όσιος Αθανάσιος των Μετεώρων

Μνήμη του Οσίου Αθανασίου, κτίτορος της Μονής των Μετεώρων (20 Απριλίου)

Σήμερα, Σάββατο, 20 Απριλίου, η Εκκλησία τιμά τη μνήμη του πρώην αρχιτελώνου της Ιεριχούς του Αποστόλου Ζακχαίου, ο οποίος μετά τη δημόσια μεταμέλειά του εντάχθηκε στον κύκλο των εβδομήκοντα μαθητών. Επίσης, εορτάζουμε τη μνήμη του Ιερομάρτυρος Αναστασίου, επισκόπου Αντιοχείας, των Μαρτύρων Ακινδύνου, Αντωνίνου, Βίκτωρος, Καισαρίου και των συν αυτών. Ακόμη, εορτάζουμε τη μνήμη των Οσίων Αθανασίου κτίτορος, της Μονής των Μετεώρων (†1310), και Ιωάσαφ, καθώς και Οσίου Θεοδώρου του «Τριχινά». (περισσότερα…)

Μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρος Παφνουτίου (19 Απριλίου)

Σήμερα, Παρασκευή του Ακαθίστου Ύμνου η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρος Παφνουτίου, του Αγίου Θεοδώρου και οι συν αυτώ Μαρτύρων Φιλίππας, Διοσκόρου, Σωκράτους και Διονυσίου. (περισσότερα…)

Ιωάννης ο Ησυχαστής

Μνήμη του Οσίου Ιωάννου του Ησυχαστού (18 Απριλίου)

Σήμερα, 18 Απριλίου, η Αγία μας Εκκλησία τιμά τη μνήμη των αγίων Σάββα του Στρατηλάτου (του Γότθου), του Πατριάρχου Κυρίλλου Κωνσαντινουπόλεως, Ιωάννου του Νεομάρτυρος του εξ Ιωαννίνων  (1526), Κοσμά επισκόπου Χαλκηδόνος και του Οσίου Ιωάννου, μαθητή του Αγίου Γρηγορίου του Δεκαπολίτου, τον οποίο η Εκκλησία τιμά στις 20 Νοεμβρίου. (περισσότερα…)

Όσιος Μακάριος Νοταράς

Μνήμη του Οσίου Μακαρίου Αρχιεπισκόπου Κορίνθου του Νοταρά (+1805) (17 Απριλίου)

Σήμερα, Τετάρτη του Μεγάλου Κανόνος και η Εκκλησία εορτάζει μνήμη του ιερομάρτυρος Συμεών του εν Περσίδι και των συν αυτώ, του Αγίου Αγαπητού πάπα Ρώμης και του Οσίου Μακαρίου του Νοταρά (+1805), ο οποίος γεννήθηκε στην Κόρινθο το 1731 μ.Χ. (περισσότερα…)

Αγάπη, Ειρήνη και Χιονία

Μνήμη των αγίων Αγάπης, Ειρήνης και Χιονίας (16 Απριλίου)

Σήμερα η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη των αγίων γυναικών Αγάπης, Ειρήνης και Χιονίας. Έζησαν στη Θεσσαλονίκη και μαρτύρησαν στα χρόνια των σκληρών διωγμών του 4ου αιώνα μ.Χ. Για να διαφυλάξουν την πίστη τους, κατέφυγαν σε «όρος υψηλό» κοντά στη Θεσσαλονίκη. Στο καταφύγιό τους αυτό τις επισκέφθηκε και η αγία Αναστασία η Φαρμακολύτρια και τις ενίσχυσε με πνευματικές συμβουλές, προαναγγέλλοντας τη δόξα του μαρτυρίου, την οποία θα βίωναν. Αφού είχε ολοκληρωθεί ένας χρόνος ασκήσεώς τους, κάποιος απεσταλμένος του αυτοκράτορα ανακάλυψε τις τρεις αδελφές στο ερημητήριο. Τις συνέλαβε και τις οδήγησε για [...]

Μνήμη του Οσίου Αμφιλοχίου Μακρή (16 Απριλίου)

Σήμερα η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του νέου Οσίου Αμφιλοχίου Μακρή. Ο Όσιος Αμφιλόχιος Μακρής, του οποίου η διαπίστωση και διακήρυξη της αγιότητας έγινε στις 29 Αυγούστου 2018, γεννήθηκε στις 13 Φεβρουαρίου του 1889 στην Πάτμο. (περισσότερα…)

Άγιος Κρήσκης

Μνήμη του Αγίου Κρήσκεντος (15 Απριλίου)

Η Εκκλησία μας τιμά σήμερα τη μνήμη του αγίου Κρήσκεντος. Των Ιερομαρτύρων Λεωνίδου επισκόπου Αθηνών και Θεοδώρου πρεσβυτέρου.  (περισσότερα…)

saints-basilissa-and-anastasia

Μνήμη των Μαρτύρων γυναικών Αναστασίας και Βασιλίσσης (15 Απριλίου)

Σήμερα, 15 Απριλίου, η Εκκλησία τιμά τη μνήμη των Μαρτύρων γυναικών Αναστασίας και Βασιλίσσης. (περισσότερα…)

Νεομάρτυς Δημήτριος

Μνήμη του Νεομάρτυρος Δημητρίου του Πελοποννησίου (14 Απριλίου)

Σήμερα, μαζί με τον αναστάσιμο χαρακτήρα της ημέρας,  η Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Οσίου Ιωάννη της Κλίμακος. Η εξέχουσα θέση που κατέχει στην Ορθόδοξη Παράδοση ώθησε τους Αγίους πατέρες μας να ορίσουν ως ημέρα τιμής, πέρα από την 30ή Μαρτίου, και την τέταρτη Κυριακή των Νηστειών, δηλ. τη σημερινή Κυριακή, ώστε, μέσα από τους λόγους και ιδίως μέσα από το παράδειγμά του, να ωφελούνται οι πιστοί και να καθοδηγούνται ορθά στον πνευματικό αγώνα της Μεγάλης Τεσσαρακοστής και εν γένει στον καθημερινό τους βίο. (περισσότερα…)

Ανάμνηση της ανακομιδής των ιερών λειψάνων του νεομάρτυρα αγίου Γεωργίου του Κυπρίου, από την Άκρα (13 Απριλίου)

Η Εκκλησία σήμερα ποιεί ανάμνηση της ανακομιδής και κατάθεσης στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου, στη Λευκωσίας (1967) των ιερών λειψάνων του νεομάρτυρα αγίου Γεωργίου του Κυπρίου, από την Άκρα (Πτολεμαΐδα). (περισσότερα…)