Υποδοχή του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Πράγας και Δοξολογία στην Ιερά Μονή Μαχαιρά

Υποδοχή του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Πράγας και Δοξολογία στην Ιερά Μονή Μαχαιρά

Το μεσημέρι της Τετάρτης, 26 Ιανουαρίου 2011, αναχώρησαν από την Ιερά Μονή Αγίου Ηρακλειδίου για την Ιερά Μονή Μαχαιρά οι Μακαριώτατοι Αρχιεπίσκοποι Πράγας και Κύπρου με τη συνοδεία τους. Μετά την υποδοχή που επιφύλαξε στους δύο Προκαθημένους ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Λήδρας και η Αδελφότητα της Ιεράς Μονής, τελέστηκε Δοξολογία στο Καθολικό της Μονής. Στο τέλος ο Θεοφιλέστατος Καθηγούμενος καλοσώρισε το Μακαριώτατο Τσεχίας και Σλοβακίας. Στην ομιλία του ο Επίσκοπος Επιφάνιος αναφέρθηκε στην ιστορία της Ιεράς Μονής, στη συμβολή της στον απελευθερωτικό αγώνα των Κυπρίων το 1955-59 και τη θυσία του υπαρχηγού της Ε.Ο.Κ.Α. Γρηγόρη Αυξεντίου. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο πνευματικό έργο που επιτελεί χάρη των προσκυνητών και ευρύτερα του λαού της πατρίδας μας.

Ακολούθως, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστοφόρος ευχαρίστησε για την υποδοχή και τη φιλοξενία στην Ιερά Μονή. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στον Ορθόδοξο Μοναχισμό και τη μεγάλη αξία για την ενίσχυση των πιστών και την διατήρηση σε υψηλά επίπεδα της πνευματικότητας των Χριστιανών. Αναφέρθηκε στην ιστορία της νεοσύστατης Αυτοκέφαλης Εκκλησίας Τσεχίας και Σλοβακίας, η οποία με Πατριαρχικό Τόμο ανακηρύχθηκε αυτοκέφαλη το 1998. Η τελετή ολοκληρώθηκε με ανταλλαγή δώρων. Ο Θεοφιλέστατος  ΕπίσκοποςΛήδρας προσέφερε εικόνα της Υπεραγίας Θεοτόκου, ενώ ο Μακαριώτατος Πράγας προσέφερε παραδοσιακά κρυστάλλινα κηροπήγια.

Οι Μακαριώτατοι Αρχιεπίσκοποι Πράγας και Κύπρου προσκύνησαν τη θαυματουργό Εικόνα της Μαχαιριώτισσας και τα ιερά λείψανα που φυλάσσονται στην Ιερά Μονή. Στη συνέχεια παρακάθησαν σε γεύμα.

Το απόγευμα επισκέφθηκαν το Ιστορικό Μουσείο. Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστοφόρος κατέθεσε στεφάνι στον Ανδριάντα του Υπαρχηγού της ΕΟΚΑ Γρηγόρη Αυξεντίου και ακολούθως μετέβη για προσκύνημα στην γυναικεία Ι. Μ. Θεοτόκου πλησίον της κοινότητας Καμπιών.

Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας

Print Friendly, PDF & Email

Share this post