Χαιρετισμός του Αρχιεπισκόπου Κύπρου εκ μέρους των Προκαθημένων και των μελών της Αγία και Μεγάλης Συνόδου στην Πολιτιστική εκδήλωση στο Ναυτικό Μουσείο στα Χανιά (25 Ιουνίου 2016)

Χαιρετισμός του Αρχιεπισκόπου Κύπρου εκ μέρους των Προκαθημένων και των μελών της Αγία και Μεγάλης Συνόδου στην Πολιτιστική εκδήλωση στο Ναυτικό Μουσείο στα Χανιά (25 Ιουνίου 2016)

Το Σάββατο το εσπέρας, 25 Ιουνίου 2016, αφού συν Θεώ, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου, πραγματοποιήθηκε Πολιτιστική εκδήλωση στο Ναυτικό Μουσείο στα Χανιά, στο Κάστρο Φιρκά.

Στην εκδήλωση και στο δείπνο που ακολούθησε, παρατιθέμενο από το Τάγμα του Αγίου Ανδρέα, των αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου της Αμερικής, παρακάθησε η Α.Θ.Π. ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος και οι λοιποί Μακαριώτατοι Προκαθήμενοι, τα μέλη της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ειρηναίος και η Επαρχιακή Σύνοδος της Κρήτης, οι εκπρόσωποι Χριστιανικών Εκκλησιών, Ομολογιών, Οργανισμών και άλλοι προσκεκλημένοι.

Κατά τη διάρκεια της πολιτιστικής βραδιάς, παρουσίασαν όμορφο πρόγραμμα Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής οι χορωδίες της Ιεράς Μονής Κύκκου,της Εκκλησίας Αλβανίας και της Εκκλησίας Ρουμανίας.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κύκκου και Τηλλυρίας κ. Νικηφόρος, παρουσίασε στους παρισταμένους το έργο και την προσφορά σε τοπικό και διεθνές επίπεδο του Εκκλησιαστικού χορού της Ιεράς Βασιλικής και Σταυροπηγιακής Μονής της Ελεούσας του Κύκκου (ιδρύθηκε το 1986). Ο Κύκκου Νικηφόρος, καταλήγοντας, υπογράμμισε την αξία της Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής και τη σημασία της ορθής εκφοράς της για την καλύτερη συμμετοχή του πιστού στην ορθόδοξη λατρεία.

Η Πολιτιστική Εκδήλωση ολοκληρώθηκε με παραδοσιακούς κρητικούς χορούς από συγκρότημα Κρητικών. Ακολούθησε δείπνο στο οποίο χαιρέτισαν με σύντομες ομιλίες τους ο Δρ Λιμπεράκης, εκ μέρους των Αρχόντων του Τάγματος του Αγίου Ανδρέα, ο Δήμαρχος Χανίων κ. Αναστ. Βάμβουκας, Μακαριώτατος Αρχιεπισκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος, εκ μέρους των Προκαθημένων και των μελών της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου, ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος και ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος.

Στον Χαιρετισμό του ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου δοξολόγησε τον Πανάγιο Τριαδικό Θεό για την ολοκλήρωση των εργασιών της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου. Ένα όνειρο αρκετών ετών έγινε πραγματικότητα και πλέον έχουμε ενώπιον μας τις αποφάσεις και τα αποτέλεσμα της Μεγάλης Συνόδου που θα δείχνουν την πορεία του πληρώματος της Αγίας μας Ορθοδόξου Εκκλησίας για τα επόμενα χρόνια.

Ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές αυτού του μεγάλου εγχειρήματος και πρώτο τον Προέδρου της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου, Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη. Ακολούθως, ευχαρίστησε τους Μακαριωτάτους Προκαθημένους και τις αντιπροσωπείες των κατά τόπους Αυτοκεφάλων Εκκλησιών.

Ευχαρίστησε τους Μακαριωτάτους, τον Πατριάρχη Ρουμανίας κ. Δανιήλ και τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας κ. Αναστάσιο για τις χορωδίες που παρουσίαν εκκλησιαστικούς ύμνους. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην πολυπληθή χορωδία της Ιεράς Μονής Κύκκου και ευχαρίστησε όλως ιδιαιτέρως τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κύκκου και Τηλλυρίας κ. Νικηφόρο.

Στη συνέχεια ο Κύπρου Χρυσόστομος αναφέρθηκε στη φιλοξενία του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκοπου Κρήτης κ. Ειρηναίου και των Ιεραρχών της Εκκλησίας της Κρήτης και ευχαρίστησε όλο τον κρητικό λαό για την αγάπη και το σεβασμό του προς την Εκκλησία. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην κρητική λεβεντιά όπως εκφράστηκε μέσα από τους παραδοσιακούς χορούς που παρουσιάστηκαν κατα τη διάρκεια της βραδιάς.

Καταλήγοντας ο Αρχιεπισκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος πρότεινε να πραγματοποιηθεί και η επόμενη Αγία και Μεγάλη Σύνοδος εδώ, στην Κρήτη, ένεκα και της εμπειρίας που απέκτησαν όλοι όσοι συνεργάστηκαν για το μεγάλο και ιερό αυτό γεγονός της Αγίας μας Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Απο το Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας της Εκκλησίας της Κύπρου

Print Friendly, PDF & Email

Share this post