Ιστορια - Πολιτισμος

Μνήμη του Αγίου Ευμενίου, επισκόπου Γορτύνης (18 Σεπτεμβρίου)

Σήμερα η Αγία μας Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Αγίου Ευμενίου, επισκόπου Γορτύνης, του θαυματουργού.  (περισσότερα…)

Μνήμη της Αγίας Αριάδνης (18 Σεπτεμβρίου)

Σήμερα η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη της μάρτυρος Αριάδνης. Η Αγία μάρτυς Αριάδνη έζησε κατά τους χρόνους των αυτοκρατόρων Αδριανού (117-138 μ.Χ.) και Αντωνίνου Ευσεβούς (138-161 μ.Χ.). Χρημάτισε δούλη άρχοντα της πόλεως Προμισέων της Φρυγίας. (περισσότερα…)

Πατριάρχης Αλεξανδρείας: Η Κύπρος είναι σαν δεύτερη πατρίδα μου

Η Κύπρος είναι σαν δεύτερη πατρίδα μου, λέει ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας – Συνέντευξη στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων Το μήνυμα ότι τα μεγαλύτερα προβλήματα έχουνε τη λύση τους, «απλώς να τα δούμε με κουράγιο, αγάπη και να μάθουμε να απλώνει το χέρι του ο ένας στον άλλο», στέλνει από την Κύπρο ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄, ο οποίος επισκέπτεται το νησί από 11 -18 Σεπτεμβρίου. Κατά την παραμονή του στην Κύπρο, ο προκαθήμενος του αλεξανδρινού θρόνου, ο οποίος έχει μια μακροχρόνια δράση και ανθρωπιστικό έργο με [...]

«Divina Cypria»: Ένα βιβλίο για τα χριστιανικά σύμβολα στην Κύπρο

Ένα μοναδικό ταξίδι αναζήτησης των αρχών της χριστιανοσύνης στα μνημεία της Κύπρου και στον κόσμο των συμβόλων που αποτέλεσαν τις απαρχές της καλλιτεχνικής και πνευματικής έκφρασης της χριστιανικής πίστης στην Κύπρο αποτελεί το βιβλίο του Ιταλού δημοσιογράφου, συγγραφέα και μελετητή Φούριο Μορόνι «Divina Cypria - Discovering the Symbols of Christianity in Cyprus», η έκδοση του οποίου πραγματοποιήθηκε με την ευγενή χορηγία της AstroBank. (περισσότερα…)

Ο Όσιος Επιφάνιος ο εν Κυθρέα (17 Σεπτεμβρίου)

Ο Όσιος Επιφάνιος ασκήτεψε στην περιοχή Κυθρέας. Κατά το Λεόντιο Μαχαιρά, χρονογράφο του 15ου αιώνα, ήταν ένας από τους 300, μοναχούς και λαϊκούς, που ήλθαν από την Παλαιστίνη στην Κύπρο, για να αποφύγουν τις διώξεις από τους Μουσουλμάνους. (περισσότερα…)

Μνήμη του Αγίου Ηρακλειδίου, επισκόπου Ταμασού (17 Σεπτεμβρίου)

Η Εκκλησία τιμά σήμερα τη μνήμη της Αγίας μάρτυρος Σοφίας και των τριών μαρτύρων θυγατέρων αυτής, Πίστεως, Ελπίδος και Αγάπης. Επίσης, τιμούμε τον Άγιο Ηρακλείδιο επίσκοπο Ταμασού. (περισσότερα…)

Μνήμη του Αγίου Αυξιβίου, επισκόπου Σόλων (17 Σεπτεμβρίου)

Η Αγία μας Εκκλησία τιμά σήμερα τον άγιο Αυξίβιο Επίσκοπο Σόλων και τον όσιο Αναστάσιο, οποίος ασκήτεψε στην Περιστερωνοπηγή της Μεσαορίας  και τον όσιο Επιφάνιο που ασκήτεψε στον Πενταδάκτυλο, στην περιοχή των Χύτρων. (περισσότερα…)

Η Ελληνική Σχολή Κύκκου

Kωστής Kοκκινόφτας Kέντρο Mελετών Iεράς Mονής Kύκκου H ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ KYKKOY Η Iερά Mονή Kύκκου επιτελεί ένα πολύπλευρο εθνικό, πνευματικό και πολιτιστικό έργο και αποτελεί χώρο στον οποίο, εκτός από το μοναχικό ιδεώδες, καλλιεργούνται τα ελληνικά γράμματα, οι τέχνες και ο πολιτισμός . Στα παλαιότερα χρόνια σημαντική υπήρξε η συνεισφορά στον τομέα αυτό της Eλληνικής Σχολής, που λειτουργούσε στα μοναστηριακά της κτήρια. Δυστυχώς, όμως, οι πυρκαγιές, που συνέβησαν κατά καιρούς στη Mονή, όπως αυτές των ετών 1365, 1541, 1751 και 1813, κατέστρεψαν πολλά από τα πολύτιμα κειμήλιά της και αφάνισαν τις σχετικές [...]

Μνήμη της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Ευφημίας (16 Σεπτεμβρίου)

Η Αγία μας Εκκλησία τιμά σήμερα τη μνήμη του Οσίου Κασσιανού του Κυπρίου, που ασκήτεψε κοντά στο χωριό Αλέκτορα, και της Αγίας μεγαλομάρτυρος και πανευφήμου  Ευφημίας, η οποία καταγόταν από τη Χαλκηδόνα και έζησε στην εποχή των διωγμών του αυτοκράτορα Διοκλητιανού. Οι γονείς της διακρίνονταν για την αγάπη τους προς την Αγία Ορθόδοξο Εκκλησία, την αρετή της ελεημοσύνης, την προσευχή και την ευλάβεια. (περισσότερα…)

Μνήμη του Αγίου Νικήτα του Γότθου (15 Σεπτεμβρίου)

Σήμερα, η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη των Μαρτύρων Βυζαντινού, Μαξίμου, Νικήτα του Γότθου και των συν αυτώ, και του Νεομάρτυρος Ιωάννου του Κρητός (†1811). (περισσότερα…)