Ο Αρχιεπίσκοπος Πράγας συλλειτούργησε με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου στην Ιερά Μονή Αγίου Νεοφύτου

Ο Αρχιεπίσκοπος Πράγας συλλειτούργησε με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου στην Ιερά Μονή Αγίου Νεοφύτου

Η Α.Μ. ο Αρχιεπίσκοπος Πράγας και πάσης Τσεχίας Σλοβακίας κ.κ. Χριστοφόρος σήμερα το πρωΐ προέστη της Θείας Λειτουργίας στο Καθολικό της Ιεράς Μονής του Αγίου Νεοφύτου, στην Πάφο, συλλειτουργούντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου. Επίσης συλλειτούργησαν ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Πάφου κ. Γεώργιος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μιχαλουπόλεως κ. Γεώργιος, οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι Αρσινόης κ. Νεκτάριος, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Χύτρων και Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής του Αγίου Νεοφύτου κ. Λεόντιος και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος.

Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας το θείο λόγο κήρυξε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος. Ο Μακαριώτατος αναφέρθηκε στην θεολογική και πνευματική πορεία του Οσίου Πατρός ημών Νεοφύτου του Εγκλείστου και ιδιαιτέρως στην διάσωση του Οσίου στην Εγκλείστρα από βέβαιο θάνατο, σημειώνοντας ότι ο πιστός κάθε εποχής πρέπει να εναποθέτει τις ελπίδες του στην Πρόνοια και στην Αγάπη του Θεού.

Το μεσημέρι ο Επίσκοπος Χύτρων παρέθεσε γεύμα προς τιμή του Μακαριωτάτου Τσεχίας και Σλοβακίας κ.κ. Χριστοφόρου, στο οποίο παρακάθησε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου και οι άλλοι Αρχιερείς. Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Χύτρων κ. Λεόντιος ευχαρίστησε για την επίσκεψη, εξέφρασε τη χαρά του και σημείωσε ότι είναι ευλογία που ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Πράγας και πάσης Τσεχίας και Σλοβακίας λειτούργησε στην Ιερά Μονή του Αγίου Νεοφύτου. Ο Θεοφιλέστατος αναφέρθηκε στο γεγονός ότι και οι αδελφοί ορθόδοξοι χριστιανοί της Τσεχίας και Σλοβακίας, αλλά και οι Κύπριοι έχουν προβλήματα στις πατρίδες τους. Οι μεν από αλλόδοξους και οι δέ στην Κύπρο από αλλόθρησκους. Τέλος, διαβεβαίωσε ότι οι Πατέρες της Μονής θα προσεύχονται ο Άγιος Νεόφυτος να πρεσβεύει για όλους τους χριστιανούς του κόσμου και κατεξοχήν δε για την Εκκλησία της Τσεχίας και Σλοβακίας.

Αντιφωνώντας ο Αρχιεπίσκοπος Τσεχίας ευχαρίστησε για την θερμή υποδοχή και την αβραμιαία φιλοξενία και τόνισε ότι επό 15ετίας γνωρίζει και επισκέπτεται την Κύπρο και την Πάφο και ιδιαίτερα την Ιερά Μονή του Αγίου Νεοφύτου. Υπογράμμίσε ότι είναι ευλογία για τον ίδιο και τη συνοδεία του, που του δόθηκε η ευκαιρία να λειτουργήσει στην ομώνυμη Ιερά Μονή αυτή την πανίερη εορτής του Οσίου Νεοφύτου του Εγκλείστρου.

Στη συνέχεια έγινε ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων. Ο Θεοφιλέστατος προσέφερε ασημένιο δίσκο που εικονίζει τον Άγιο Νεόφυτο και το τόμο των πρακτικών του πρόσφατου Συνεδρίου για το τόμο και το έργο του Αγίου Νεοφύτου. Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Πράγας προσέφερε ένα κρυστάλινο δοχείο.

Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας

Print Friendly, PDF & Email

Share this post