Ιστορία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής

O Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος και Εθνάρχης Κύπρου Μακάριος Γ΄ (13.8.1913 – † 3.8.1977)

Συνέντευξη Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ στο σκηνοθέτη Μ. Κακογιάννη (μέρος 2 από 2). Η τελευταία δημόσια ομιλία του αείμνηστου Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ στο Συλλαλητήριο της 20ης Ιουλίου 1977.  Η τελευταία του δημόσια ομιλία στο Συλλαλητήριο της 20ης Ιουλίου 1977. Διαβάστε την ομιλία του αοιδίμου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κυρού Χρυσοστόμου Β΄, η οποία εκφωνήθηκε στο Δημαρχείο Παραλιμνίου στις 29 Δεκεμβρίου 2009, με θέμα: Η μεγάλη προσωπικότητα τού Μακαρίου και οι αγώνες του. (περισσότερα…)

O Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Α΄ (1927-2007)

Το Σάββατο, 22 Δεκεμβρίου 2007, κοιμήθηκε εν Κυρίω ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Α΄. Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε ένα αφιέρωμα στη μνήμη του μακαριστού Αρχιεπισκόπου. (περισσότερα…)

Το Παλαιό Αρχιεπισκοπικό Μέγαρο και η Πύλη του

Το Μέγαρο της Παλαιάς Αρχιεπισκοπής, στην εντός των τειχών Λευκωσία, στη βόρεια πλευρά του νέου Αρχιεπισκοπικού Μεγάρου, εντυπωσίαζε και συνάρπαζε τον κάθε επισκέπτη, ακόμα και αυτούς που ζούσανε μέσα, γιατί κάθε γωνιά του συνδεόταν και με ένα σπουδαίο ιστορικό γεγονός της νήσου. (περισσότερα…)

Μακάριος Γ΄, Αρχιεπίσκοπος Κύπρου και πρώτος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας

Του Γιάννη Κ. Λάμπρου                                                     Παιδικά και νεανικά χρόνια. Εκκλησιαστική σταδιοδρομία Ο Μακάριος, κατά κόσμον Μιχαήλ Χριστοδούλου Μούσκος, γεννήθηκε το 1913 στο χωριό Παναγιά της επαρχίας Πάφου της Κύπρου. Το 1926, μετά την αποφοίτησή του με άριστα από το δημοτικό σχολείο, εισήχθη ως δόκιμος στο μοναστήρι της Παναγίας του Κύκκου, το μεγαλύτερο και πλουσιότερο της Κύπρου. Προτιμήθηκε το μοναστήρι αυτό αντί του πολύ πλησιέστερου προς την Παναγιά μοναστηριού [...]

Αρχιεπίσκοπος Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου Χρύσανθος (1767-1810)

Ο Αρχιεπίσκοπος Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου Χρύσανθος (1767-1810) ήταν ένας «...από τους σημαντικότερους Kύπριους  Aρχιερείς  των χρόνων  της Tουρκοκρατίας, ο οποίος κατά τή διάρκεια της μακράς αρχιερατείας του επιτέλεσε ένα πολύπλευρο εθνικό καί εκκλησιαστικό έργο. Ο Xρύσανθος γεννήθηκε γύρω στό 1725 στό χωριό Tρείς Eλιές της Mαραθάσας και ανήκε σε γνωστή οικογένεια της περιοχής, μέλη της οποίας ανήλθαν αργότερα σε αρχιερατικούς θρόνους, όπως οι ανεψιοί του Mητροπολίτες Kιτίου Mελέτιος A΄(1776-1797) καί Xρύσανθος (1797-1810), καθώς και ο μικρός ανεψιός του, Eθνομάρτυρας Μητροπολίτης Πάφου Χρύσανθος (1805-1821)...». (περισσότερα…)

Αποκαλυπτήρια της προτομής του Αρχιεπ. Κύπρου Λεοντίου και παρουσίαση του βιβλίου του Κ. Κοκκινόφτα

Δελτίο Τύπου Τελέστηκαν την Τετάρτη, 18 Νοεμβρίου 2015, τα αποκαλυπτήρια της προτομής του αειμνήστου Αρχιεπισκόπου Κύπρου Λεοντίου, που βρίσκεται στην αυλή της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου. (περισσότερα…)

Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Λεόντιος (†26 Ιουλίου 1947). 67 χρόνια από την κοίμησή του

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Λεόντιος γεννήθηκε στη Λεμεσό τις 9 Μαρτίου 1896.Φοίτησε στο Δημοτικό σχολείο και στο Γυμνάσιο της γενέτειρας του. Το 1913 εκάρη μοναχός και παρέμεινε για έξι χρόνια σε ένα μονύδριο, όπου ασχολείτο με τη ζωγραφική τέχνη. Το 1919 χειροτονήθηκε διάκονος από το Μητροπολίτη Κιτίου Νικόδημο, ο οποίος στη συνέχεια τον έστειλε για θεολογικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου αποφοίτησε το 1923. (περισσότερα…)

Ομιλία κ. Κωστάκη Χαραλάμπους στην εκδήλωση για τα 50χρονα του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας (Παλλουριωτίσσης)

Σήμερα η κοινότητα της Παλουριώτισσας γιορτάζει. Γιορτάζει και πανηγυρίζει γιατί η αγάπη του Θεού ευδόκησε μαζί με την μεγάλη γιορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου να τιμά και τη συμπλήρωση πενήντα ολόκληρων χρόνων από την ανοικοδόμηση και λειτουργία του περίλαμπρου και περικαλλούς Ιερού Ναού του Ευαγγελισμού της Παναγίας. (περισσότερα…)