Ο Αρχιεπίσκοπος Πράγας στην Ι. Μητρόπολη Λεμεσού και στις Ι.Μ. Αγ. Γεωργίου Αλαμάνου και Αγ. Θέκλης

Ο Αρχιεπίσκοπος Πράγας στην Ι. Μητρόπολη Λεμεσού και στις Ι.Μ. Αγ. Γεωργίου Αλαμάνου και Αγ. Θέκλης

Επόμενος σταθμός της ειρηνικής επισκέψεως του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Πράγας, μετά την Ι.Μ. Τροοδιτίσσης, το Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011 ήταν η Ιερά Μητρόπολις Λεμεσού. Στη Λεμεσό του επιφύλαξαν θερμή υποδοχή, ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Λεμεσού κ. Αθανάσιος, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αμαθούντος κ. Νικόλαος, ο Δήμαρχος Λεμεσού κ. Ανδρέας Χρίστου, οι Αστυνομικές και Στρατιωτικές αρχές, καθώς και πλήθος πιστών από την ευρύτερη περιοχή. Μετά την επίσημη υποδοχή εψάλη Δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ναό Παναγίας Παντανάσσης Καθολικής.

Μετά τη Δοξολογία, τον φιλοξενούμενο Αρχιεπίσκοπο προσφώνησε ο Δήμαρχος της Λεμεσού κ. Ανδρέας Χρίστου, ο οποίος εξέφρασε τη χαρά του ιδίου, των Δημοτικών  Συμβουλών  αλλά και των δημοτών της Λεμεσού για την επίσκεψή του στην πόλη της Λεμεσού.   Στη συνέχεια μίλησε για τις άριστες σχέσεις του λαού της Κύπρου με τους λαούς της Τσεχίας και της Σλοβακίας.

Κατόπιν, στην προσφώνηση του ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Λεμεσού, αναφέρθηκε στην προηγούμενη επίσκεψη του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Πράγας -τότε ως Μητροπολίτης Ολομόουτς και Μπρνό της Μοραβίας- αμέσως μετά την τραγωδία του αεροπορικού δυστυχήματος το 2005. Ακολούθως μίλησε για την ιστορία της Μητροπόλεως Λεμεσού από της ιδρύσεώς της μέχρι σήμερα. Ο Πανιερώτατος μίλησε για τους επισκόπους της Μητροπόλεως και έκανε ιδιαίτερη αναφορά για τον Άγιο Ιωάννη Πατριάρχη Αλεξανδρείας τον Ελεήμονα.

Στην αντιφώνηση του ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Πράγας ευχαρίστησε την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Κύπρου και τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου για την πρόσκληση να επισκέφθει την Κύπρο, και εξήγησε τον βαθύτερο σκοπό της επισκέψεως του, που είναι η σύσφιξη των σχέσεων ανάμεσα στις Ορθόδοξες Εκκλησίας Κύπρου και Τσεχίας και Σλοβακίας, αλλά και η αλληλοβοήθεια μεταξύ τους. Στη συνέχεια ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Τσεχίας και Σλοβακίας τόνισε ότι στην Σλοβακία φυλάσσεται ολόκληρο το Σεπτό Λείψανο του Αγίου Ιωάννη του Ελεήμονα, ο οποίος καταγόταν από τη Λεμεσό.

Στην συνέχεια ο Μητροπολίτης Λεμεσού παρέθεσε γεύμα προς τιμή των Αρχιεπισκόπων Πράγας και Κύπρου και της συνοδείας τους. Ο άγιος Λεμεσού μετά τις προσφώνησεις και την αντιφώνηση, προσέφερε στον  Υψηλό Επισκέπτη ένα Πετραχήλι και Ωμοφόριο. Ο Αρχιεπίσκοπος Πράγας με τη σειρά του προσέφερε ένα κρυστάλλινο δοχείο.

Ακολούθως οι δύο Προκαθήμενοι με τη συνοδεία τους αναχώρησαν για προσκύνημα στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Αλαμάνου και στην Ιερά Μονή Αγίας Θέκλης.

Στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου τον υποδέχτηκε η Ηγουμένη Ολυμπία με τις αδελφές της Μονής και πλήθος προσκυνητών.   Ψάληκε Δέηση στο καθολικό της Μονής, όπου η Γερόντισσα ευχαρίστησε το Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου, αναφέροντας ότι είναι ευλογία που συμπεριέλαβε και την Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Αλαμάνου στο πρόγραμμα της επισκέψεως. Μια Μονή που την Ίδρυσε ο Μητροπολίτης Κιτίου και μετέπειτα Αρχιεπίσκοπος Κύπρου και Εθνάρχης Μακάριος Γ΄. Η Ηγουμένη, μεταξύ άλλων, παρακάλεσε τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Πράγας να προσεύχεται για την πνευματική προκοπή μοναζουσών της Μονής, αλλά και για όλο τον κυπριακό λαό.

Στην αντιφώνησή του ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Τσεχίας και Σλοβακίας διαβεβαίωσε ότι θα έχει πάντα στις προσευχές του τη Μονή, καθώς και όλους τους Κυπρίους αδελφούς. Εξέφρασε, επίσης, την απέραντη χαρά του που προσκύνησε τα Ιερά Λείψανα  του  Αγίου Γεωργίου του Αλαμάνου και έλαβε την ευλογία του. Στο τέλος η Ηγουμένη και ο Μακαριώτατος αντάλλαξαν δώρα.

Επόμενος σταθμός η Ιερά  Μονή Αγίας Θέκλης. Εκεί τον υποδέχτηκε η Ηγουμένη Κωνσταντία με τις αδελφές της Μονής και προσκυνητές. Η Γερόντισσα μίλησε για την ιστορία της Μονής, για  τα θαύματα του Παναγίου Θεού δια των πρεσβειών της Αγίας Θέκλης, προστάτιδας της Ιεράς Μονής. Αναφορά, έκανε, και για το Αγίασμα, το οποίο υπάρχει κάτω από το Άγιο Βήμα της Μονής.  Τέλος επισήμανε το σύνδεσμο της Μόνης με την Ιερά Μονή Αγίας Θέκλας στη Συρία.

Στην αντιφώνησή του, ο Μακαριώτατος ευχαρίστησε την Ηγουμένη για την φιλοξενία και εξέφρασε και πάλι τις ευχαριστίες του προς το Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου, για την ευκαιρία που του έδωσε να επισκεφθεί επίσημα την νήσο των Αγίων. Στο τέλος έγινε ανταλλαγή δώρων.

Τελευταίος σταθμός της περιοδείας των δύο Μακαριωτάτων ήταν η επισκοπική κατοικία του Πανιερωτάτου Μητροπολίτη Τριμυθούντος στη Μοσφιλωτή. Ο Πανιερώτατος, αφου ξενάγησε τους δύο Προκαθήμενους στην επισκοπική κατοικία, προσέφερε το καθιερωμένο κέρασμα στους πρώτους επίσημους επισκέπτες στην καινούργια επισκοπική κατοικία.

Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας

Σάββατο, 29 Ιανουαρίου 2010.

Print Friendly, PDF & Email

Share this post