Ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου για πάνδημα μνημόσυνα στους Ιερούς Ναούς της Κύπρου

Ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου για πάνδημα μνημόσυνα στους Ιερούς Ναούς της Κύπρου

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 Η Αγία και Ιερά Σύνοδος της Αγιωτάτης Εκκλησίας της Κύπρου όρισε όπως τελεσθούν σε όλους τους ιερούς ναούς της νήσου πάνδημα μνημόσυνα και άλλες εκδηλώσεις ως εξής:

1. Την Κυριακή, 4 Ιουλίου 2010, για τον Αρχιεπίσκοπο Κυπριανό και τους άλλους Εθνομάρτυρες της 9ης Ιουλίου 1821. Τα μέλη της Ιεράς Συνόδου θα προστούν των μνημοσύνων στις έδρες τους.

2. Την Κυριακή, 11 Ιουλίου 2010, για όσους έπεσαν κατά τη διάρκεια του προδοτικού πραξικοπήματος. Τα μέλη της Ιεράς Συνόδου θα προστούν των μνημοσύνων στις έδρες τους.

3. Την Κυριακή, 18 Ιουλίου 2010, για όσους έπεσαν κατά τη διάρκεια της βάρβαρης τουρκικής εισβολής. Τα μέλη της Ιεράς Συνόδου θα προστούν των μνημοσύνων στις έδρες τους.

4. Τέλος, την Κυριακή, 1 Αυγούστου 2010, για τον αείμνηστο Αρχιεπίσκοπο και Εθνάρχη Μακάριο Γ΄, με την ευκαιρία και της τριακοστής τρίτης επετείου από το θάνατό του. Τα μέλη της Ιεράς Συνόδου θα προστούν, επίσης, των μνημοσύνων στις έδρες τους. Του καθιερωμένου επισήμου μνημοσύνου, που θα τελεσθεί στην Ιερά Μονή Κύκκου, θα προστεί ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κύκκου και Τηλλυρίας κ. Νικηφόρος, ο οποίος και στη συνέχεια θα τελέσει τρισάγιο στον τάφο του Εθνάρχη, στο Θρονί, όπου και θα γίνει κατάθεση στεφάνων.

Λεπτομερέστερα, και ειδικά στην πόλη της Λευκωσίας, τα επίσημα μνημόσυνα θα τελεσθούν, ως ακολούθως:

α) Το μνημόσυνο των Εθνομαρτύρων της 9ης Ιουλίου 1821 θα γίνει στον ιερό ναό Παναγίας Φανερωμένης την Κυριακή, 4 Ιουλίου. Τούτου θα προστεί ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Πάφου κ. Γεώργιος, ο οποίος  και θα εκφωνήσει τον επιμνημόσυνο λόγο. Θα ακολουθήσει τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στο παρακείμενο Μαυσωλείο των Εθνομαρτύρων.

β) Το μνημόσυνο για όσους έπεσαν κατά τη διάρκεια του πραξικοπήματος, προς προάσπιση της νομιμότητας και της δημοκρατίας, θα γίνει την Πέμπτη, 15 Ιουλίου και ώρα 8.30΄ π.μ., στον ιερό ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης του κοιμητηρίου. Τούτου θα προστεί η Α.Μ. ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος.  Επιμνημόσυνο λόγο θα εκφωνήσει Έντιμος Πρόεδρος του Κ.Σ. ΕΔΕΚ κ. Γιαννάκης Ομήρου.

Μετά την τέλεση του μνημοσύνου στον ιερό ναό, θα τελεσθεί από τον Μακαριώτατο τρισάγιο στους τάφους των πεσόντων, όπου και θα γίνει κατάθεση στεφάνων.

γ) Την Τρίτη, 20 Ιουλίου και ώρα 10.00 π.μ., θα ψαλεί στον ιερό ναό Παναγίας Φανερωμένηςπαράκληση για την απελευθέρωση της νήσου μας από τον Τούρκο εισβολέα, την επιστροφή όλων των προσφύγων μας στις πατρογονικές τους εστίες και τη διακρίβωση της ζωής όλων των αγνοουμένων μας. Της παράκλησης θα προστεί η Α.Μ. ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος.

Ακολούθως, ο Μακαριώτατος θα τελέσει το επίσημο μνημόσυνο για όσους έπεσαν κατά την τουρκική εισβολή. Επιμνημόσυνο λόγο θα εκφωνήσει ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗ.ΚΟ., Βουλευτής κ. Ανδρέας Σ. Αγγελίδης. Θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων.

Από το Γραφείο της Ιεράς Συνόδου,
18 Ιουνίου 2010.

Print Friendly, PDF & Email

Share this post