Βυζαντινός Ναός Αγίου Λαζάρου
Η πετρόκτιστη αυτή εκκλησία στο κέντρο της Λάρνακας, στην Πλατεία Αγίου Λαζάρου, είναι το σημαντικότερο μνημείο της Βυζαντινής περιόδου που σώζεται στην Κύπρο. (περισσότερα…)
Η πετρόκτιστη αυτή εκκλησία στο κέντρο της Λάρνακας, στην Πλατεία Αγίου Λαζάρου, είναι το σημαντικότερο μνημείο της Βυζαντινής περιόδου που σώζεται στην Κύπρο. (περισσότερα…)
Μια από τις αρχαιότερες Μονές της Μητροπολιτικής περιφέρειας Λεμεσού η οποία βρίσκεται στο μικρό αλλά πολύ όμορφο χωριό Κουκά, είναι η Μονή του Τιμίου Σταυρού. (περισσότερα…)
Το στολίδι και το πραγματικό καμάρι του Ομόδους είναι το Μοναστήρι του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού και είναι κτισμένο στην καρδιά της κοινότητας. Ορθώνεται μεγαλόπρεπα και με την επιβλητικότητα του αποτελεί σημαντικό μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου. Το Μοναστήρι του Τιμίου Σταυρού είναι από τα παλαιότερα και πιο ιστορικά μοναστήρια του νησιού. (περισσότερα…)
Στις 15 Αυγούστου η Εκκλησία εορτάζει με ιδιαίτερη λαμπρότητα την Κοίμηση της Υπεραγίας Θεοτόκου. Τη χαρμόσυνο αυτή μέρα, σε όλο τον κόσμο, πανηγυρίζουν αρκετά Μοναστήρια, Ναοί και προσκυνήματα. (περισσότερα…)
Ὁδοιπορικὸ σὲ χώρους ἀρχαίους καὶ ἁγιασμένους τῆς σκλαβωμένης παλαίφατης Μητροπόλεως Κυρηνείας* του Ἀρχιμανδρίτου Φωτίου Ἰωακεὶμ «Ἐὰν ἐπιλάθωμαί σου, Ἱερουσαλήμ, ἐπιλησθείη ἡ δεξιά μου» (Ψαλμ.136,5) «Σὲ τούτη τὴν πολύπαθη ἐνάλια γῆ ὅπου σταθῶ κι ὅπου βρεθῶ, ὅπου κι ἂν περπατήσω, παντοῦ θὲ ν᾽ ἀντικρύσω πέτρες, τοίχους, ἐρείπια, κάστρα, ναούς, μονές, σπηλιές, ἐπιγραφές, ὄχι βουβούς, μὰ μάρτυρες τρανοὺς ἑνὸς λαμπροῦ κι ἐνδόξου παρελθόντος, κληρονομιὰ βαρύτιμη σ᾽ ὤμους σημερινούς, ἀσθενικούς, ποὺ ὅμως πρέπει καὶ μπορεῖ νὰ ρυθμίζει τὸ παρὸν καὶ νὰ σφυρηλατεῖ τὸ μέλλον τοῦ τόπου τούτου, τοῦ πολύκλαυστου καὶ ἱεροῦ.» Τὸ Σάββατο, 24 Αὐγούστου 2013, [...]
Συμβολή στην κυπριακή ιστοριογραφία των μέσων του 18ου αιώνα Το κατ' εξοχήν περιεχόμενο της ιστοριογραφίας αναμφίβολα οριοθετούν πλείστα όσα αντικείμενα άμεσου πληροφοριακού υλικού. Μεταξύ αυτών σημαίνουσα θέση κατέχει η διά του γραπτού λόγου καταχώρηση των περιηγητικών εντυπώσεων διαφόρων ταξιδευτών. Η περιγραφική παρουσίαση των δεδομένων μιας ιστορικά προγενέστερης εποχής από μέρους συγκεκριμένου καταγραφέα, ενεργεί αναγωγικά στο έργο της σύγχρονης ιστορικής έρευνας. Ειδικά δε, όταν η σύνθεση αυτή χαρακτηρίζεται για την αρτιότητα της περιγραφής, την ακριβολόγο παρατηρητικότητα, την αντικειμενικότητα των κρίσεων, τότε μπορεί δικαιωματικά να καταταχθεί μεταξύ των πηγών πρωτογενούς ιστορικού υλικού. Τα όσα [...]
Στη Βυζακιά είναι κτισμένη μια παλιά εκκλησία που είναι αφοσιωμένη στον Αρχάγγελο Μιχαήλ. Παλιά ήταν η μοναδική εκκλησία της Κοινότητας. Κτίστηκε τον 16ον αιώνα κοντά σ\' ένα ελαιώνα. Η εκκλησία αυτή παλιά ήταν μετόχι της Παναγίας του Άρακα και έμεναν μέσα μοναχοί. Και σήμερα ανήκει στην Ιερά Μητρόπολη Μόρφου, που την ενοικιάζει στην κοινότητα Βυζακιάς. (περισσότερα…)
Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΤΙΜΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ Η μεγαλόπρεπη Εκκλησία των Λευκάρων είναι αφιερωμένη στον Τίμιο Σταυρό και ανάγεται στον 14ον αιώνα. (περισσότερα…)
Με τον όρο Θρησκευτικός τουρισμός εννοείται το ενδιαφέρον για την επίσκεψη σε πολιτιστικά μνημεία με θρησκευτικό χαρακτήρα, ενώ ως Προσκυνηματικός τουρισμός θεωρείται το σύνολο εκείνο των τουριστικών δραστηριοτήτων το οποίο σχετίζεται με τις επισκέψεις τουριστών σε μνημεία, χώρους θρησκευτικής σημασίας και ανάλογες εκδηλώσεις θρησκευτικού περιεχομένου. (περισσότερα…)
Η λέξη ναός προέρχεται από το αρχαίο ελληνικό ρήμα «ναίω» που σημαίνει κατοικώ, γιατί εθεωρείτο από αρχαιοτάτων χρόνων πως εκεί μέσα κατοικεί ο Θεός. (περισσότερα…)