Θέματα / Γεγονότα / Δραστηριότητες

Οι κατεχόμενες ενορίες της Αρχιεπισκοπής εορτάζουν τον Άγιο Γεώργιο (Δευτέρα, 3 Μαΐου 2021)

Ανακοίνωση – Πρόσκληση Η Ιερά Αρχιεπισκοπή ανακοινώνει ότι οι Εκκλησιαστικές Επιτροπές σε συνεργασία με όλα τα οργανωμένα σύνολα των κατεχομένων ενοριών και κοινοτήτων εορτάζουμε (εκ μεταθέσεως) τον Άγιο Μεγαλομάρτυρα Γεώργιο τον Τροπαιοφόρο στην προσφυγιά, τηρουμένων των Πρωτοκόλλων υγείας λόγω της συνεχιζόμενης πανδημίας. (περισσότερα…)

Θυρανοίξια νέου Ιερού Καθεδρικού Ναού Αποστόλου Βαρνάβα στην εντός των τειχών Λευκωσία, Σάββατο, 24 Απριλίου 2021

Το ερχόμενο Σάββατο, 24 Απριλίου 2021, στις 6.00 μ.μ. η Α.Μ. ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος θα τελέσει τα Θυρανοίξια του νέου Ιερού Καθεδρικού Ναού Αποστόλου Βαρνάβα στην εντός των τειχών Λευκωσία (πλησίον της Ιεράς Αρχιεπισκοπής). Ο Μακαριώτατος θα τελέσει στα προπύλαια του Καθεδρικού Ναού τον Αγιασμό και στη συνέχεια θα προστεί του πανηγυρικού Αρχιερατικού Εσπερινού, με την ευκαιρία της εορτής της Κυριακής των Βαΐων. (περισσότερα…)

«Χαῖρε, δι’ ἧς νεουργεῖται ἡ κτίσις, Χαῖρε, δι’ ἧς βρεφουργεῖται ὁ Κτίστης» (16 Απριλίου 2021)

Την Παρασκευή, 16 Απριλίου, το απόγευμα ο Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος χοροστάτησε στην Ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου της Υπεραγίας Θεοτόκου στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στη Λευκωσία, τηρουμένων όλων των πρωτόκολλων υγείας. (περισσότερα…)

Με θεοτοκόφιλη ευλάβεια ψάληκε ο Ακάθιστος Ύμνος στη Λευκωσία

Στον πανηγυρίζοντα ιερό ναό Παναγίας Φανερωμένης στην παλαιά Λευκωσία χοροστάτησε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος κατά την κατανυκτική ακολουθία των Χαιρετισμών της Υπεραγίας Θεοτόκου, την Παρασκευή 16 Απριλίου. (περισσότερα…)

Αρχιεπίσκοπος Κύπρου: «Τη μόνιμη και πραγματική ευτυχία τη βρίσκουμε μόνο όταν είμαστε κοντά στον Θεό»

Την Δ΄ Κυριακή των Νηστειών, 11 Απριλίου 2021, τελέστηκε ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, προϊσταμένου του Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου, τον οποίον πλαισίωσαν ο Διευθυντής της Θεολογικής Σχολής της Εκκλησίας Κύπρου Πρωτ. π. Κυπριανός Κουντούρης και ο Πρωτ. π. Δημήτριος Δημοσθένους καθώς και οι διάκονοι της Ιεράς Αρχιεπισκοπής π. Μιχάλης Νικολάου και π. Ανδρέας Ματέι. (περισσότερα…)

Αρχιεπίσκοπος Κύπρου: «Θα βρούμε τη σωτηρία μας, μόνο αν πραγματικά την θελήσουμε»

