Εκοιμήθη εν Κυρίω ο μακαριστός Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Βουλγαρίας

Εκοιμήθη εν Κυρίω ο μακαριστός Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Βουλγαρίας

Εκοιμήθη εν Κυρίω ο μακαριστός Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Βουλγαρίας 

Εκοιμήθη εν Κυρίω σε ηλικία 98 ετών ο μακαριστός Προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Βουλγαρίας κυρός Μάξιμος.

Ο Πατριάρχης Βουλγαρίας κυρός Μάξιμος τον τελευταίο καιρό νοσηλευόταν στο Νοσοκομείο “Lozenets” της Σόφιας, ενώ πριν λίγες ημέρες έκλεισε τα 98 του χρόνια.

Να αναφερθεί ότι ο Πατριάρχης άφησε την τελευταία του πνοή στις 03.50 τα ξημερώματα, της Τρίτης, 6 Νοεμβρίου 2012.
Ο αοίδιμος Πατριάρχης Μάξιμος γεννήθηκε στις 29 Οκτωβρίου του 1914 στο χωριό Όρεσακ της επαρχίας Λόβες. Αποφοίτησε από το σχολείο του χωριου του και σε ηλικία 27 ετών εκάρη μοναχός σε Μοναστήρι, πλησίον της γενέτειράς του.

Σπούδασε Θεολογία στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου της Σόφιας και το 1944 χειροτονήθηκε πρεσβύτερος. Από το 1950 μέχρι το 1955 υπηρέτησε στο Μετόχι του Πατριαρχείου Βουλγαρίας στη Μόσχα.

Στις 30 Δεκεμβρίου 1956 χειροτονήθηκε Βοηθός Επίσκοπος Βρανίτσης. Στις 30 Οκτωβρίου 1960 εξελέγη Μητροπολίτης Λοβτσού. Στις 4 Ιουλίου 1971 εξελέγη Μητροπολίτης Σόφιας και Πατριάρχης Βουλγαρίας, διαδεχόμενος τον προκάτοχό του Πατριάρχη Βουλγαρίας Κύριλλο. Ο μακαριστός Πατριάρχης Μάξιμος ποίμανε τον ορθόδοξο λαό της Βουλγαρίας για 40 ολόκληρα χρόνια.

 Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Velicko Turnovo (Μεγάλου Τυρνόβου) κ. Γρηγόριος, σύμφωνα με τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Βουλγαρίας, είναι Τοποτηρητής από την ημέρα της εκδημίας του μακαριστού Πατριάρχου Μαξίμου και για επόμενες επτά ημέρες, μέχρι τη σύγκλιση της Ιεράς Συνόδου το πρωί του Σαββάτου, 10 Νοεμβρίου 2012, η οποία θα εκλέξει τον Τοποτηρητή του Πατριαρχικού Θρόνου για τους επόμενους τέσσερεις μήνες, δηλ. μέχρι την ανάδειξη του νέου Πατριάρχου.

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. κ. Χρυσόστομος έλαβε επίσημο γράμμα, με αριθμό 1037 και ημερομηνία 6 Νοεμβρίου 2012, με το οποίο ο Σεβασμιώτατος Τοποτηρητής, Μητροπολίτης Velicko Turnovo κ. Γρηγόριος ενημερώνει για την εκδημία του σεπτού Προκαθημένου της Εκκλησίας της Βουλγαρίας.

Ήδη, εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Κύπρου και προσωπικά του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου, επικοινώνησε με τον Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου της Βουλγαρίας, Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Στοβίου κ. Ναούμ και διαβίβασε τα συλλυπητήρια του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου και της Ιεραρχίας, καθώς και ολόκληρου του Ορθόδοξου Κυπριακού λαού για την κοίμηση του μακαριστού Πατριάρχου Μαξίμου.

Η Εξόδιος ακολουθία θα ψαλλεί στη Σόφια την Παρασκευή, 9 Νοεμβρίου 2012, στις 10:30 π. μ., αφού προηγουμένως θα τελεστεί Θεία Λειτουργία, στην οποία θα λάβουν μέρους και οι εκπρόσωποι των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών.

 Μαξίμου Αρχιερέως, αιωνία αυτού η μνήμη!

Από το Γραφείο Διεκκλησιαστικών Σχέσεων

Print Friendly, PDF & Email

Share this post