Διαδρομές Προσκυνηματικών Περιηγήσεων

Βηθανία, πέραν του Ιορδάνου: ο τόπος όπου η Αγία Τριάδα φανερώθηκε στους ανθρώπους

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο τόπος Βάπτισης του Κυρίου αποτελεί έναν αξιοσημείωτο προορισμό για κάθε προσκυνητή που επισκέπτεται τους Αγίους Τόπους. Επί μακρόν, λόγω στρατιωτικών περιορισμών, η περιοχή ήταν απρόσβατη για επισκέπτες, ακόμα και για αρχαιολόγους, μέχρι τη συνθήκη ειρήνης μεταξύ Ιορδανίας και Ισραήλ το 1994. Ωστόσο, το 1996, διάφορες ιορδανικές ομάδες ξεκίνησαν ανασκαφές ανακαλύπτοντας τον θησαυρό που κρυβόταν στην περιοχή. Η μία ανακάλυψη διαδέχτηκε την άλλη: εκκλησίες, βαπτιστήρια, σπήλαια όπου έζησαν μοναχοί, τάφοι και οικοδομές που αντιστοιχούσαν στις περιγραφές των προσκυνητών της περιοχής κατά τους πρώτους αιώνες του [...]

Πάσχα στην Κύπρο. Κοπιάστε στο νησί μας με τη Βυζαντινή παράδοση

Στις 24 σελίδες του καλαίσθητου και άψογου μικρού οδηγού του Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας Κύπρου «Πάσχα στην Κύπρο» καλύπτεται κυρίως η πιο εντυπωσιακή και κατανυκτική από πλευράς υμνολογίας και ακολουθιών περίοδος του εκκλησιαστικού έτους. Έτσι, μέσα από τα κείμενα για κάθε ημέρα, τους σχετικούς ύμνους και φωτογραφίες, θα συμπορευθούμε με τον Ιησού Χριστό από το Σάββατο του Λαζάρου μέχρι την Κυριακή του Πάσχα, δύο μεγάλες εορτές που πιστοποιούν την κοινή ανάσταση του ανθρωπίνου γένους κατά τη Δευτέρα Παρουσία του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, την κατάργηση του θανάτου και [...]

Οδοιπορικό στα Μοναστήρια της Λεμεσού

 Οδοιπορικό στα Μοναστήρια της Λεμεσού*    Δημητρίου Καππαή Δρ Θεολογίας * * * * Το θέμα το οποίο θα αναπτύξω εστιάζεται στα εννέα εν λειτουργία Μοναστήρια της Ιεράς Μητροπόλεως Λεμεσού. Όλα έχουν τη δική τους ιστορία, παράδοση αλλά και αρχαιολογική αξία αν θα ήθελε κάποιος να τα δει με μια διαφορετική προσέγγιση. Θα γνωρίσουμε έστω και ακροθιγώς, στο χώρο που έχουμε στη διάθεσή μας, τους ιερούς αυτούς χώρους της πατρίδας μας οι οποίοι υπήρξαν πάντα και ιδιαίτερα σε χρόνους δίσεκτ­ους, οι «κιβωτοί», μέσα στις οποίες διαφυλάχθηκε η Ορθοδοξία και ο Ελληνισμός. Τα μοναστήρια αυτά, [...]

Παλιά Πόλη Λευκωσία (Προσκυνηματική Περιήγησις)

Μέσα στην παλιά πόλη της Λευκωσίας, κρύβεται ένα πανέμορφο κομμάτι της πόλης, αγκαλιασμένο από τα πέτρινα βενετσιάνικα τείχη και προστατευμένο κατά την μακραίωνή της ιστορία, από τον πολιούχο Άγιο της Λευκωσίας, τον Άγιο Τριφύλλιο. (περισσότερα…)

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 43ο συνέδριο ΠΑ.ΣΥ.ΞΕ. Τρίτη, 29 Ιουνίου 2021

Την Tρίτη 29 Ιουνίου 2021 πραγματοποιήθηκε το 43ο συνέδριο του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων στο Hilton στη Λευκωσία, τηρώντας όλα τα απαραίτητα πρωτόκολλα υγείας που εξέδωσε το Υπουργείο Υγείας ένεκα της παρατεταμένης πανδημίας. Το συνέδριο αποσκοπούσε στην ενημέρωση των επηρεαζόμενων φορέων για τα νέα δεδομένα που επηρεάζουν τον τουρισμό παγκοσμίως και κυρίως στην Κύπρο. (περισσότερα…)

Τηλεδιάσκεψη με θέμα «Ανάπτυξη και προώθηση του Θρησκευτικού Τουρισμού στην Κύπρο»

Το Υφυπουργείο Τουρισμού Κύπρου οργάνωσε την Τετάρτη, 13 Ιανουαρίου 2021, τηλεδιάσκεψη για την ανάπτυξη και προώθηση του Θρησκευτικού Τουρισμού στην Κύπρο, υπό την προεδρία του Έντιμου Υφυπουργού Τουρισμού κυρίου Σάββα Περδίου. (περισσότερα…)

Ε΄ Προσκυνηματική Κρουαζιέρα. Συνέντευξη στο Α΄ Ραδιοφωνικό Πρόγραμμα του ΡΙΚ 30/05/2019

Ε΄ Προσκυνηματική Κρουαζιέρα στα Ιερά Προσκυνήματα της Ελλάδος Συνέντευξη στο Α΄ Ραδιοφωνικό Πρόγραμμα του ΡΙΚ με τη δημοσιογράφο Βίκυ Νιούλικου Πέμπτη 30 Μαΐου 2019 (περισσότερα…)

Δ΄ Προσκυνηματική Κρουαζιέρα στα νησιά της Ελλάδας (2018)

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η προσκυνηματική κρουαζιέρα την οποία οργάνωσε το Συνοδικό Γραφείο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας Κύπρου, σε συνεργασία με την εταιρεία Salamis Tours, υπό  την καθοδήγηση του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου, Προέδρου του εν λόγω Συνοδικού Γραφείου. (περισσότερα…)

Παγκύπριος Χάρτης Προσκυνηματικών Περιηγήσεων

Η νήσος Κύπρος, είναι ο τόπος στον οποίο περπάτησαν οι Απόστολοι. Από το πανίερο γεγονός της Πεντηκοστής και μετά το μαρτύριο του Πρωτομάρτυρα Στεφάνου στα Ιεροσόλυμα, μαρτυρείται το πρώτο κήρυγμα του Χριστιανισμού στο νησί μας. Οι Απόστολοι έσυραν τα βήματά τους στο νησί το 45 μ. Χ. κήρυξαν, βάπτισαν και χειροτόνησαν κατά τόπους Επισκόπους και Πρεσβυτέρους. Από τότε μέχρι σήμερα, κάθε σημείο της Κύπρου μαρτυρεί την Ανάσταση του Σωτήρα Χριστού. Σε κάθε ιερό τόπο του νησιού μας βιώνεται η αγάπη, η χαρά και η ελπίδα του ιερού Ευαγγελίου. (περισσότερα…)

Πάσχα στην Κύπρο. Προσκυνηματική Περιήγηση

Πάσχα στην Κύπρο. Προσκυνηματική Περιήγηση Το μήνυμα της Αναστάσεως του Σωτήρος Χριστού  έφθασε στην Κύπρο από την ημέρα της Πεντηκοστής και ειδικότερα το Μαρτύριο του Στεφάνου. Η νήσος μας γειτνιάζει με τα Ιεροσόλυμα τον τόπο το οποίο αγίασε η ένσαρκη παρουσία του Θεανθρώπου Λυτρωτή. (περισσότερα…)