Επίσκεψη Προέδρου κ. Ν. Αναστασιάδη στο Οικουμενικό Πατριαρχείο (24 Μαΐου 2016)

Επίσκεψη Προέδρου κ. Ν. Αναστασιάδη στο Οικουμενικό Πατριαρχείο (24 Μαΐου 2016)

Συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο είχε το μεσημέρι της Τρίτης, 24 Μαΐου 2016, ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος επισκέφθηκε την Ιερή Καθέδρα της Πρωτοθρόνου Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως. Υπενθυμίζεται ότι ο Πρόεδρος της Κύπρου βρέθηκε στην Πόλη προκειμένου να συμμετάσχει στη Διεθνή Διάσκεψη Κορυφής του ΟΗΕ στην οποία παρέστησαν και μίλησαν ηγέτες απ’ όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων και ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

Η επίσημη υποδοχή του Προέδρου της Κύπρου έγινε στην Αίθουσα του Θρόνου με όλες τις προβλεπόμενες τιμές, παρουσία Ιεραρχών του Πατριαρχείου στην Κωνσταντινούπολη.

«Είναι αυτονόητον ότι παρακολουθούμε με μέγιστο ενδιαφέρον για να μην πω και με αγωνία τις διακοινοτικές συνομιλίες που είναι σε καλό δρόμο από όσο μπορούμε να αντιληφθούμε ή να γνωρίζουμε, καλύτερα πάντως από το παρελθόν» δήλωσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης απευθυνόμενος προς τον Νίκο Αναστασιάδη και συνέχισε λέγοντας: «Ευχόμεθα και προσευχόμεθα να καταλήξουν σε αίσιο πέρας και να επανενωθεί το νησί και να ζουν Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι εν αρμονία και αμοιβαίο σεβασμό. Οι ευχές μας σε αυτή την τιτάνια προσπάθεια που καταβάλλετε θα είναι μαζί σας και η προσευχή μας αδιάλειπτη. Καλή επιτυχία».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Κύπρου δήλωσε: «Παναγιώτατε δεν βλέπω πως μπορώ να σας ευχαριστήσω για τη συγκίνηση που μου δίνετε με την εδώ παρουσία μου για δεύτερη φορά. Απολογούμαι για το συναισθηματικά φορτισμένο αίσθημα που διακατέχομαι. Γνωρίζετε καλώς πόσον μέγιστος είναι ο σεβασμός προς την προσωπικότητά σας ως ηγέτου της Ορθοδοξίας αλλά και μιας προσωπικότητας που χαίρει παγκοσμίου σεβασμού για την δράση και την παρουσία και για την προσφοράν ανεξαρτήτως θρησκείας και πίστεως αλλά ιδιαιτέρως και για την διαφύλαξη του περιβάλλοντος».

Ο Νίκος Αναστασιάδης διαβίβασε στον προκαθήμενο της Ορθοδοξίας τον σεβασμό και την αγάπη του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. κ. Χρυσοστόμου, αλλά και του κυπριακού λαού λέγοντας απευθυνόμενος στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο «δεχθείτε εκ μέρους του κυπριακού ελληνισμού τον απεριόριστο σεβασμό προς το πρόσωπό σας και του ρόλου που διαδραματίζετε, ώστε μέσα από χιλιοζυγισμένες προσεκτικές αλλά μεθοδικές προσπάθειες που δημιουργούν τις συνθήκες ειρήνευσης επιτέλους άνευ διακρίσεως μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων και ουδείς αρνείται την μεγίστην συνεισφοράν σας προς αυτή την κατεύθυνση της αγιότητός σας εκφράζοντας και την προσωπικήν και γενικότερα του λαού μας την πεποίθηση είναι η ευχή επιτέλους να επικρατήσει και στην ιδιαίτερή μας πατρίδα η ειρήνη που να επιτρέπει Παναγιώτατε την ειρηνική συμβίωση ως συμβαίνει και εις την Τουρκία μεταξύ μουσουλμάνων, χριστιανών, εβραίων και διαφορετικών κοινοτήτων»

Μετά την επίσημη υποδοχή πραγματοποιήθηκε κατ’ ιδίαν συνάντησή του Προέδρου με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έφερε από την Κύπρο και δώρησε στον Παναγιώτατο ψηφιδωτή εικόνα του Αγίου πραστάτου του, Απόστολου Βαρθολομαίου, αντίγραφο σπαράγματος παλαιοχριστιανικού ψηφιδωτού από τον βυζαντινό ναό της Παναγίας Κανακαρίας (12ος αιώνας) στην κατεχόμενη Λυθράγκωμη, ένα χωριό της επαρχίας Αμμοχώστου στην περιφέρεια της επισκοπής Καρπασίας. Το αυθεντικό παλαιοχριστιανικό ψηφιδωτό φυλάσσεται στο Βυζαντινό μουσείο του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συνοδεύοταν από την συζυγό του, Άντρη, και την κόρη τους, Έλσα, καθώς και από τον Κυβερνητικό Έκπρόσωπο, Νικόλαο Χριστοδουλίδη, τον Πρέσβη και Διευθυντή Εθιμοτυπίας, Μάριο Κουντουρίδη, τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Κύπρου στην έδρα του Ο.Η.Ε. στην Γενεύη, Ανδρέα Ιγνατίου και από άλλους συνεργάτες του. Πριν την επίσημη υποδοχή ο Νίκος Αναστασιάδης και η συνοδεία του προσκύνησαν στον πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου.

Πηγή: amen.gr

Print Friendly, PDF & Email

Share this post