Ο Αρχιεπίσκοπος Πράγας και πάσης Τσεχίας και Σλοβακίας κ.κ. Χριστοφόρος στην Πάφο

Ο Αρχιεπίσκοπος Πράγας και πάσης Τσεχίας και Σλοβακίας κ.κ. Χριστοφόρος στην Πάφο

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Πράγας και πάσης Τσεχίας και Σλοβακίας κ. Χριστοφόρος έφθασε με τη συνοδεία του, στο αεροδρόμιο Λάρνακας το Σάββατο,  22 Ιανουαρίου 2011, στις 9:30 το βράδυ.

Απο πλευράς της Εκκλησίας της Κύπρου τον υποδέχθηκαν ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Πάφου κ. Γεώργιος, ως εκπρόσωπος και του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου, καθώς και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος.

Κατέλησε στο ξενοδοχείο «Άγιος Γεώργιος» στη Χλώρακα.

 Εκκλησιασμός στον ιερό ναό Παναγίας στη Χλώρακα. Κυριακή 23/1/2011

Το πρωΐ της Κυριακής 23 Ιανουαρίου 2011 ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Πράγας κ. Χριστοφόρος και η συνοδεία του, την οποία αποτελούν οι Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μιχαλουπόλεως κ. Γεώργιος, Πρωτοπρεσβύτερος josef Hauzar, Mr. Igor Strelec, Mrs. Tatiana Strelcova, εκκλησιάστηκαν στον Ιερό Ναό Παναγίας Χρυσοαιματούσης στη Χλώρακα. Της Θείας Λειτουργίας προέστη, εκ μέρους του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Πάφου, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος.

Ο Επίσκοπος Μεσαορίας  στο τέλος της Θείας Λειτουργίας καλοσώρισε το Μακαριώτατο και μίλησε στο εκκλησίασμα για τη σημασία ανταλλαγής επισκέψεων των Προκαθημένων, οι οποίες ονομάζονται  Ειρηνικές Επισκέψεις των Προκαθημένων σε άλλες τοπικές Ορθόδοξες Εκκλησίες. Κατόπιν μίλησε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Πράγας κ. Χριστοφόρος ο οποίος ευχαρίστησε τόσο το Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου όσο και το Μητροπολίτη Πάφου για την ευκαιρία που είχε να γνωρίσει τον ευσεβή λαό της Χλώρακας.  Στη συνέχεια  ο Κοινοτάρχης της κοινότητας Χλώρακας και πρόεδρος της εκκλησιαστικής επιτροπής  κ. Ανδρέας Μαυρέσιης ευχαρίστησε το Μακαριώτατο  για την επίσκεψη και την ευλογία που έφερε στους πιστούς της ενορίας.

Εσπερινός στην Ιερά Μονή Αγίου Νεοφύτου. Κυριακή 23/1/2011

Το εσπέρας της ίδιας ημέρας, σύμφωνα με το πρόγραμμα, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Πράγας κ. Χριστοφόρος προέστη του Πανηγυρικού Εσπερινού  στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Αγίου Νεοφύτου, με την ευκαιρία της εορτής της θαυμαστής διασώσεως του Οσίου Νεοφύτου στην Εγκλείστρα.

Στην είσοδο της Ιεράς Μονής υποδέχθηκαν το Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Πράγας ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου και ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίου Νεοφύτου, Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Χύτρων κ. Λεόντιος με την Αδελφότητα της Ιεράς Μονής.

Στο τέλος της Ακολουθίας του Εσπερινού ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος καλοσώρισε τον Αρχιεπίσκοπο Τσεχίας και Σλοβακίας, καθώς και την συνοδεία του. Εξέφρασε τη χαρά του για τη συμμετοχή του Αρχιεπισκόπου Χριστοφόρου στην εορτή του Αγίου Νεοφύτου. Επισήμανε ότι η χαρά του είναι μεγάλη ένεκα του ότι υπηρέτησε για 25 χρόνια την Ιερά Μονή απο δόκιμος μοναχός εώς Ηγούμενος αυτής. Ο Μακαριώτατος τόνισε στη σημασία της ενότητας των Ορθοδόξων Χριστιανών και τις αδελφικές σχέσεις των δύο τοπικών Εκκλησιών. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην έναρξη του επίσημου προγράμματος της Ειρηνικής Επισκέψεως, η οποία ξεκινά την Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011 με υποδοχή και δοξολογία στην Ιερά Αρχιεπισκοπή. Υπογράμμισε το πολυσήμαντο γεγονός της υποδοχής του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου κ. Χριστοφόρου στην Ιερά Σύνοδο και την επικοινωνία που θα έχει με την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Κύπρου.

Στην αντιφώνηση του ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Πράγας ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου για την πρόσκληση να επισκεφθεί επίσημα την Αποστολική Εκκλησία της Κύπρου και να συμμετάσχει στην εορτή του Αγίου Νεοφύτου. Επισήμανε ότι γνωρίζει την Κύπρο ως νήσο των Αγίων και των Μαρτύρων, καθώς επίσης και την αγάπη και την φιλοξενεία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου και όλων των κυπρίων αδελφών.

Καταλήγοντας, είπε ότι η επίσκεψη αυτή προσφέρει την ευκαιρία να γνωρίσουμε καλύτερα τα προβλήματα, καθώς επίσης τις ανησυχίες και δοκιμασίες που βιώνουν οι πιστοί των δύο τοπικών Ορθοδόξων Εκκλησιών.

Την επομένη το πρωΐ θα προστεί της Θείας Λειτουργίας στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Αγίου Νεοφύτου συλλειτουργούντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου και άλλων Αρχιερέων.

Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας της Εκκλησίας της Κύπρου
Παύλος Χατζηπροδρόμου

Print Friendly, PDF & Email

Share this post