Μνήμη του Οσίου Νικοδήμου του Αγιορείτου (14 Ιουλίου)

Σήμερα, η Εκκλησία μαζί με τον αναστάσιμο χαρακτήρα της ημέρας τιμά τη μνήμη του Αγίου Αποστόλου Ακύλα, εκ των Εβδομήκοντα Μαθητών του Κυρίου, ο οποίος αναδείχθηκε σε επίσκοπο Λευκάδος, και του Οσίου Νικοδήμου του Αγιορείτου, του σοφωτάτου της Εκκλησίας διδασκάλου. Ο Νικόδημος γεννήθηκε στη νήσο Νάξο το 1749 μ.Χ. από γονείς ευσεβείς και ενάρετους. Η μεγάλη αφοσίωση της μητέρας του Αναστασίας, την οδήγησε αργότερα στον ασκητικό βίο, μονάζοντας στη Μονή Χρυσοστόμου της Νάξου. (περισσότερα…)

Μνήμη των Αγίων Οσιομαρτύρων Ηλιοφώτων της Κύπρου (13 Ιουλίου)

Σήμερα, 13 Ιουλίου, η Εκκλησία μας επιτελεί Σύναξη του Αρχαγγέλου Γαβριήλ και τιμά τη μνήμη του Οσίου Στεφάνου του Σαββαΐτου και των εν Κύπρω οσίων Ηλιοφώτου, Επαφροδίτου, Αμμωνίου, Χουλελαίου και Ευσθενίου. (περισσότερα…)

Μνήμη του Οσίου Παϊσίου του Aγιορείτου (12 Ιουλίου)

Η Εκκλησία σήμερα τιμά τη μνήμη των Μαρτύρων Πρόκλου και Ιλαρίου, Ανδρέου του στρατηλάτου και της Αγίας Βερονίκης της αιμορροούσης, καθώς και τη μνήμη του Οσίου Παϊσίου του Αγιορείτου (η διακήρυξη της Αγιότητός του οποίου πραγματοποιήθηκε στις 13 Ιανουαρίου 2015), ο οποίος γεννήθηκε στις 25 Ιουλίου 1924 στα Φάρασα της Καππαδοκίας. Ο πατέρας του ονομαζόταν Πρόδρομος και η μητέρα του Ευλαμπία. Είχε οκτώ αδέλφια. (περισσότερα…)

Μνήμη του Οσίου Σωφρονίου του Αγιορείτου (11 Ιουλίου)

Η Εκκλησία τιμά σήμερα τη μνήμη της Μεγαλομάρτυρος Ευφημίας, ένεκα της ανάμνησης του θαύματος που έγινε, όταν, κατά την εποχή του Μαρκιανού και της Πουλχερίας, συντάχθηκαν δύο τόμοι, ένας που περιείχε τον όρο (απόφαση) της Δ΄ Οικουμενικής Συνόδου, που έγινε στη Χαλκηδόνα (451) και την απασχόλησε το Χριστολογικό δόγμα, και έναν τόμο με τις απόψεις των αιρετικών (Μονοφυσιτών). Η Αγία με θαυμαστό τρόπο αποκάλυψε το γνήσιο τόμο. (περισσότερα…)

Mνήμη του Οσίου Αθανασίου του Κυπρίου, του Πεντασχοινίτη (10 Ιουλίου)

Η Εκκλησία σήμερα, τιμά τη μνήμη των εν Νικοπόλει (Αρμενίας) Αγίων 45 Μαρτύρων, οι οποίοι μαρτύρησαν τον 4ο αιώνα μ.Χ., κατά τη διάρκεια των διωγμών. Ανάμεσά τους ξεχώρισαν οι Λεόντιος, Μαυρίκιος, Δανιήλ και Αντώνιος, οι οποίοι και κατείχαν τα πρώτα αξιώματα στην πόλη. Επίσης, εορτάζουμε τη μνήμη του Οσίου Αθανασίου του Κυπρίου του Πεντασχοινίτη, ο οποίος γεννήθηκε στις αρχές του 7ου μ.Χ. αιώνα. Από την παιδική του ηλικία ορφανός, ο Αθανάσιος τήρησε άμεμπτα και ενσυνείδητα τις εντολές του Θεού, σύμφωνα με το Ευαγγέλιο. Γι’ αυτό, και μόλις ενηλικιώθηκε, είχε ήδη [...]

