Επίσημη Υποδοχή της Α.Μ. του Αρχιεπισκόπου Τσεχίας και Σλοβακίας στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου.

Επίσημη Υποδοχή της Α.Μ. του Αρχιεπισκόπου Τσεχίας και Σλοβακίας στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου.

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος, μέλη της Ιεράς Συνόδου, ιερείς, μαθητές του Παγκυπρίου Γυμνασίου και πλήθος κόσμου επιφύλαξαν θερμότατη και εγκάρδια υποδοχή στον Αρχιεπίσκοπο Πράγας και πάσης Τσεχίας και Σλοβακίας κ.κ. Χριστοφόρο στην είσοδο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου, την Τρίτη 25 Ιανουαρίου στις 10.00 το πρωί.

Αμέσως μετά ψάληκε Δοξολογία στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, μετά το πέρας της οποίας, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου προσφώνησε τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Τσεχίας και Σλοβακίας. Ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας Κύπρου, αφού καλοσώρισε τον Υψηλό Επισκέπτη στην Κύπρο, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε ότι κατά την επίσκεψή του στο νησί μας δεν θα μπορέσει να επισκεφθεί τον τάφο του Ιδρυτή και Προστάτη της Εκκλησίας Κύπρου Αποστόλου Βαρνάβα στη Σαλαμίνα, ούτε την Ιερά Μονή του Αποστόλου Ανδρέα στην Καρπασία, και αυτό γιατί επί 36 ολόκληρα χρόνια βρίσκονται υπό τουρκική κατοχή. Στο δικό του χαιρετισμό ο Αρχιεπίσκοπος Τσεχίας και Σλοβακίας κ.κ. Χριστοφόρος αφού ευχαρίστησε το Μακαριώτατο, τα μέλη της Ιεράς Συνόδου, τους ιερείς και το λαό της Κύπρου για τη θερμή υποδοχή, τόνισε ότι ο ίδιος νιώθει ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση που επισκέπτεται για πρώτη φορά επίσημα την Εκκλησία της Κύπρου, “την πρώτη Αυτοκέφαλη Εκκλησία του κόσμου”, όπως χαρακτηριστικά είπε, και διαβεβαίωσε τη στήριξη της Εκκλησίας της Τσεχίας προς τον αγώνα του Κυπριακού λαού για απελευθέρωση από την τουρκική κατοχή.

Ακολούθως ανήλθαν στο Μέγα Συνοδικό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, όπου η Α.Μ. ο Αρχιεπίσκοπος Πράγας κ.κ. Χριστοφόρος δέχθηκε το χαιρετισμό κλήρου και λαού. Έπειτα πραγματοποιήθηκε πανηγυρική Συνεδρία της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου στο Μικρό Συνοδικό, στην παρουσία του Μακ. Αρχιεπισκόπου Πράγας και της Συνοδείας του. Μετά την Συνεδρία ο Μακαριώτατος παρέθεσε στην Ιερά Αρχιεπισκοπή γεύμα προς τιμή του φιλοξενουμένου Αρχιεπισκόπου και της Συνοδείας του. Στο γεύμα παρακάθησαν επίσης μέλη της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου.

Η προσφώνηση της Α.Μ. του Αρχιεπισκόπου Κύπρου
Η αντιφώνηση της Α.Μ. του Αρχιεπισκόπου Τσεχίας και Σλοβακίας.

Παναγιώτης Θεοδώρου

Print Friendly, PDF & Email

Share this post