Μνήμη της Αγίας μεγαλομάρτυρος Ειρήνης (5 Μαΐου)

Μνήμη της Αγίας μεγαλομάρτυρος Ειρήνης (5 Μαΐου)

Χριστός Ανέστη!

Δύο φημισμένους Αγίους εορτάζει σήμερα η Εκκλησία: τη Μεγαλομάρτυρα Ειρήνη και το Νεομάρτυρα Όσιο Εφραίμ.

Η Αγία Ειρήνη, η οποία ονομαζόταν Πηνελόπη, καταγόταν από την πόλη Μαγεδών της Περσίας και έλαβε πλούσια μόρφωση και παιδεία. Διακρινόταν για την προσωπικότητα και την ομορφιά της.

Γνωρίζοντας τη χριστιανική διδασκαλία και τη ζωή της Εκκλησίας, δέχθηκε ποικίλους πειρασμούς, διώξεις και βάσανα για να μετανιώσει και να επιστρέψει στην πίστη των ειδώλων. Παρά ταύτα, με το σθένος και τη σταθερότητά της, πολλοί άνθρωποι πίστεψαν στον Αναστημένο Ιησού Χριστό.

Ο πρώτος που πίστεψε στο Ναζωραίο ήταν ο ίδιος ο πατέρας της, ο οποίος υποβλήθηκε σε φρικτά βασανιστήρια, μέχρι θανάτου, συρόμενος από άλογο. Τότε η Αγία Ειρήνη τον ανέστησε, με τη χάρη του Παναγίου Πνεύματος.

Έμεινε στη συνείδηση της Εκκλησίας ως μεγαλομάρτυρας, διότι και με τη ζωή της και με το μαρτύριό της πολλοί ομολόγησαν την πίστη τους και βαπτίστηκαν στο όνομα του  αναστημένου Ιησού Χριστού.

Μεταξύ των ναών της Αγίας Ειρήνης που πανηγυρίζουν είναι στις κοινότητες Αγίας Ειρήνης (Κανναβιών), Φαρμακά Λευκωσίας, Περβόλια Λάρνακας και στην κατεχόμενη ομώνυμη κοινότητα Αγίας Ειρήνης Κερύνειας.

Ο Νεομάρτυρας Εφραίμ, κατά κόσμο Κωνσταντίνος, γεννήθηκε στα Τρίκαλα της Θεσσαλίας το 1384 μ.Χ. Ενωρίς έμεινε ορφανός από πατέρα. Τη φροντίδα του ιδίου και των επτά αδελφών του ανέλαβε η μητέρα τους.

Σε ηλικία 14 ετών, για να αποφύγει τον εξισλαμισμό και τα γενιτσαρικά σώματα, εισήλθε στην Μονή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου του όρους των Αμώμων (των Καθαρών) στην Αττική.

Ο Μοναχός Εφραίμ ακολούθησε το Νυμφίο Χριστό, και καλλιεργώντας όλα τα μέσα της μοναχικής ασκήσεως και πλήρους αφοσίωσης στην Αγγελική ζωή αξιώθηκε της Ιερωσύνης.

Το 1416 λεηλατήθηκε η Αττική από το Σουλτάνο. Το 1424 εισέβαλαν οι Τούρκοι και κατέστρεψαν τη Μονή της Θεοτόκου, κατασφάζοντας τους μοναχούς, τότε ο Εφραίμ απουσίαζε. Φθάνοντας, αντίκρισε το τραγικό θέαμα και ενταφίασε με ευλάβεια τις σορούς των αδελφών του.

Το επόμενο έτος, επανήλθαν οι Οθωμανοί και βρήκαν τον Ιερομόναχο Εφραίμ μόνο. Τον συνέλαβαν και τον κρέμασαν ανάποδα απάνω σε δένδρο, που σώζεται μέχρι σήμερα.

Μετά από πεντακόσια έτη (στις 3 Ιανουαρίου 1950) οικονόμησε ο Θεός τη φανέρωση του Νεομάρτυρα, για την παρηγορία των ανθρώπων

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο το 2011 διαπίστωσε και διακήρυξε την Αγιότητα του Οσίου Νεομάρτυρα Αγίου Εφραίμ, τον οποίο κατέταξε στο επίσημο εορτολόγιο της Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Διδασκόμαστε, για ακόμη μια φορά, να έχουμε υπομονή, εμπιστοσύνη και υπακοή στην Εκκλησία. Ο Πολυέλεος και Πανάγιος Θεός ανακηρύσσει Αγίους, ως φίλους και θεραπευτές του. Εμείς, αφού ο Θεός, ο οποίος έχει τον τρόπο να φανερώνει τους Αγίους του, κατόπιν, διαπιστώνουμε και διακηρύσσουμε την Αγιότητα ανθρώπων δοξολογώντας τον Αναστάντα Κύριο.

Μεταξύ των ναών που πανηγυρίζουν επονόματι του Νεομάρτυρα Εφραίμ στη νήσο μας, είναι η ομώνυμη Μονή στα Χολέτρια, ο νεόδμητος ναός στην Τάλα, το εκκλησάκι στο Μαθιάτη και το παρεκκλήσιο εντός του ναού του Νεομάρτυρος Πολυδώρου στο Καϊμακλί.

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

 

Print Friendly, PDF & Email

Share this post