Ο Αρχιεπισκοπος

Γραπτή δήλωση Κυβερνητικού Εκπροσώπου για τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης είχε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομο Β’. (περισσότερα…)

Μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου (7.4.2020)

Εὑρισκόμενοι μικρὸν πρὸ τῆς Μεγάλης Ἑβδομάδος, κατὰ τὴν ὁποία πάντοτε βιώνουμε ἰδιαιτέρως τὸ Πάθος ἀλλὰ καὶ τὴν χαρὰν τῆς Ἀναστάσεως τοῦ Κυρίου μας Ἰησοῦ Χριστοῦ, φέτος δυστυχῶς οἱ συνθῆκες, τὶς ὁποῖες βιώνουμε εἶναι τραγικὲς γιὰ μᾶς τοὺς Χριστιανούς, ἀφοῦ λειτουργοῦμε τοὺς ναούς μας χωρὶς πιστούς. (περισσότερα…)

Δηλώσεις του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου στη Cyprus Times (06 Απριλίου 2020)

Ενώπιον της Διυπουργικής Επιτροπής που συνήλθε το πρωί υπό τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, τέθηκε πέραν του ζητήματος παράτασης των περιοριστικών μέτρων και του επαναπατρισμού φοιτητών του εξωτερικού και το ενδεχόμενο να τεθεί υπό τη μορφή εισήγησης προς την Εκκλησία, ο εορτασμός του Πάσχα να γίνει σε νέα ημερομηνία, στα τέλη Μαΐου – Απαντά στη CyprusTimes ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος – Θετικός σε τέτοιο ενδεχόμενο (περισσότερα…)

«Πιστεύω … εἰς Μίαν, Ἁγίαν, Καθολικὴν καὶ Ἀποστολικὴν Ἐκκλησίαν»

Ακολουθεί κείμενο του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου Β΄στο 46ο τεύχος του περιοδικού «Παρέμβαση Εκκλησιαστική»... (περισσότερα…)

«Εὐαγγελίζου γῆ χαράν μεγάλην»

«Εὐαγγελίζου γῆ χαράν μεγάλην»

Ακολουθεί κείμενο του Μακαριωτάτου  Ἀρχιεπισκόπου  Κύπρου  κ.κ.  Χρυσοστόμου  Β΄ για τη μεγάλη εορτή του Ευαγγελισμού της Υπεραγίας Θεοτόκου. (περισσότερα…)

Συνέντευξη Αρχιεπισκόπου Κύπρου στην εφημερίδα «Η Καθημερινή»

Συνέντευξη στον ΑΠΟΣΤΟΛΟ ΤΟΜΑΡΑ Την ευχή να μην παραστεί ανάγκη για επέκταση των μέτρων προστασίας των πιστών από τον κορωνοϊό, κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας και την Ανάσταση εκφράζει ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β΄. (περισσότερα…)

Η συμβολή της Εκκλησίας Κύπρου στους Αγώνες του Έθνους

Η συμβολή της Εκκλησίας Κύπρου στους Αγώνες του Έθνους

Ομιλία της Α.Μ. του Αρχιεπισκόπου Κύπρου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών με την ευκαιρία της επετείου της 9ης Ιουλίου 1821... (περισσότερα…)

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου παρέστη στις εργασίες της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Θρόνου

Σε αδελφική ατμόσφαιρα ολοκληρώθηκε, σήμερα, Δευτέρα, 9 Μαρτίου, η επίσκεψη του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου Β’ στην Ιερή Καθέδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου. (περισσότερα…)

Συλλείτουργο Οικουμενικού Πατριάρχου και Αρχιεπισκόπου Κύπρου σήμερα στο Φανάρι

Σήμερα, Κυριακή 8 Μαρτίου 2020, στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι τελέστηκε η πανηγυρική Θεία Λειτουργία της Κυριακής της Ορθοδοξίας, στην οποία συλλειτούργησαν ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος. Μετά την απόλυση τελέστηκε το ειθισμένο Τρισάγιο "ὑπέρ ἀναπαύσεως τῶν ψυχῶν τῶν ὑπέρ τῆς Ὀρθοδόξου ἡμῶν πίστεως ἀγωνισαμένων καί τελειωθέντων ἐν αὐτῇ". Ακολούθησαν η προσφώνηση του Οικουμενικού Πατριάρχου και η αντιφώνηση του Κύπρου Χρυσοστόμου, εν πνεύματι αγάπης και ενότητος. Τέλος, έγινε η λιτάνευση των ιερών εικόνων υπό του Πατριάρχου, του Αρχιεπισκόπου Κύπρου και των Αρχιερέων που συλλειτούργησαν με τους [...]

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στους Αγίους Θεοδώρους Βλάγκας

Η ιστορική κοινότητα των Αγίων Θεοδώρων Βλάγκας και η Περιφέρεια Υψωμαθείων πανηγύρισαν σήμερα (Σάββατο 7-3-2020) με την ευκαιρία της αναμνήσεως του δια κολλύβων θαύματος του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Θεοδώρου του Τήρωνος.    Στον ομώνυμο ιερό ναό, κατά τη Θεία Λειτουργία χοροστάτησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, τον οποίον υποδέχθηκαν, ο αρχιερατικώς προϊστάμενος Μητρ. Σηλυβρίας Μάξιμος και οι ιερείς της Περιφέρειας Υψωμαθείων. Έξω από την κύρια είσοδο του ναού είχε τοποθετηθεί ανθοστολισμένη μεγάλη εικόνα του Αγίου Θεοδώρου και στον νάρθηκα λείψανο για προσκύνηση των πιστών. Στη Θεία Λειτουργία συμπροσευχήθηκε ο Μητρ. Λέρου και Καλύμνου κ. Παΐσιος [...]