Εκοιμήθη εν Κυρίω ο ιεροψάλτης Βλάσιος Ψάλτης. Τελείται η Εξόδιος Ακολουθία την Τρίτη 8/9/2020

Εκοιμήθη εν Κυρίω ο ιεροψάλτης Βλάσιος Ψάλτης. Τελείται η Εξόδιος Ακολουθία την Τρίτη 8/9/2020

Εκοιμήθη εν Κυρίω ο ιεροψάλτης Βλάσιος Ψάλτης, ο οποίος διακόνησε το στασίδι του Ιεροψάλτη με αγάπη και ιεροπρέπεια, σύμφωνα με την παράδοση της ψαλτικής τέχνης του πατέρα του, αειμνήστου Κυριάκου Ψάλτη του Εξωμετοχίτη.

Ο μακαριστός Βλάσιος Ψάλτης ήταν ένα από τα οκτώ παιδιά του Κυριάκου Ψάλτη Εξωμετοχίτη και, όπως όλα τα αδέλφια του, διδάχτηκε παιδιόθεν την βυζαντινή μουσική από τον ίδιο τον πατέρα του.

Αποφοίτησε από το Ελληνικό Γυμνάσιο Αμμοχώστου. Πρωτοδιορίστηκε ως ψάλτης στον ιερό ναό Τιμίου Σταυρού στην Αμμόχωστο και μετά στον ιερό ναό Αγ. Νικολάου Αμμοχώστου. Κατόπιν διορίστηκε στην κοινότητα Αχερίτου, όπου τον βρήκε η εισβολή των Τούρκων το 1974. 

Στην προσφυγιά, μέχρι τον διορισμό του στον Ύψωνα Λεμεσού, έψαλλε σε διάφορες εκκλησίες τόσο της Λεμεσού όσο και της Λάρνακας, όπου διέμενε μετά την τουρκική εισβολή. Προτού διοριστεί ψάλτης στην Παναγία Ευαγγελίστρια στη Παλλουριώτισσα στη Λευκωσία, έψαλλε στην ιστορική εκκλησία της Παναγίας Χρυσοπολίτισσας στη Λάρνακα.

Στη συνέχεια έρχεται στη Λευκωσία για να διοριστεί στη θέση του δεξιού ψάλτη στην Παναγία Ευαγγελίατρια στην Παλλουριώτισσα, θέση που στο παρελθόν κατείχε ο μακαριστός αδελφός του Νίκος Ψάλτης. Από το δεξιό ψαλτήρι της Παναγίας Ευαγγελίστριας Παλλουριώτισσας ο μακαριστός Βλάσης υπηρέτησε για 32 συναπτά έτη τη Βυζαντινή Εκκλησιαστική Μουσική, με απαράμιλλο ζήλο και ιεροπρέπεια. 

Ο Βλάσης Ψάλτης εργάστηκε για περισσότερα από 40 χρόνια στην ΑΗΚ και με την σύζυγο του κα Ανδρούλλα Εξηντάρη απέκτησαν δύο παιδιά και τέσσερα εγγόνια.

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος από την Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2020, μόλις πληροφορήθηκε της εκδημία του μακαριστού Βλάσιου Ψάλτη εξέφρασε τα συλλυπητήρια του προς τους οικείους του και δέεται υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του μακαριστού Βλασίου.

Εκ μέρους του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος θα προστεί της Εξοδίου Ακολουθίας, την Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2020, στις 5.00 το απόγευμα στον ιερό ναό Παναγίας Ευαγγελιστρίας Παλλουριωτίσσης. Ο Επίσκοπος Μεσαορίας θα καταθέσει στεφάνι του Προκαθημένου της Εκκλησίας Κύπρου.

Προσευχόμαστε ο μακαριστός Βλάσιος Ψάλτης αν αναπαύεται εν χώρα ζώντων και δικαίων και με τις μελωδίες του να υπηρετεί και το ουράνιο θυσιαστήριο. Στη σύζυγο, τα παιδιά και τα εγγόνια και σε όλους τους  οικείους εκφράζουμε τα συλλυπητήρια μας.

 

Πρωτοπρεσβύτερος π. Δημήτριος Δημοσθένους

Από το Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας της Εκκλησίας της Κύπρου

Print Friendly, PDF & Email

Share this post