Επίσημη υποδοχή της Α.Σ. του Αρχιεπισκόπου Φιλλανδίας κ. Λέοντος στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου

Επίσημη υποδοχή της Α.Σ. του Αρχιεπισκόπου Φιλλανδίας κ. Λέοντος στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου

Πραγματοποιήθηκε η επίσημη υποδοχή της Α.Σ. του Αρχιεπισκόπου Φιλλανδίας κ. Λέοντος στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου. Ο Αρχιεπίσκοπος Λέων έφθασε στην Ιερά Αρχιεπισκοπή με τους συνεργάτες του σήμερα στις 10:00 η ώρα. Στα προπύλαια του Αρχιεπισκοπικού Μεγάρου του επεφυλάχθη εγκάρδια υποδοχή από το Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομο, Μέλη της Ιεράς Συνόδου, Κληρικούς, Συνεργάτες της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, τη μαθητιώσα νεολαία, καθώς και από το πλήρωμα της Εκκλησίας.

Στη συνέχεια τελέστηκε Δοξολογία στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου. Μετά το πέρας της Δοξολογίας, στην προσφώνηση του, ο Μακαριώτατος, εκφράζοντας τη χαρά και τη συγκίνησή του για την επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου της Φιλλανδίας, αλλά και την αβραμιαία φιλοξενία που ο ίδιος έτυχε στη φιλόξενη χώρα της Φινλανδίας, μεταξύ άλλων, είπε: «Αισθανόμεθα πολύ ευτυχείς γατί έχουμε στο επίκεντρο της αγάπης μας ένα καταξιωμένο ιεράρχη της Εκκλησίας, ένα ακάματο εργάτη του Ευαγγελίου, ένα αληθινό ιεραπόστολο», του οποίου οι αγώνες, «καλλιέργησαν στις ψυχές των ανθρώπων το θερμό χριστιανικό πνεύμα της αγάπης στην παγωμένη χώρα της Φινλανδίας».

Αναφερόμενος στους αγώνες, που διεξάγουμε οι Έλληνες της Κύπρου, για τη σωτηρία της ημικατεχόμενης πατρίδας μας και την διάσωση των ιερών μας τόπων από την βάρβαρη μπότα του τούρκου εισβολέα, τόνισε ότι το αγωνιστικό πνεύμα των αδελφών της Φινλανδίας αναπτερώνει το ηθικό του λαού μας, για να συνεχίσουμε «μέχρι ότου κατισχύσουν και στην αιμορραγούσα πατρίδα μας οι αξίες της ελευθερίας και της δικαιοσύνης».

Ολοκληρώνοντας, ο Μακαριώτατος είπε στον Υψηλό μας επισκέπτη ότι κατά τη διάρκεια της εδώ παραμονής του θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει το λαό, αλλά και τους ιερούς μας τόπους και μνημεία, που πιστοποιούν «την απ’ αιώνων χριστιανική μας ταυτότητα», τονίζοντας ότι, δυστυχώς, δεν μπορεί να επισκεφθεί τον τάφο του Αποστόλου Βαρνάβα, του Αγίου Σπυρίδωνα, το Μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα και το Ναό του Αγίου Μάμαντα, γιατί οι πανίεροι αυτοί τόποι βρίσκονται υπό τουρκική κατοχή.

Στην αντιφώνησή του, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Φιλλανδίας κ. Λέων ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο για την πρόσκληση, αλλά και για τη φιλοξενία, που του παρέχει η Εκκλησία της Κύπρου, και παράλληλα εξέφρασε τη μεγάλη του χαρά, για τη σύναξη των πιστών, προκειμένου να τον υποδεχτούν, στο ιστορικό χώρο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου. Ακολούθως, ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην σημαντικότητα των ιερών μνημείων της νήσου μας, λέγοντας, μεταξύ άλλων: «βαδίζουμε στα βήματα των Αποστόλων Πάυλου και Βαρνάβα, στα ιστορικά αυτά μέρη. Γνωρίζουμε τις βαθιές και αρχαίες ρίζες της Εκκλησίας σας και επίσης την ιστορία του λαού σας». Και υπογράμμισε πως «ο λαός της Φινλανδίας παρακολουθεί τις εξελίξεις που γίνονται στον τόπο σας με λύπη, αλλά και ενδιαφέρον. Είναι δύσκολος ο αγώνας που διεξάγετε και μας θυμίζει τη δική μας ιστορία. Εκφράζουμε τη λύπη μας για την κατάσταση. Υπάρχει, όμως, ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον».

Συνεχίζοντας την αντιφώνησή του ο Αρχιεπίσκοπος Λέων αναφέρθηκε στην ιστορία της Εκκλησία της Φιλλανδίας. «Η Εκκλησία μας δεν έχει ιστορία 2000 ετών όπως η δική σας», σημείωσε ο Σεβασμιώτατος, και πρόσθεσε: «Ωστόσο έχει ρίζες ιστορικές αφού λόγω της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας δημιουργήθηκαν οι συνθήκες, ώστε ο Χριστιανισμός να μεταλαμπαδευτεί και στη φινλανδία. Η Εκκλησία μας γεννήθηκε από τους μοναχούς, που έφθασαν στις περιοχές μας … η Ορθοδοξία στο δυτικό κόσμο, αλλά και στη χώρα μας εξακολουθεί να εδραιώνεται…».

Εν κατακλείδι, ο Φιλλανδός Αρχιεπίκοπος διαβεβαίωσε ότι «όπου θα βρίσκομαι θα κηρύττω το εθνικό σας πρόβλημα. Και πάλι ευχαριστώ για την αγάπη σας και τη φιλοξενία».

Παναγιώτης Θεοδώρου, Θεολόγος
Σάββατο, 6 Φεβρουαρίου 2010

Print Friendly, PDF & Email

Share this post