Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ.Χρυσόστομος αφίχθηκε στη Μόσχα

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ.Χρυσόστομος αφίχθηκε στη Μόσχα

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Νέας Ιουστινιανής και Πάσης Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος ο Β΄ αφίχθηκε, το βράδυ της Πέμπτης 20ης Ιανουαρίου 2011, στην πρωτεύουσα της Ρωσίας Μόσχα για να του απονεμηθεί το «Βραβείο του Διεθνούς Ιδρύματος για την Ενότητα των Ορθοδόξων Χριστιανικών Λαών».

Το Μακαριώτατο συνόδευαν ο Θεοφιλέστατος Eπίσκοπος Αρσινόης κ. Νεκτάριος και ο διάκονος Κυπριανός Κουντούρης. Εκ μέρους της Αυτού Αγιότητος του Πατριάρχου Μόσχας και Πασών των Ρωσιών κ.κ. Κυρίλλου υποδέχθηκαν το Μακαριώτατο και τη συνοδεία του ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίων, Διευθυντής του Τμήματος Διεκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, και ο Αρχιεπίσκοπος Γεκόργιεφσκ κ. Μάρκος. Εκ μέρους του  «Διεθνούς Ιδρύματος για την Ενότητα των Ορθοδόξων Χριστιανικών Λαών» (International Foundation for the Unity of the Oruodox Christian Nations – IFUOCN), που θα βραβεύσει τον Μακαριώτατο, ο Διευθυντής του Ιδρύματος καθηγητής κ. Αλεξέγιεφ. Παρέστησαν, επίσης, στην υποδοχή στο διεθνές αεροδρόμιο «Σερεμέτιεβο» ο έξαρχος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας Επίσκοπος Κυρήνης κ. Αθανάσιος, ο Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Χρυσόστομος, ο πρέσβης της Κύπρου στη Μόσχα κ. Πέτρος Κέστορας και μέλη του προσωπικού του Τμήματος Διεκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας.

Μετά τη σύντομη υποδοχή στο χώρο επισήμων του αεροδρομίου (VIP hall), ο Μακαριώτατος και η συνοδεία του οδηγήθηκαν στο κέντρο της Μόσχας όπου δέχθηκαν την αβραμιαία φιλοξενία του προέδρου της εταιρείας «Interros» κ. Βλαντιμίρ Ποτάνιν, σε δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του Μακαριωτάτου. Παρέστησαν ο Διευθυντής του Ιδρύματος IFUOCN καθηγητής κ. Αλεξέγιεφ, ο Αρχιεπίσκοπος Γεκόργιεφσκ κ. Μάρκος, ο έξαρχος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας Επίσκοπος Κυρήνης κ. Αθανάσιος, ο Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Χρυσόστομος, ο πρέσβης της Κύπρου στη Μόσχα κ. Πέτρος Κέστορας και συνεργάτες του κ. Ποτάνιν και μέλη του προσωπικού του Τμήματος Διεκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας.

Κατά τη διάρκεια του δείπνου ο καθηγητής κ. Αλεξέγιεφ ήγειρε πρόποση και καλωσόρισε τον Μακαριώτατο ευχόμενος μια καρποφόρα επίσκεψη και κάθε επιτυχία στο δυσκολο έργο του στην Κύπρο. Προπόσεις ήγειραν επίσης ο κ. Ποτάνιν και ο Αρχιεπίσκοπος Γεκόργιεφσκ κ. Μάρκος εκφράζοντας την εκτίμησή τους για το Μακαριώτατο και το έργο που επιτελεί και την ευχαρίστησή τους για το γεγονός ότι ταξίδεψε καταχείμωνα στη Μόσχα, κάτι που οι πιο πολλοί αποφεύγουν.

Αντιφωνώντας ο Μακαριώτατος ευχαρίστησε τους φιλοξενούντες για το πλούσιο τραπέζι που παρέθεσαν και για την υποστήριξή τους, καθώς και για την πρόταση του Πατριάρχη να του απονεμηθεί το βραβείο του IFUOCN. «Η χαρά απόψε είναι δική μου…», τόνισε ο Μακαριώτατος, «και εκείνο που μπορώ να διαβεβαιώσω όλα τα  μέλη της Επιτροπής του Ιδρύματος είναι ότι θα αναλώσω όλες τις δυνάμεις μου για την ενότητα όχι μόνον των Ορθοδόξων λαών αλλά και όλου του κόσμου, γιατί αυτό είναι η εντολή του Θεού. Αυτή την τιμή», είπε εμφαντικά ο Μακαριώτατος, «τη δέχομαι ως έκφραση αγάπης και σεβασμού, όχι προς το πρόσωπό μου αλλά προς την εκκλησία της Κύπρου και το λαό της.»

