Επίσκεψη των Μακαριωτάτων Αρχιεπισκόπων Πράγας και Κύπρου στο Προεδρικό Μέγαρο

Επίσκεψη των Μακαριωτάτων Αρχιεπισκόπων Πράγας και Κύπρου στο Προεδρικό Μέγαρο

Την Παρασκευή, 28 Ιανουαρίου 2011, στις 8 το πρωί, σύμφωνα με το πρόγραμμα της Ειρηνικής επίσκεψης της Α.Μ. του Αρχιεπισκόπου Πράγας και πάσης Τσεχίας και Σλοβακίας στην Εκκλησία της Κύπρου, οι Προκαθήμενοι των δύο Εκκλησιών, Τσεχίας και Σλοβακίας Χριστοφόρος και Κύπρου Χρυσόστομος, με τη συνοδεία τους, έγιναν δεκτοί στο Προεδρικό Μέγαρο από τον Εξοχώτατο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μέσα σε ευχάριστο και φιλικό κλίμα. Αμέσως μετά το καλωσόρισμα ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Πράγας προσέφερε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας βιβλίο, το οποίο αφορά στην ιστορία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Πράγας. Με τη σειρά του ο κ. Πρόεδρος προσέφερε στον Μακαριώτατο αντίγραφο αρχαίου σταυροειδωλίου.

Ακολούθως, ο κ. Πρόεδρος εξέφρασε προς τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομο τα συγχαρητήριά του για την πρόσφατη τιμητική διάκριση που του έγινε με την απονομή σε αυτόν του Διεθνούς Κοινωνικού Ιδρύματος για την Ενότητα των Ορθοδόξων Λαών της Εκκλησίας της Ρωσίας, σημειώνοντας ότι αυτή η τιμητική διάκριση αντανακλά τόσο στην πατρίδα μας, όσο και στην Εκκλησία.

Απευθυνόμενος προς τον Αρχιεπίσκοπο Πράγας, επισήμανε ότι ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου επιτελεί σημαντικό και πολύπλευρο έργο, τόσο για την Εκκλησία, όσο και για την Πατρίδα μας, το οποίο εκτιμάται πάρα πολύ.

Στη συνέχεια ο κ. Πρόεδρος αναφέρθηκε στην ιστορία του Προεδρικού Μεγάρου και ιδιαίτερα στον πρώτο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Αρχιεπίσκοπο Μακάριο Γ΄, καθώς  και στον τρόπο διαφυγής του την ημέρα του πραξικοπήματος, 15η Ιουλίου 1974. Τέλος, ο κ. Πρόεδρος ενημέρωσε επιγραμματικά τους δύο Προκαθημένους για την πορεία του Κυπριακού Προβλήματος.

Από πλευράς του ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Πράγας και πάσης Τσεχίας και Σλοβακίας αναφέρθηκε στην ιστορία της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας, της οποίας είναι Προκαθήμενος και επισήμανε τις φιλικές σχέσεις που υπάχουν μεταξύ των δύο Εκκλησιών και των δύο λαών.

Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας.

Επίσκεψη των Μακαριωτάτων Αρχιεπισκόπων Πράγας και Κύπρου στο Προεδρικό Μέγαρο1

Print Friendly, PDF & Email

Share this post