Στην εντός των τειχών Λευκωσία και λίγα μόνο μέτρα από τα φυλάκια του κατοχικού στρατού, οδήγησε τα βήματά του κατά την αποψινή ακολουθία των Χαιρετισμών ο Μακαριώτατος   Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος. Χοροστάτησε κατά την ακολουθία και απήγγειλε τους συγκινητικούς οίκους της τελευταίας στάσης των Χαιρετισμών, με τους οποίους ολοκληρώνεται η τμηματική απαγγελία τους στις ορθόδοξες εκκλησίες μας, στον Ιερό Ναό τού Αγίου Κασσιανού. Εκεί τον υποδέχθηκαν εγκαρδίως τα μέλη τής εκκλησιαστικής επιτροπής και ο νέος Πρόεδρός της κ. Νικόλαος Κουτσοπέταλος καθώς και ο εφημέριος τού ναού -ο επί σειρά ετών [...]

Δήλωση Μακαριωτάτου για την εκδημία του Σωκράτη Χάσικου

ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ Α.Μ. ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΥΠΡΟΥ κ.κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ Με θλίψη πληροφορηθήκαμε την εκδημία του πρώην Υπουργού και Βουλευτού Σωκράτη Χάσικου, ενός καταξιωμένου πολιτικού και επιχειρηματία. Οι απόψεις του για το Κυπριακό ήταν σαφείς και κρυστάλλινες, ενώ ήταν ο άνθρωπος που πάντοτε έλεγε ευθαρσώς τη γνώμη του και χωρίς υπεκφυγές. Είχαμε την ευκαιρία να συναντηθούμε και να συζητήσουμε πολλές φορές για διάφορα θέματα που αφορούσαν το λαό και την πατρίδα μας. Θεωρούμε ότι απωλέσαμε έναν πραγματικό φίλο και συνεργάτη, που αγάπησε την Εκκλησία και την Κύπρο. Είμαστε σίγουροι, ότι κληροδότησε στα παιδιά του τις [...]

Αρχιεπίσκοπος Κύπρου: «Να αντιδράσουμε στο φρόνημα αυτής τής ζωής για να κερδίσουμε την αιώνια»

Στον μεγαλοπρεπή Ιερό Ναό Παναγίας Ευαγγελιστρίας στην Παλουριώτισσα, τέλεσε σήμερα, ως είθισται, Κυριακή Γ΄ των Νηστειών, την Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος, συμπαραστατούμενος από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Μεσαορίας κ. Γρηγόριο -ο οποίος χοροστάτησε στον Όρθρο και έψαλε τις καταβασίες τής εορτής- και από τους ιερείς του ναού. (περισσότερα…)

Κυριακή Γ΄ Νηστειῶν, Λόγος εἰς τό Εὐαγγέλιον, Ὁ θρόνος τῆς Χάριτος (2η ὁμιλία)

Του μακαριστού Αρχιμανδρίτου Γρηγορίου Μουσουρούλη (†11/01/2021)   Κυριακή Γ΄ Νηστειῶν Λόγος εἰς τό Εὐαγγέλιον Ὁ θρόνος τῆς Χάριτος (2η ὁμιλία)  «Προσερχώμεθα μετά παρρησίας τῷ θρόνῳ τῆς χάριτος»  (Ἑβρ. δ΄16) (περισσότερα…)

Αρχιεπίσκοπος Κύπρου: «Να αφήσουμε τον Θεό να εισέλθει στην καρδιά μας όπως η Παναγία»

Σήμερα, 30 ημέρες πριν το Άγιο Πάσχα, τελείται στους ορθόδοξους ιερούς ναούς η ακολουθία της Γ’ Στάσης των Χαιρετισμών προς την Υπεραγία Θεοτόκο. Στην πρωτεύουσα της μαρτυρικής Κύπρου, ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας Κύπρου, Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Χρυσόστομος,  χοροστάτησε στην ακολουθία και ανέγνωσε τους Γ΄ Χαιρετισμούς στον Ιερό Ναό Αγ. Παντελεήμονος Μακεδονιτίσσης. (περισσότερα…)