Ο κ. Ποτάνιν πρόσφερε στο Μακαριώτατο εις ανάμνηση της επίσκεψής του δυο βαρύτιμα κηροπήγια, και εξέφρασε για ακόμα μια φορά την εκτίμηση και το σεβασμό του προς το Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου και το έργο του.

Ο Μακαριώτατος και η συνοδεία του κατέλυσαν στο Ξενοδοχείο “Danilofskaya”, που ανήκει στο Πατριαρχείο Μόσχας και βρίσκεται στον περίβολο της Μονής του Αγίου Δανιήλ, απέναντι από τα Γραφεία της Συνόδου της Εκκλησίας της Ρωσίας και τα γραφεία του Τμήματος Διεκκλησιαστικών Σχέσεων.

Πρόγραμμα της Επισκέψεως του Μακαριωτάτου

Παρασκευή, 21 Ιανουαρίου 2011:

-12:30. Συνάντηση και συνομιλίες με τον Αγιώτατο Πατριάρχη Μόσχας κ.κ. Κύριλλο.
– Γεύμα που παραθέτει ο Αγιώτατος Πατριάρχης κ.κ. Κύριλλος.
-15:00. Συνάντηση στο Κρεμλίνο με τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Δ. Μεντβέτεφ
-17:00 – 20:00.   Επίσημη τελετή της επίδοσης του Βραβείου του  «Διεθνούς Ιδρύματος για την Ενότητα των Ορθοδόξων Χριστιανικών Λαών» (International Foundation for the Unity of the Oruodox Christian Nations – IFUOCN).

Θα τιμηθούν ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Νέας Ιουστινιανής και Πάσης Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος ο Β΄, ο εξοχότατος πρόεδρος της Ουκρανίας κ. Βίκτωρ Γιανουκόβιτς, ο ελλογιμότατος κ. Βαλεντίν Ρασπούτιν, συγγραφέας και δημόσια προσωπικότητα της Ρωσίας καθώς και η σχολή Ορθόδοξης Θεολογίας του Πανεπιστημίου του Πρεσοβ (Σλοβακία).

Στο σκεπτικό βράβευσης του Μακαριωτάτου τονίζεται ο σημαντικός ρόλος του για τη σύγχρονη ορθοδοξία και όλο τον ορθόδοξο κόσμο. Αναγνωρίζεται  ως ο άνθρωπος που ξεκίνησε πολλές ειρηνικές και οικουμενικές πρωτοβουλίες, αυτός που ήταν η αφετηρία συναντήσεων ανάμεσα στους επί κεφαλής των Ορθοδόξων εκκλησιών για τη επίλυση τρεχόντων προβλημάτων της ορθόδοξης ενότητας. Τονίζεται ότι, διεκπεραιώνει μεγάλες υποθέσεις που αφορούν στην ενδυνάμωση της ενότητας του ορθόδοξου κόσμου.

 Σάββατο, 22  Ιανουαρίου 2011.

Το Σάββατο 22  Ιανουαρίου 2011, το πρωί, στις 9:15, ημέρα μνήμης του αγίου Φιλίππου Μητροπολίτη Μόσχας, θα γίνει συλλείτουργο του Πατριάρχη Μόσχας με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου, στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στο Κρεμλίνο.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Αγιώτατος Πατριάρχης Μόσχας κ.κ. Κύριλλος θα παραθέσει γεύμα προς τιμήν του Μακ. Αρχ. κ.κ. Χρυσοστόμου.
Το βράδυ της ίδιας ημέρας ο πρέσβης της Κύπρου κ. Πέτρος Κέστορας παραθέτει δεξίωση προς τιμήν του Μακαριωτάτου, στην Πρεσβεία της Κύπρου στη Μόσχα.

Ο Μακαριώτατος και η συνοδεία του αναχωρούν για την Κύπρο την Κυριακή 23 Ιανουαρίου, στις 9:45.

Διάκονος Κυπριανός Κουντούρης

Print Friendly, PDF & Email

Share this post