Δηλώσεις της Α.Μ. του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Χρυσοστόμου μετά το πέρας του Αρχιερατικού συλλείτουργου στα Χανιά (Κυριακή 26 Ιουνίου 2016)

Δηλώσεις της Α.Μ. του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Χρυσοστόμου μετά το πέρας του Αρχιερατικού συλλείτουργου στα Χανιά (Κυριακή 26 Ιουνίου 2016)

Με Πατριαρχική Θεία Λειτουργία έπεσε η αυλαία της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου στην Κρήτη. Κατά τη διάρκειά της ανεγνώσθη το μήνυμα της Ορθοδοξίας, με βάση της αποφάσεις που έχουν ληφθεί κατά τη βδομάδα των εργασιών της.

Σε δήλωση προέβη ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος, μετά το συλλείτουργο. Ερωτηθείς ποιός είναι ο στόχος της κυπριακής Εκκλησίας, με βάση τις αποφάσεις της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου, ο Μακαριώτατος δήλωσε :

«Ο στόχος είναι να γίνουν γνωστές οι αποφάσεις της Συνόδου αυτής, σε όλον τον κυπριακό λαό. Γι’ αυτό, πηγαίνοντας κάτω και συνοδική απόφαση θα βγάλουμε, τοπική εκεί, και τους ιερείς θα ενημερώσουμε, ούτως ώστε διά των ιερέων όλος ο λαός να ενημερωθεί, αλλά και από τα Μέσα Ενημέρωσης, και από το ΡΙΚ και τα αλλα κανάλια, θα προσπαθήσουμε να δώσουμε μια σαφεστάτη εικόνα για το τί έκανε εδώ η Ορθοδοξία. Διότι τα μνηνύματα αυτά δεν πρέπει να τα φυλάξουμε στις ντουλάπες, αλλά πρέπει να τα μάθει ο λαός μας».

Ερώτηση: Είναι μια ιστορική σύνοδος, αλλά οι αποφάσεις της θα αντέξουν στο χρόνο;

Αρχ.Χρυσόστομος: Ασφαλώς, ο μόνος που δεν αλλάζει είναι ο Χριστός. Μένει ο ίδιος μέσα στους αιώνες. Τα πράγματα όμως αλλάσσουν. Δεν θα είναι η τελευταία Σύνοδος. Ούτε η πρώτη είναι, αλλά ούτε και η τελευταία. Και μάλιστα αποφασίσαμε να γίνει θεσμός η Μεγάλη Σύνοδος. Αλλοι είπαν κάθε 7 χρόνια, αλλοι κάθε 10. Εγώ εισηγούμαι κάθε 5 χρόνια».

Αποστολή-Ρεπορτάζ: Στέλλα Μιχαήλ

Print Friendly, PDF & Email

Share this post