Ιερές Μονές

Ιερά Μονή Παναγίας Σαλαμιωτίσσης: Τελετή Ενθρόνισης

Η Αδελφότης της Ιεράς Μονής Παναγίας Σαλαμιωτίσσης σας προσκαλεί στην τελετή της ενθρόνισης της πρώτης αυτής Ηγουμένης Αγάθης Μοναχής. Η τελετή της ενθρόνισης θα πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια της Ακολουθίας του Εσπερινού, την Κυριακή 30 Αυγούστου 2020 και ώρα 5.45 μ.μ. απο τον Πανιερώτατο  Μητροπολίτη Πάφου κ.κ. Γεώργιο.

Ιερά Μονή Χρυσορροϊατίσσης (ανδρική)

Πλησίον τῆς κοινότητος Παναγιᾶς τῆς ἐπαρχίας Πάφου. ῾Ηγούμενος· Ὁ Θεοφιλέστατος Ἐπίσκοπος Ἀρσινόης κ. Παγκράτιος. Πατέρες: Ἀρχιμ. Μεθόδιος. Τηλεφωνικὸν Κέντρον: 26722455 καὶ 26722457. Ἠλεκτρ. διεύθ.: [email protected] Πανηγυρίζει τὴν 15ην Αὐγούστου (Κοίμησις τῆς Ὑπεραγίας Θεοτόκου). ************************************************ Ιστορικό της Μονής: Η ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΧΡΥΣΟΡΡΟΪΑΤΙΣΣΗΣ Α΄. Ίδρυση: Ιδρύθηκε το 1152 μ.Χ., επί αυτοκράτορος του Βυζαντίου Μανουήλ του Κομνηνού, από το μοναχό Ιγνάτιο. Η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, σύμφωνα με την παράδοση, είναι έργο του Ευαγγελιστού Λουκά (μία από τις εβδομήντα). Η ιερή εικόνα στην περίοδο της εικονομαχίας, για να σωθεί από τούς εικονομάχους, ρίφθηκε στη θάλασσα. Τα κύματα από την Ισαυρία την παρέσυραν [...]

Ιερά Μονή Τιμίου Σταυρού Μίνθης (ανδρική)

Πλησίον τῆς κοινότητος Τσάδα τῆς ἐπαρχίας Πάφου Κοινόβιον. Προϊστάμενος· Οἰκονόμος Βαρνάβας. Τηλέφωνο επικοινωνίας: Στέλιος Πατσαλίδης (99683901) Εφημέριος: Από την Μητρόπολη Πάφου (26821000) Πανηγυρίζει την 14ην Σεπτεμβρίου(Παγκόσμιος Ύψωσις του Τιμίου Σταυρού), την 1ην Αυγούστου (Πρόοδος του Τιμίου Σταυρού) και την τρίτη Κυριακή των Νηστειών (Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως). (περισσότερα…)

Ιερά Μονή Παναγίας Σαλαμιωτίσσης (γυναικεία)

Πλησίον τῆς κοινότητος Σαλαμιοῦ τῆς ἐπαρχίας Πάφου Κοινόβιον. Προϊσταμένη: Ἀγάθη Μοναχή Μοναχαί: Θεοφανὼ καὶ Παναρέτη. Ἐφημέριος: Πρεσβ. Ἀνδρέας Κούλουμος. Τηλ.: 26442391, τηλεομ.: 26442922. Διεύθυνσις: Σαλαμιοῦ 8620, ΠΑΦΟΣ. Ἠλεκτρ. διεύθ.: [email protected] Πανηγυρίζει τὴν 8ην Σεπτεμβρίου (Γενέθλιον τῆς Θεοτόκου) καὶ τὴν Τρίτηντῆς Διακαινησίμου. ************************ Σύντομο Ιστορικό: H Ιερά Μονή Σαλαμιωτίσσης βρίσκεται στο χωριό Σαλαμιού της Πάφου. Υπήρχε και άκμαζε το 16ο αιώνα μ.Χ. ώς ανδρική μονή με πολλούς πατέρες. Το 1830 πέθανε ο τελευταίος μοναχός και το μοναστήρι ερημώνεται και σιγά σιγά καταστρεφεται. Το μόνο κτίσμα που έμεινε από τη παλαιά Μονή έιναι το καθολικό. Ένα μικρό κατανυκτικό εκκλησάκι μονόκλιτο καμαροσκέπαστο κτισμένο [...]

Ιερά Μονή Οσίου Εφραίμ

Η Ιερά Μονή Αγίου Εφραίμ βρίσκεται στο δρόμο μεταξύ των χωριών Λεμόνας και Αμαργέτης. Είναι νεοϊδρυθείσα, και υπό ανέγερση. Είναι αφιερωμένη στον Άγιο Εφραίμ της Νέας Μάκρης και πανηγυρίζει δύο φορές τον χρόνο. Στις 5 Μαΐου, ημέρα του μαρτυρίου του, και στις 3 Ιανουαρίου, ημέρα ευρέσεως των ιερών λειψάνων του. Ὑπεύθυνος: Μοναχὸς Ἐφραίμ, τηλ.: 96543093.