Η σημασία του οικουμενικού διαλόγου, του προβληματισμού και της δράσης

Η σημασία του οικουμενικού διαλόγου, του προβληματισμού και της δράσης

Ο Γενικός Γραμματέας της Διάσκεψης των Ευρωπαϊκών Εκκλησιών (CEC), Σεβασμιότατος Δρ. Guy Liagre, και ο Πρόεδρος της CEC, Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Γαλλίας κ. Εμμανουήλ, είχαν συνάντηση με την Α.Θ.Π. τον Αρχιεπίσκοπο Κωνσταντινουπόλεως, Νέας Ρώμης και Οικουμενικό Πατριάρχη κ. κ. Βαρθολομαίο, τη Δευτέρα, 3 Δεκεμβρίου 2012.  Ο Παναγιότατος Βαρθολομαίος καταλαμβάνει τον Πρώτο Θρόνο της Ορθόδοξης Χριστιανικής Εκκλησίας και προεδρεύει, με αδελφικό πνεύμα, μεταξύ όλων των Ορθοδόξων Προκαθημένων. Ως Οικουμενικός Πατριάρχης ξεπερνά κάθε εθνική και εθνικιστική ομάδα σε παγκόσμιο επίπεδο και σήμερα είναι ο πνευματικός ηγέτης 250 εκατομμυρίων περίπου σε όλο τον κόσμο.

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο υπογραμμίζει το σημαντικό ρόλο των θεολογικών διαλόγων και διαθρησκευτικών διαβουλεύσεων με το Ισλάμ-Ιουδαϊσμό και οικολογικά συμπόσια. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης δήλωσε ότι: «Μόνο μέσα από το διάλογο προστατευόμαστε από το αμοιβαίο μίσος.  Ο διάλογος γίνεται με αγάπη, όπως ακριβώς και το αίμα είναι για το σώμα.  Τη στιγμή που σταματά το αίμα να κυκλοφορεί, το σώμα στεγνώνει. Όταν ο διάλογος στεγνώσει η αγάπη πεθαίνει και τότε εμφανίζονται η οργή και το μίσος. Παρ’  όλα αυτά, ο διάλογος διεξάγεται με σκοπό να αναζωογονήσει μια σχέση που ήταν νεκρή, είναι σε θέση να δημιουργήσει μια νέα σχέση, και αυτό είναι ένα θαύμα ».

Στο Γενικό Γραμματέα της CEC απονεμήθηκε  αντίγραφο του χρυσού μεταλλίου που δόθηκε εκ μέρους του Αμερικανικού Κογκρέσου στον Οικουμενικό Πατριάρχη σε αναγνώριση την εξαιρετική και διαρκή συμβολή του όσον αφορά την θρησκευτική κατανόηση και ειρήνη. Στην αντιπροσωπεία της CEC δόθηκε επίσης ένα νέο εγχειρίδιο για τη χριστιανική οικολογική πρακτική:   Πρασινίζοντας την Ορθόδοξη Ενορία. Το βιβλίο εκδίδεται από την Ορθόδοξη Κοινότητα της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, μια παν-Ορθόδοξη κοινότητα που διακηρύσσει την οικολογική αποστολή της Ορθόδοξης Εκκλησίας ως τη συμφιλίωση των πάντων εν Χριστώ, με πρότιστο στόχο τον συσχετισμό του Χριστιανισμού με τα περιβαλλοντικά ζητήματα στις ΗΠΑ και τον Καναδά, όπως σχετίζονται και με τα παγκόσμια προβλήματα.

O Σεβασμιώτατος Liagre δήλωσε ότι: «Θα ήθελα να υπογραμμίσω τo σημαντικό ρόλο του Οικουμενικού Πατριάρχη στοus διάλογοus μεταξύ όλων των διαφορετικών πατροπαράδοτον πίστεων στην Ευρώπη και το ρόλο που διαδραματίse το Πατριαρχείο στa ζητήματα του περιβάλλοντος και της ειρήνης της εποχής μας. Θα ήθελα επίσης να προσθέσω τη σημασία τoυ κοινoυ οικουμενικoύ προβληματισμού και τη δράση για την καταπολέμηση της αυξανόμενης μη εκκλησιαστικότητας στην Ευρώπη. H CEC βρίσκεται σε μια μοναδική θέση να συνεργαζετε με όλες τις Εκκλησίες-μέλη μας σε αυτούς τους τόσο σηματνικούς διαλόγους»

Η επίσκεψη αυτή αποτελεί μέρος μιας συνεχιζόμενης σειράς επισκέψεων σε CEC Εκκλησίες μέλη από τον Γενικό Γραμματέα του CEC.

Πηγή: CEC

Print Friendly, PDF & Email

Share this post