Μνήμη του Aγίου Ιερομάρτυρος Παγκρατίου, επισκόπου Ταυρομενίου (9 Ιουλίου)

Σήμερα, η Εκκλησία τιμά τη μνήμη των Ιερομαρτύρων επισκόπων Παγκρατίου Ταυρομενίου και Μεθοδίου Λάμπης της Κρήτης, καθώς και των μαρτύρων Ανδρέου και  Πρόβου. Ο Παγκράτιος καταγόταν από την Αντιόχεια της μαρτυρικής Συρίας. Διδάχτηκε το Χριστιανισμό από τον απόστολο Πέτρο, ο οποίος τον χειροτόνησε επίσκοπο Ταυρομενίου. Στην πορεία του προς την επισκοπική του περιφέρεια συνάντησε δύο ναυτικούς, το Ρωμύλο και τον Λυκαονίδη, οι οποίοι, αφού δέχθηκαν με αγάπη τις πνευματικές του νουθεσίες, πίστεψαν και αυτοί στο Σωτήρα Χριστό. (περισσότερα…)

Άγιος Προκόπιος

Μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Προκοπίου (8 Ιουλίου)

Η Εκκλησία τιμά σήμερα τη μνήμη του Μεγαλομάρτυρος Προκοπίου και της μητρός αυτού Θεοδοσίας. Ο Προκόπιος έζησε επί Διοκλητιανού. Ο πατέρας του, Χριστοφόρος, ήταν ευσεβής, σε αντίθεση με τη μητέρα του που πίστευε στα είδωλα του Δωδεκάθεου. Μετά το θάνατο του πατέρα, η μητέρα του τον πήγε στον αυτοκράτορα, ο οποίος όρισε τον Προκόπιο ηγεμόνα της πόλης των Αλεξανδρέων, δίδοντάς του εντολή να καταδιώκει και να τιμωρεί βάναυσα τούς Χριστιανούς. (περισσότερα…)

Μνήμη της Aγίας Μεγαλομάρτυρος Κυριακής (7 Ιουλίου)

Σήμερα, η Εκκλησία, μαζί με τον αναστάσιμο χαρακτήρα της ημέρας, τιμά τη μνήμη της Μεγαλομάρτυρος Κυριακής, του μάρτυρα Περεγρίνου και των συν αυτώ Λουκιανού, Πομπήιου, Παππίου, Σατορνίνου, Γερμανού και Ησυχίου, οι οποίοι κατάγονταν από την Ιταλία και κατά το διωγμό επί Τραϊανού μαρτύρησαν στο Δυρράχιο της Ηπείρου. (περισσότερα…)

Μνήμη του οσίου Σισώη του Μεγάλου (6 Ιουλίου)

Τη μνήμη του οσίου Σισώη του Μεγάλου, του Ιερομάρτυρος Αστίου επισκόπου Δυρραχίου, των Μαρτύρων Αποστόλων Φιλήμονος, Αρχίππου και Ονησίμου και του οσίου νεομάρτυρα Κυρίλλου του Θεσσαλονικέως τιμά σήμερα η Εκκλησία. (περισσότερα…)

Μνήμη του οσίου Αθανασίου του εν Άθω (5 Ιουλίου)

Σήμερα η Εκκλησία τιμά τη μνήμη των Οσίων Αθανασίου του εν Άθω και Λαμπαδού του θαυματουργού και του Ιερομάρτυρος Στεφάνου Μητροπολίτου Ρηγίου Καλαβρίας, της Κάτω Ιταλίας. Ο Αθανάσιος, της Τραπεζούντας του Πόντου, από ευσεβή και εύπορη οικογένεια, ολοκλήρωσε τις σπουδές στις περίφημες σχολές της Κωνσταντινούπολης. (περισσότερα…)