Συλλείτουργο των Προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών στον Ιερό Ναό Αγίου Μηνά στο Ηράκλειο της Κρήτης (19 Ιουνίου 2016)

Συλλείτουργο των Προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών στον Ιερό Ναό Αγίου Μηνά στο Ηράκλειο της Κρήτης (19 Ιουνίου 2016)

Με κάθε λαπρότητα, τελέσθηκε το πρωί της Κυριακής 19 Ιουνίου 2016, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Μηνά στο Ηράκλειο της Κρήτης, Συλλείτουργο των Προκαθημένων των Ορθοδόξων Aυτοκέφαλων Eκκλησιών προεξάρχοντος της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. κ. Βαρθολομαίου, με την ευκαιρία της εορτής της Πεντηκοστής.

Οι Προκαθήμενοι βρίσκονται στην Κρήτη για την Πανορθόδοξη Σύνοδο, την πρώτη μετά από 1200 χρόνια.

Το συλλείτουργο έγινε στην παρουσία των Ιεραρχών, του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου, εκπροσώπων της κυβέρνησης και της Βουλής καθώς και των τοπικών Αρχών.

Οι τέσσερις εκκλησίες της Ρωσίας, της Βουλγαρίας, της Γεωργίας και της Αντιόχειας που δεν συμμετέχουν στην Πανορθόδοξη Σύνοδο, δεν ανταποκρίθηκαν θετικά ούτε στην πρόσκληση των δέκα Προκαθημένων να μεταβούν στην Κρήτη, έστω για το Συλλείτουργο.

Στην ομιλία του ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος τόνισε την ανάγκη να παραμεριστούν οι όποιες διαφωνίες των απανταχού Ορθοδόξων, προτάσσοντας τη σημασία της ενότητας καθώς επίσης ότι η Θεία Ευχαριστία επιβεβαιώνει την ενότητα, την καθολικότητα της Ορθοδόξου Εκκλησίας, σημειώνοντας ότι το γεγονός της Πεντηκοστής σηματοδότησε την αφετηρία της ιστορικής διαδρομής της Εκκλησίας και έθεσε τις βάσεις για τον αγιασμό ολόκληρης της ανθρώπινης ιστορίας.

Μήνυμα για τη σημασία τόσο του Συλλείτουργου, όσο και της Πανορθόδοξης Συνόδου, έστειλε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος σε δηλώσεις. «Δια της Θείας Λειτουργίας που ετελέσαμε σήμερα, με επικεφαλής τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, αποδείξαμε για μια φορά ακόμα ότι η Ορθοδοξία είναι ενωμένη. Εχει τη δύναμη και τη χάρη να κάνει τομές στην ιστορία η ο Ορθοδοξία μας και με τη Σύνοδο που συν Θεώ αρχίζουμε αύριο, θα δώσουμε όλα τα μηνύματα που χρειαζεται ο λαός μας και όχι μόνο ο Ορθόδοξος αλλα και των άλλων δογμάτων και θρησκειών, γιατί όπως είπα πολλές φορές, όλοι μας είμεθα παιδιά του Θεού και ο Θεός θέλει τη σωτηρία όλων. Οχι μονο των Ορθοδόξων ή καθολικων αλλά όλων. Και των βραχμάνων και των βουδιστών και των μουσουλμάνων. Φθάνει να γνωρίζουν την αλήθεια και εμείς διά των μηνυμάτων μας θα τους πούμε ποια είναι η αλήθεια, την οποίαν εάν τη δεχθούν τότε βρισκουν το δρόμο που οδηγεί στη βασιλεία του Θεού. Αυτά πιστευώ θα είναι τα μηνύματα που εντός των ημερών θα στείλουμε στον κόσμο».

Τα μέτρα ασφαλείας γύρω από τον Ιερό Ναό και στην ευρύτερη περιοχή ήταν περισσότερο από εμφανή, ενώ για την ασφάλεια των παρευρισκομένων έκλεισαν όλοι οι δρόμοι της περιοχής.

Το μεσημέρι ο Πρόεδρος Παυλόπουλος παρέθεσε επίσημο γεύμα προς τιμήν του Οικουμενικού Πατριάρχη και των Προκαθημένων των Εκκλησιών.

«Η σημερινή Σύνοδος, καλείται να διαδραματίσει ένα σημαντικό ρόλο σ’ ότι αφορά την πορεία της Ορθόδοξης Εκκλησίας στο δύσκολο κόσμο τον οποίο ζούμε. Γνωρίζετε όλοι ποιες ειναι οι μεγαλυτερες προκλήσεις αυτού του κόσμου», τόνισε ο κ. Παυλόπουλος.

Το τυπικό μέρος της Συνόδου αρχίζει το πρωί της Δευτέρας, 20 Ιουνίου 2016, στην Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης.

Έμιλυ Αντωνίου, Δημοσιογράφος.

Διαβάστε:

Ομιλία της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. κ. Βαρθολομαίου στο Συλλείτουργο στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Μηνά στο Ηράκλειο της Κρήτης (19 Ιουνίου 2016)

Feast of Pentecost: A Concelebration of Unity

 

Print Friendly, PDF & Email

Share this post