Ιστορικό προσκύνημα στον Απ. Βαρνάβα από ιεράρχες, κληρικούς και μέλη του Π.Σ.Ε

Ιστορικό προσκύνημα στον Απ. Βαρνάβα από ιεράρχες, κληρικούς και μέλη του Π.Σ.Ε

Ιστορικό προσκύνημα στον Απ. Βαρνάβα από ιεράρχες, κληρικούς και μέλη του Π.Σ.Ε

του Α. ΒΙΚΕΤΟΥ

Ευλαβικό προσκύνημα στην ιστορική μονή του Αποστόλου Βαρνάβα, ιδρυτή και προστάτη της Εκκλησίας Κύπρου, αλλά και στα ερείπια της βασιλικής -κοντά στην αρχαία Σαλαμίνα- του Αγίου Επιφανίου, πρώτου επισκόπου Κωνσταντίας, πραγματοποίησαν την Κυριακή, με επικεφαλής το μητροπολίτη Κωνσταντίας-Αμμοχώστου Βασίλειο, ιεράρχες, κληρικοί αλλά και τα λαϊκά μέλη τηςεΕπιτροπής «Πίστις και Τάξις» του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών (ΠΣΕ). Επίσης , περιδιάβασαν στον αρχαιολογικό χώρο της Σαλαμίνας, ατένισαν από μικρή απόσταση την περίκλειστη από τον τουρκικό στρατό περιοχή,την «πόλη-φάντασμα» της Αμμοχώστου και είδαν το μεσαιωνικό τμήμα της πόλης με τα σημαντικά μνημεία του.

Ο μητροπολίτης Κωνσταντίας Βασίλειος, ο οποίος το 1960 εντάχθηκε στη μονή του Αποστόλου Βαρνάβα), όπου παρέμεινε μέχρι την τουρκική εισβολή του 1974, μίλησε στα μέλη του ΠΣΕ για τις τραγικές εκείνες μέρες και το ορφάνεμα της μονής. Τους εξήγησε ότι η μονή αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προσκυνήματα της Κύπρου και ότι η ίδρυσή της ανάγεται στα τέλη του 5ου αι. από τον αρχιεπίσκοπο Ανθέμιο και κτίστηκε δίπλα από τον τάφο του Αποστόλου Βαρνάβα,μέσα στον οποίο το 478 μ.Χ. αποκαλύφθηκαν τα οστά του αγίου και το κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο. Αποτέλεσμα αυτής της αποκάλυψης ήταν η κήρυξη της Εκκλησίας της Κύπρου σε Αυτοκέφαλη από τον αυτοκράτορα Ζήνωνα (474 – 491 μ.Χ.). Η εκκλησία του Ανθέμιου καταστράφηκε σε κάποια φάση κατά τον 17ο αιώνα και στη θέση της κτίστηκε ο σημερινός ναός. Τόνισε ότι όλες οι εκκλησίες και μονές στα κατεχόμενα λεηλατήθηκαν και καταστράφηκαν, εκτός από αυτήν του Αποστόλου Βαρνάβα, του Αγίου Μάμα στη Μόρφου, του Αρχαγγέλου στην Κερύνεια, που το καθεστώς τις χρησιμοποιεί ως «μουσεία», της μονής του Αποστόλου Ανδρέα στο Ριζοκάρπασο και δυο-τρεις εκκλησίες στην περιοχή της Καρπασίας. Ειδικά για τον Απόστολο Βαρνάβα ανέφερε ότι οι αρχικές εικόνες του εικονοστασίου έχουν εξαφανιστεί και τους εξήγησε την τοιχογραφία, που αναπαριστάνει το όραμα του Ανθεμίου, τον τάφο του ιδρυτή της Εκκλησίας Κύπρου, και τα προνόμια, τα οποία ο αυτοκράτορας Ζήνων παραχώρησε στον εκάστοτε αρχιεπίσκοπο Κύπρου.

