τους πω εκείνα που διημείφθησαν μεταξύ εμού και του Προέδρου της Συρίας για να δω πού μπορούν να βοηθήσουν».

Οταν τον ρωτήσαμε «γιατί σας κάλεσε ο Πρόεδρος της Συρίας, συμβαίνει κάτι σοβαρό, ζήτησε τη βοήθεια σας;» ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χρυσόστομος απάντησε πως «εκείνο που μπορώ να πω είναι πως γνωρίζει πολύ καλά τις σχέσεις που έχει η Εκκλησία της Κύπρου με την Πολιτεία εκάστοτε και οι σχέσεις οι δικές μου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι φιλικές και θα μπορούσα να του μιλήσω».

Συμπλήρωσε ακόμα, πως «τους υποσχέθηκα ότι όλοι οι Ευρωπαίοι διπλωμάτες που περνούν από το γραφείο μας στην Αρχιεπισκοπή θα τους μιλώ ξεκάθαρα».

Περιγράφοντας την κατάσταση, τόνισε πως «δεν είναι καλή, παντού υπάρχει ο στρατός, παντού υπάρχει ο φόβος να γίνει κάποια έκρηξη και να πάθεις κάτι, αλλά εν πάση περιπτώσει αυτή η κατάσταση έχει συμφιλιώσει τους Μουσουλμάνους με τους Χριστιανούς όλων των Δογμάτων και τους Ορθοδόξους και τους άλλους και αυτή τη στιγμή αποτελούν μία δύναμη».

Ο Μακαριότατος τόνισε πως «δυστυχώς η πλειοψηφία του συριακού λαού είναι εξτρεμιστές και αλίμονο αν κυριαρχήσουν. Αν πάρουν την Αρχή θα σφαγιάσουν τους άλλους, δεν μπορεί να τους αφήσουν. Να φύγει ο πληθυσμός της Συρίας να πάει πού;».

Ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε ακόμα, πως «είχα μία συνάντηση πριν τέσσερα χρόνια με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον κ. Μπαρόζο και του τα έψαλλα σε όλους τους ήχους. Του είπα τι πάτε να κάνετε; Χρηματοδοτείτε και εξοπλίζετε τους εξτρεμιστές, τους ακραίους, εάν επιτύχουν πείτε μου τι θα γίνει στη Συρία; Θα μου πείτε ότι ο Ασαντ είναι δικτάτορας, αλλά του είπα ότι είναι εκλεγμένος δικτάτορας διότι αν νομίζετε ότι στις μουσουλμανικές χώρες στη Μέση Ανατολή μπορεί να επικρατήσει δημοκρατία τύπου Ευρώπης ή Αμερικής αυτό να το ξεχάσετε, δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Ετσι ζουν στη Μέση Ανατολή και οφείλετε να το δεχθείτε. Οτιδήποτε διαφορετικό δεν θα ωφελήσει ούτε τον λαό, ούτε κανέναν».

Οταν τον ρωτήσαμε «ήταν ασφαλείς οι μετακινήσεις, φοβόσαστε;», απάντησε: «νομίζω ότι ήταν ασφαλείς διότι μας είχε φρουρά η κυβέρνηση».

Στην ερώτηση πώς αισθάνεται η κυβέρνηση του κ. Ασαντ για τις Ηνωμένες Πολιτείες, είπε πως «έχει ένα παράπονο ότι του έβαλαν εμπάργκο και δυσκολεύει τον συριακό λαό διότι δεν έχουν φάρμακα. Ο ίδιος μου είπε πως εμείς μπορούμε να περάσουμε με ό,τι παράγουμε, αλλά δεν κατασκευάζουμε φάρμακα, τι θέλουν, να αφήσουν τον λαό της Συρίας να πεθάνει;»

Για τη συνάντησή του με τον Πατριάρχη Αντιοχείας κ. Ιωάννη, ο Μακαριότατος υπογράμμισε πως «και τα είπαμε και συλλειτουργήσαμε, ακροθιγώς συζητήσαμε για τη Μεγάλη Σύνοδο, μου εξήγησε γιατί δεν ήλθε. Κάποιου είδους δίκαιο του βρήκα, όχι εκατό τοις εκατό, εν πάση περιπτώσει δεν είναι της ώρας να τα πούμε αυτά».

Στην ερώτηση αν θα υπάρξει σύγκλιση με το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων ή θα διευρυνθεί η διάρρηξη δεσμών, είπε: «εγώ πιστεύω ότι κακώς έφτασαν μέχρις εδώ, το Κατάρ δεν ανήκει ούτε στον έναν ούτε στον άλλον, ποτέ δεν υπήρχε Εκκλησία εκεί. Είναι ακραίες καταστάσεις, δεν συμφωνώ μαζί τους. Τους είπα αμφότερους ότι δεν είναι σωστή η στάση που έχουν και πρέπει να τα βρουν. Αλλά εν πάση περιπτώσει πίσω από το μυαλό τους και του ενός και του άλλου υπάρχουν άλλα δεδομένα και γι’ αυτό» και συμπλήρωσε «το Κατάρ είναι αφορμή δεν είναι η ουσία».

«Θα μας λέγατε τι έχετε διαγνώσει; τι υπάρχει;» τον ρωτήσαμε. «Οχι, όχι αυτά μπορούμε να τα λέμε μεταξύ μας», τόνισε.

Στην επισήμανση ότι «υπάρχει διάχυτη η γνώμη ότι το Πατριαρχείο της Μόσχας προσανατολίζεται να συγκαλέσει μία αντι-Σύνοδο, προέκυψε κάτι τέτοιο από τον Πατριάρχη Αντιοχείας, τον έχουν πλησιάσει;» απάντησε: «όχι, όχι, εάν κάνει τέτοιο η Μόσχα θα αποτύχει, δεν θα πάει κανείς, μπορεί να είναι μεγάλη Εκκλησία αλλά δεν μπορεί να τα κάνει αυτά. Ηδη η Μεγάλη Σύνοδος μπήκε στην Ιστορία».

Οταν τον ρωτήσαμε αν είναι ευχαριστημένος από τη Μεγάλη Σύνοδο, υπογράμμισε: «βεβαίως, τα κείμενα που βγήκαν είναι κείμενα θαυμάσια, θεολογικότατα και εμένα προσωπικά αυτά τα κείμενα μου θυμίζουν Πατέρες του τετάρτου και πέμπτου αιώνος».

Στην επισήμανση του «Ε.Κ.» πως υπάρχουν ωστόσο κάποιοι Μητροπολίτες σας που δεν τα υπέγραψαν, τόνισε ότι «κακώς, χείριστα έπραξαν διότι η Εκκλησία της Κύπρου είχε απόφαση και ήταν υποχρεωμένοι να τηρήσουν την απόφαση της τοπικής Εκκλησίας της Κύπρου. Τους κακίσαμε εμείς, το ξέρουν, τους καλέσαμε στη Σύνοδο και τους είπαμε ότι οφείλουν να συμμορφώνονται με τις αποφάσεις της τοπικής Εκκλησίας της Κύπρου. Δεν θα κάνει ο καθένας ό,τι θέλει».

Πηγή: ekirikas.com

Print Friendly, PDF & Email

Share this post