Ανακοίνωση Ελεγκτικού Τμήματος Εκκλησίας Κύπρου

Ανακοίνωση Ελεγκτικού Τμήματος Εκκλησίας Κύπρου

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Αναφορικά με τα δημοσιεύματα στο σημερινό τύπο σχετικά με το λεγόμενο «φορολογικό ζήτημα»  της Εκκλησίας της Κύπρου, η Εκκλησία της Κύπρου θέλει να αναφέρει τα εξής :

1. Εν συνεχεία της συνεδρίας της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής ημερομηνίας 11 Μαΐου, 2010, η Εκκλησία της Κύπρου  δια της εκθέσεως του Διευθυντή του Ελεγκτικού Τμήματος της Εκκλησίας της Κύπρου κου Ιωάννη Χαριλάου η οποία  αποστάληκε  στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στον Πρόεδρο της Βουλής, στον Υπουργό Οικονομικών, στον Υπουργό Εσωτερικών, στον Πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, στον Πρόεδρο της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής, στην Γενική Ελέγκτρια, στον Διευθυντή του Φόρου Εισοδήματος  αλλά και σε άλλους στις 23 Ιουνίου 2010, παρέθετε τις θέσεις της επί των δύο θεμάτων για τα οποία πολλές φορές η Εκκλησία  κατηγορήθηκε και διασύρθηκε αδίκως. Το πρώτο θέμα αφορούσε το φορολογικό και τις λεγόμενες δήθεν οφειλές της Εκκλησίας εκατομμυρίων ευρώ και το δεύτερο θέμα αφορούσε το μικρό επίδομα που δίδεται από το Κράτος σε ορισμένους ιερείς της Υπαίθρου έναντι χιλιάδων στρεμμάτων γης που παραχωρήθηκαν από την Εκκλησία στο Κράτος με βάση την  συμφωνία Εκκλησίας και Κράτους του 1971 επί Προεδρίας του αειμνήστου Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄.

2. Στην έκθεση αυτή η Εκκλησία παρέθετε στοιχειοθετημένα και τεκμηριωμένα την άποψη της και αποδείκνυε πέραν πάσης αμφιβολίας ότι δεν οφείλει στο Κράτος οποιεσδήποτε φορολογικές οφειλές από τη μία και από την άλλη απεδείκνυε ότι η Εκκλησία τηρεί με θρησκευτική ευλάβεια την συμφωνία του 1971 μεταξύ Εκκλησίας και Κράτους για τους ιερείς της Υπαίθρου.

3. Στην έκθεση αυτή επίσης η Εκκλησία καλούσε όλους τους αρμοδίους φορείς του Κράτους να εξετάσουν τα στοιχεία για την ορθότητα τους με σκοπό να διαφανεί η πραγματική εικόνα και να σταματήσει ο άδικος  διασυρμός της Εκκλησίας αλλά και η συνεχής αντιπαράθεση Εκκλησίας και Κράτους.

4. Εν κατακλείδι η Εκκλησία διά μέσου της εκθέσεως καλούσε το Κράτος να προωθήσει την συμφωνία Εκκλησίας και Κράτους του 2005 για το Φορολογικό. Σημειώνουμε ότι κατά την διάρκεια των συζητήσεων με το Κράτος προς επίτευξη συμφωνίας λήφθηκαν υπόψη όλα τα δεδομένα και το αποτέλεσμα ήταν η συμφωνία του 2005.
Έχοντας υπόψη σχετικές πληροφορίες αλλά και τα σημερινά δημοσιεύματα, φαίνεται ότι λήφθηκαν πολύ σοβαρά υπόψη οι θέσεις της Εκκλησίας από τους αρμόδιους φορείς και ότι  έγιναν οι απαραίτητες ενέργειες προς εξακρίβωση όλων των στοιχείων και δεδομένων. Επίσης φαίνεται ότι επαληθεύονται οι θέσεις της Εκκλησίας που αδίκως έχει διασυρθεί και έχει κατηγορηθεί επανειλημμένα.
Οφείλουμε να αναφέρουμε ότι μετά τα νέα δεδομένα όπως προέκυψαν και μετά από σχετική πρόσκληση του Υπουργού Οικονομικών έχει προγραμματισθεί συνάντηση την ερχόμενη εβδομάδα του Υπουργού Οικονομικών και του Διευθυντή του Ελεγκτικού Τμήματος της Εκκλησίας της Κύπρου προς συζήτηση των θεμάτων.
Σημειώνουμε ότι η Εκκλησία της Κύπρου πάντοτε ενεργεί με σκοπό το όφελος του ποιμνίου της, αλλά και γενικότερα όλου του Κυπριακού λαού. Μέσα στα πλαίσια αυτά ήταν και η πρωτοβουλία της Εκκλησίας για διάλογο με το Κράτος, που είχε ως αποτέλεσμα τη συμφωνία Εκκλησίας – Κράτους, το Δεκέμβριο του 2005.
Καταλήγοντας, θα θέλαμε να τονίσουμε ότι η Εκκλησία δεν επιθυμεί την αντιπαράθεση με το Κράτος. Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που η αλήθεια θα κυριαρχήσει και δηλώνουμε ότι επιθυμούμε το θέμα να τελειώσει το συντομότερο.

Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου
15 Σεπτεμβρίου 2010

Print Friendly, PDF & Email

Share this post