Ο Σεβασμιώτατος προσκύνησε στα Μοναστήρια Παναγίας Χρυσορροϊατίσσης και Αγίου Νεοφύτου στην Πάφο

Ο Σεβασμιώτατος προσκύνησε στα Μοναστήρια Παναγίας Χρυσορροϊατίσσης και Αγίου Νεοφύτου στην Πάφο

Από την Ιερά Μονή του Κύκκου ο Φιλλανδός Αρχιεπίσκοπος, μαζί με τη συνοδεία του, αναχώρησε το απόγευμα της Δευτέρας, 8 Φεβρουαρίου 2010, με προορισμό την Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσορροϊατίσσης στην Πάφο, όπου, επίσης, έτυχε θερμής υποδοχής. Ο Σεβασμιώτατος, αφού προσκύνησε τα ιερά κειμήλια της Μονής κατευθύνθηκε προς το Μοναστήρι του Αγίου Νεοφύτου, όπου συνάντησε τον Ηγούμενο της Μονής Χωρεπίσκοπο Χύτρων κ. Λεόντιο, καθώς και τους λοιπούς αδελφούς, οι οποίοι του επεφύλαξαν επίσημη υποδοχή.

Ακολούθως τελέστηκε Δοξολογία, μετά το πέρας της οποίας, ο Θεοφιλέστατος Χωρεπίσκοπος Χύτρων κ. Λεόντιος προσφώνησε τον Υψηλό επισκέπτη μας, εκφράζοντας τις εγκάρδιες ευχαριστίες και τη χαρά του, που ο Σεβασμιώτατος επισκέφθηκε την ιστορική Μονή του Αγίου Νεοφύτου.  Στην αντιφώνηση του, ο Αρχιεπίσκοπος Λέων ανταπέδωσε τις ευχαριστίες, τόσο για την εγκάρδια υποδοχή, όσο και για τη φιλοξενία την οποία τυγχάνει από την αδελφότητα της Μονής. Ακόμη, ο Σεβασμιώτατος ανέφερε ότι ενημερώθηκε και από τον ίδιο τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου, πως η Μονή του Αγίου Νεοφύτου υπήρξε ο τόπος της μετανοίας του Μακαριωτάτου. Επίσης, με την ευκαιρία μίλησε τόσο για το ανδρικό, όσο και για το γυναικείο Μοναστήρι, που λειτουργούν στο Νέο Βάλαμο, και παράλληλα υπογράμμισε την εξωτερική ιεραποστολική δράση της Εκκλησίας της Φινλανδίας, αναφέροντας επίκαιρα παραδείγματα, όπως την αποστολή βοήθειας στη σεισμόπληκτη Αϊτή.

Στην ανταλλαγή των αναμνηστικών δώρων, ο Θεοφιλέστατος Χωρεπίσκοπος Χύτρων κ. Λεόντιος χάρισε στον φιλοξενούμενο Αρχιεπίσκοπο ένα δίσκο, που εικονίζει ανάγλυφα τον Άγιο Νεόφυτο, ενώ ο Σεβασμιώτατος δώρισε στη Μονή μία εικόνα της Παναγίας Konevitsa, αλλά και βιβλία τα οποία αναφέρονται στην ιστορία και την τέχνη της Εκκλησίας της Φιλλανδίας.

Παναγιώτης Θεοδώρου, Θεολόγος.

Print Friendly, PDF & Email

Share this post