Τα μέλη του ΠΣΕ κατήλθαν με δέος στον τάφο του Αποστόλου Βαρνάβα και έψαλαν το απολυτίκιό του. Καθ΄οδόν προς τον αρχαιολογικό χώρο της Σαλαμίνας ο Κωννσταντίας Βασίλειος τους έδειξε το δρόμο ο οποίος οδηγεί στο χωριό τους, τις Μάνδρες Αμμοχώστου, και τους ανέφερε ότι έξω από το χωριό βρίσκεται το μοναστήρι της Παναγίας Τοχνίου, το οποίο έχει λεηλατηθεί. Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η επίσκεψη στα ερείπια της βασιλικής του Αγίου Επιφανίου, πρώτου επισκόπου Κωνσταντίας, ο οποίος θεωρείται ως ο «πατέρας» του Αυτοκεφάλου της Εκκλησίας Κύπρου. Ο κ. Βασίλειος ανέφερε στους φιλοξενούμενούς του ότι η ενθρόνισή του ως μητροπολίτη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου έγινε στις 12 Μαΐου του 2007, μέρα που εορτάζεται η μνήμη του Αγίου Επιφανίου.

Όλα τα μέλη του ΠΣΕ χαρακτήρισαν πολύ σημαντική την πρωτοβουλία του μητροπολίτη Κωνσταντίας για την οργάνωση του προσκυνήματος στους ιστορικούς και λατρευτικούς χώρους στην κατεχόμενη Αμμόχωστο. Ο επίσκοπος Μπρανιτσέβου Ιγνάτιος του Πατριαρχείου Σερβίας δήλωσε στον «Φ» συγκλονισμένος και είπε ότι ήταν η πρώτη φορά, αν και έχει επισκεφθεί πολλές φορές την Κύπρο, που βρέθηκε στον Απόστολο Βαρνάβα, στον Άγιο Επιφάνιο και στην Αμμόχωστο. Εξέφρασε την ελπίδα σύντομα να εγκατασταθεί στον Απόστολο Βαρνάβα αδελφότητα μοναχών και τόνισε ότι η Κύπρος πρέπει να επανενωθεί και ο λαός της να ζήσει ειρηνικά. «Νιώθω πολύ το πρόβλημά σας , γιατί έχω την εμπειρία του Κοσσυφοπεδίου», πρόσθεσε. Ο αναπληρωτής γ.γ. του ΠΣΕ Λαιμόπουλος ήταν με βουρκωμένα μάτια, καθώς γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πρίγκηπο. Τα συναισθήματα είναι πολύ έντονα και μου είναι αδύνατο αυτή τη στιγμή να τα εκφράσω με λόγια, σημείωσε.

Ο μητροπολίτης Κωνσταντίας Βασίλειος δήλωσε στον «Φ» ότι θεωρεί χρέος του να παίρνει τους ξένους του στην κατεχόμενη πόλη, στο μοναστήρι του Αποστόλου Βαρνάβα και στη βασιλική του Αγίου Επιφανίου. Θέλουμε να τους κάνουμε συμπαραστάτες στον αγώνα μας για βιώσιμη λύση του Κυπριακού και για να ξαναλειτουργήσουμε τις εκκλησίες μας , εξήγησε. «Προσωπικά πάντα συγκινούμαι. Οι αναμνήσεις δεν σβήνουν, όπως και η θλίψη για τη σημερινή κατάσταση», συμπλήρωσε ο Κωνσταντίας Βασίλειος.

Αρχιερατικό συλλείτουργο

ΝΩΡΙΤΕΡΑ, την Κυριακή το πρωί τελέστηκε στον ιερό ναό Αγίου Γεωργίου στο Παραλίμνι, προσωρινή έδρα λόγω της τουρκικής κατοχήςτης Μητροπόλεως Κωνσταντίας και Αμμοχώστου, αρχιερατικό συλλείτουργο. Προέστη ο μητροπολίτης Κωνσταντίας Βασίλειος, πρόεδρος της επιτροπής «Πίστις και Τάξις» με συλλειτουργούς τον μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομο και τον επίσκοπο Ιγνάτιο του Πατριαρχείου Σερβίας. Ο Κωνσταντίας Βασίλειος ανέφερε στο εκκλησίασμα ότι ο εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου Μητροπολίτης Σασίμων Γεννάδιος, ο οποίος προεδρεύει της συνάντησης, αναχώρησε επειδή έπρεπε να βρίσκεται στην Πόλη, όπου στην ιερά μονή Βαλουκλή έγινε ο ενταφιασμός των λειψάνων του πατριάρχου Κωνσταντίνου Στ΄, ο οποίος το 1925 απελάθηκε από την Τουρκία και όταν κοιμήθηκε ενταφιάστηκε στην Αθήνα.

Εφημερίδα “Φιλελεύθερος”, 10.03.2011

Print Friendly, PDF & Email

Share this post